Webkamera: pomocník alebo nepriateľ?

Napísal: Péter, furbify 30. 11. 2022 13:30

Webkamery sú štandardná súčasť notebookov, tabletov či smartfónov. Aj vám niekedy napadne otázka, či sú bezpečné? Skutočne môže webkamera špehovať? A ak by tu bola takáto možnosť, vieme jej v tom úspešne zabrániť a neférové sledovanie prekaziť? 

Pre niekoho je webkamera tá najobyčajnejšia výbava notebooku – používa ju alebo nepoužíva, no nijako zvlášť sa nad ňou nezamýšľa. Iní v snahe ochrániť si súkromie webkameru prelepia lepiacou páskou, leukoplastom, v najlepšom prípade špeciálnym krytom na webkameru. Do ktorej skupiny patríte vy? Tiež ste sa už v súvislosti s miniatúrnou kamerou v notebooku s niekým aj pohádali?
 

Pomáha alebo škodí? 

Bezpečnosť a ochrana súkromia používateľa je priamo podmienená typom webkamery. V súčasnosti poznáme dva základné druhy bežných webových kamier – vstavané a bezdrôtové – a každý z nich má iné parametre z hľadiska kybernetickej bezpečnosti.
 

Vstavané webové kamery 

Používajú sa najčastejšie. Ako vyplýva z názvu, sú zabudované do notebooku, smartfónu alebo tabletu a sú praktické najmä na videohovory. Prezývame ich „online cally“ a mnohí z nás sa im pri práci nemôžu vyhnúť. Ak sa však do notebooku dostane vírus alebo malvér, skutočne môže dôjsť ku kyberútoku. To znamená, že zariadenie je napadnuté a môžu byť z neho ukradnuté aj citlivé informácie. Dokonca môže dôjsť k zmene funkčnosti webovej kamery – kyberzlodeji ju môžu zapnúť alebo vypnúť podľa vlastného uváženia, príp. vypnú aj LED svetlo, aby sa vyhli odhaleniu.

 

Webkamera – je skutočne bezpečná?

 

Vedeli ste? Hrozby číhajú skôr v počítačoch a notebookoch. Predná webová kamera smartfónu zvyčajne nevykazuje vysoké bezpečnostné riziko. Je to najmä preto, že keď smartfón nepoužívame, máme ho vo vrecku či odložený bokom, dámy v kabelke. 

Pokiaľ ide o vstavané webové kamery pripojené k počítaču, hackeri skúšajú používať na prístup ku kamerám škodlivé softvéry – malvéry. Dávajte si pozor na omyly – nechcené kliknutie na podvodný odkaz, ktorým si do počítača stiahnete vírus.

 

Bezdrôtové webové kamery 

Na pripojenie k notebooku alebo počítaču používajú bezdrôtové pripojenie, čo znamená, že majú IP adresu a heslo. Keď si spotrebiteľ zakúpi a nastaví webovú kameru, často sa pozabudne a ponechá heslo od výrobcu ako predvolenú možnosť. Mimoriadne dôležité je, aby si každý nastavil vlastné a silné heslo. Ak kamera nie je chránená dostatočne silným heslom – čo reálne mnohé nie sú –, hackerom sa infiltrácia značne zjednodušuje. Ktokoľvek, kto dokáže nájsť IP adresu a uhádnuť heslo, získa prístup k zariadeniu. Mimochodom, kyberútočníci poznajú základné princípy prideľovania výrobných hesiel. Nepodceňujte ich inteligenciu a nemyslite si, že vám sa to stať nemôže.

„Existuje mnoho vírusov a trójskych koní, ktoré vás môžu špehovať cez kameru počítača. Aj ja si pre každý prípad zakrývam webkameru. Nie je to zlý nápad,“ hovorí Mikko Hermanni Hyppönen, expert na počítačovú bezpečnosť a publicista, ktorý od 90. rokov pomáha pri presadzovaní práva v prípadoch počítačovej kriminality v Spojených štátoch, Európe i Ázii. Ešte v auguste 2003 sa ako vedúci výskumu fínskej spoločnosti F-Secure, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou a ochranou súkromia, preslávil tým, že zlikvidoval Sobig Worm. Išlo o rozsiahly vírus, ktorý infikoval milióny počítačov Microsoft Windows pripojených k internetu. 

 

webkamera k PC

 

Povera alebo fakt?

Možno ste si tiež v poslednom čase všimli u kolegu či známych kúsok pásky prelepený cez webovú kameru. Možno patríte k tým, ktorí to už berú ako samozrejmosť. „Ak nechcete, aby ľudia sledovali každý váš pohyb – najmä bez vášho dovolenia a vo chvíli, keď o tom neviete –, jediný spôsob, ako sa chrániť a pritom neprísť o kameru ako technologickú vymoženosť, je zakryť ju, keď sa nepoužíva. Úprimne? Naozaj to môže pomôcť,“ potvrdzuje odborník na kybernetickú bezpečnosť. 

Hackeri vždy budú hľadať spôsoby, ako napádať zariadenia a kradnúť informácie. Môže to mať formu únosu údajov o bankových účtoch, krádeže finančných údajov používaných na online nakupovanie alebo preniknutia do účtov sociálnych médií. Podobne fungujú aj vírusy, ktoré dokážu kradnúť informácie z vašich zariadení. Môžu obsahovať softvér, ktorý zaznamená všetko, čo webová kamera vidí – činnosti, ktoré sa odohrávajú v pohodlí vášho domova alebo v zázemí pracoviska. Ako tomu čo najlepšie zabrániť a ochrániť si súkromie a bezpečnosť? Prinášame vám základné a veľmi užitočné tipy:

 

Prekryte webkameru 

Odporúčanie odborníka na počítačovú kriminalitu je jednoznačné: prvé, čo by ste mali urobiť pre svoju bezpečnosť, je prekrývať webkameru. Hoci pomerne vďačnou pomôckou je aj lepiaca páska či lepidlo, je to len dočasné riešenie. Okrem iného, tenká vrstva lepiaceho papiera nemusí byť efektívna a kyberútoky úplne eliminovať. Najlepšou voľbou je plastový kryt, ktorý bol vyrobený práve na prekrytie webkamery. Stojí len pár eur a jeho inštalácia je jednoduchá. Investícia doň sa vyplatí. 

 

Náš tip: 

Sledujte LED kontrolku. Asi ste si všimli LED svetlo vedľa webkamery na notebooku či smartfóne. Ak sa spúšťa nahrávanie videa, vedľa objektívu webovej kamery sa rozsvieti LED kontrolka. Ak ste nespustili nahrávanie videa a napriek tomu sa kontrolka rozsvecuje, je možné, že vás niekto cez webkameru pozoruje. 

 

Náš tip: Sledujte LED kontrolku.

 

Neposkytujte prístup k mikrofónu 

Hacker, ktorý sa dostal do webovej kamery, môže nahrávať zvuk, a to aj vtedy, keď vás nemôže sledovať. Je preto dôležité zabrániť neoprávnenému nahrávaniu zvuku. V tomto prípade nestačí kryt na webkamere. Dôležité je vypnúť mikrofón v nastaveniach zariadenia. Ako? Ak používate Windows 10, prejdite do časti Správca zariadení a ručne vyhľadajte a vypnite webovú kameru a mikrofón. 

 

Skontrolujte povolenia aplikácie 

Nastavenia webovej kamery môžu byť niekedy zmenené aplikáciami a rozšíreniami prehliadača, ktoré majú povolenie na prístup k webovej kamere. Väčšina operačných systémov vám umožní zakázať všetkým aplikáciám prístup k webovej kamere. Stáva sa, že to používateľ prehliadne a prístup omylom či nevedomky poskytne. Z tohto dôvodu pravidelne kontrolujte udelenie povolenia.  

 

Inštalujte aktualizácie 

Automatická inštalácia aktualizácií je v oblasti kybernetickej bezpečnosti zlaté pravidlo. Nesmiete ho obchádzať, ak sa chcete vyhnúť hackerom. Bezpečnostné aktualizácie a antivírusy chránia notebooky i ostatné počítačové zariadenia pred novinkami v malvéroch a iných kybernetických hrozbách, ktoré vedia veľmi nepríjemne narušiť súkromie a bezpečnosť. 

 

Nainštalujte bezpečnostný softvér 

Pravidelné aktualizácie idú ruka v ruke so samotnou inštaláciou spoľahlivého bezpečnostného softvéru. Existuje množstvo softvérov, niektoré sú dostupné online a zadarmo. Nevýhodou je, že softvéry zadarmo zvyčajne neposkytujú stopercentnú ochranu pred vírusmi. Aj v tomto prípade je lepšie investovať do predplateného s pokrytím všetkých typov kybernetických útokov. 

 

Co je VPN?

 

Počuli ste už o VPN? Vyskúšajte ho! 

Virtuálna súkromná sieť (jej medzinárodná skratka je VPN) je čoraz populárnejší nástroj na zachovanie anonymity a bezpečnosti. Hoci pôvodne vznikla s iným cieľom, je z nej obľúbený nástroj na ochranu osobných údajov. Po pripojení na server služba VPN zašifruje vašu prevádzku – IP adresu vášho zariadenia – a nahradí ju inou, pokojne z inej časti sveta. Zachovanie súkromia vášho internetového pripojenia pomocou VPN je jedným zo spôsobov, ako zabrániť škodlivým hackerom špehovať, čo robíte. 

 

Dodržaním bezpečnostných krokov môžete účinne zabrániť malvérom a vírusom infikovať vaše zariadenie – počítač, notebook, tablet, smartfón. Ak neprijmete opatrenia na zabezpečenie svojej webkamery, vaše súkromie a online bezpečnosť môžu byť narušené. V súčasnosti je to ozaj reálna možnosť.  

 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky