Vyberáme notebook – kúpa notebooku na hranie hier

Napísal: Péter, furbify 18. 10. 2022 10:47

Hranie počítačových hier sa teší popularite už od 80. až 90. rokov minulého storočia. Na tento fenomén nadviazali výrobcovia počítačov a vznikla veľmi vychytená kategória herných notebookov. Ako si správne vybrať herný notebook? A vôbec, sú herné notebooky určené len pre hráčov? 

Notebooky vnímame ako kompaktné počítače vhodné na prácu počas ciest alebo ako zariadenia na každodenné použitie – na surfovanie po internete, vybavovanie e-mailov, sledovanie seriálov a statusov na sociálnych sieťach či na iné oddychové činnosti. Medzi spôsoby relaxu alebo zábavy radíme aj hranie počítačových hier.

Úloha herného notebooku je jasná: bez akýchkoľvek problémov zvládať hranie hier. Pri jeho výbere však musíte vedieť, aký typ hier plánujete hrávať, a tomu prispôsobiť výkon notebooku. Dôležitý je procesor a grafická karta. Podceniť netreba ani disk, operačnú pamäť a obrazovku. Ale po poriadku:

 

Procesor 

V minulosti platilo, že na hranie hier bol zbytočný ultravýkonný procesor – hry jeho vysoký výkon nevedeli využiť. Bez ťažkostí ste si vystačili s obyčajným, tzv. mid-range procesorom strednej triedy. Ak ste skôr občasní hráči a plánujete hrávať staršie, menej náročné tituly alebo e-športové hry, s procesorom si ani dnes nemusíte lámať hlavu. Dobrou voľbou bude Intel Core i5 alebo i7 či AMD Ryzen 5. Tieto procesory sa nezľaknú ani nových herných titulov. 

 

Vyberáme notebook – kúpa notebooku na hranie hier

 

Ak ste však náročnejší hráči, vašou prioritou sú najnovšie hry a chcete si ich užiť v maximálnych detailoch, musíte sa poobzerať po vyšších radoch procesorov – rady Intel Core i7 a i9 a AMD Ryzen 7 a 9. Moderné hry ich výkon vedia využívať.

Zlá správa je, že procesor ako taký na hranie nestačí, dôležitá je aj grafická karta. Ak si zvolíte kombináciu výkonnej grafickej karty a menej výkonného procesora, môže sa stať, že procesor bude grafickú kartu spomaľovať a nebudete môcť využiť jej plný potenciál. 

 

Grafická karta 

Grafická karta je kľúčová. Od jej voľby závisí, aké hry môžete skúsiť a na akej úrovni detailov. Čím výkonnejšiu grafickú kartu máte, tým lepšie hry pobežia. Ak hrávate menej náročné alebo staršie hry, poobzerajte sa po kartách Nvidia radu GTX alebo nižších radoch AMD RX. Ak sa sústreďujete výlučne na najnovšie hry alebo hry v najvyšších možných detailoch, odporúčame karty Nvidia RTX alebo vyššie rady AMD RX. Výkonnejšie grafické karty majte v hľadáčiku aj vtedy, keď si počítač plánujete nechať dlhší čas. Vývoj ide rýchlo, oplatí sa mať výkonovú rezervu.

 

Operačná pamäť, disk a displej 

Operačná pamäť (RAM) je dôležitým údajom pri každom type notebooku a počítača. Minimom v dnešnej dobe je 8 GB RAM. Hráčom však odporúčame viac, ocenia aspoň 16 GB.  

Disk je dôležitý pre rýchly chod systému i hier. Vhodný je skôr SSD disk alebo kombinácia SSD a HDD disku. Na rýchly SSD disk si nainštalujte systém a pomalší HDD disk môžete využívať na ukladanie súborov a hier. 

 

Viete, ako si správne vybrať herný notebook?

 

Vedeli ste? Moderné hry potrebujú načítavať veľké množstvo súborov vo veľmi krátkom čase, a preto je pre ne lepší SSD disk. 

 

Obrazovka je zásadná kvôli hernému zážitku, výkonu v hrách, ale i výkonu notebooku. Prečo je taká dôležitá? Veľkosť displeja určuje aj celkové rozmery notebooku. Pri hraní hier a využívaní maximálneho výkonu sa notebooky zahrievajú a čím je notebook väčší, tým účinnejšie sa dokáže chladiť. Ak hľadáte notebook na hranie hier, zvoľte radšej model s väčšou uhlopriečkou. Samozrejme, ak vyžadujete aj lepšiu mobilitu, dajú sa nájsť i kompaktnejšie kúsky s účinným chladením.

Ďalším dôležitým parametrom je obnovovacia frekvencia. Udáva sa v hertzoch (Hz), pričom na hranie hier sa odporúča frekvencia 120 Hz a viac. Vďaka vyššej obnovovacej frekvencii bude hra vyzerať plynulejšie a získate lepší reakčný čas. Po stránke rozlíšenia FullHD postačí v každej situácii, no môžete využiť aj externý monitor

 

Sú herné notebooky určené len pre hráčov? 

Herné notebooky sa vyznačujú nekompromisným výkonom v malom tele. Z týchto vlastností neprofitujú len hráči, takže je jasné, že herné notebooky nie sú určené iba im. 

 

Kúpa notebooku na hranie hier

 

Z tzv. gamer notebooku sa môže stať výborný a rýchly pracant. Je dôležité vedieť, že v porovnaní s bežnými pracovnými notebookmi má výhody aj nevýhody. Pracovné notebooky majú väčšinou lepšie spracovanie a použité materiály. Platí to však skôr v porovnaní s lacnejšími hernými modelmi, pri drahších kúskoch je spracovanie porovnateľné. Herné notebooky ponúkajú zasa lepší a účinnejší systém chladenia. Často majú aj agresívnejší dizajn. Je to ich typický „rukopis“, čosi ako herný dizajnový štýl. Čo môže pri práci prekážať, je fakt, že bývajú hlučnejšie.  

Či už ste vášniví hráči, alebo len príležitostní, herný notebook môže byť zaujímavou voľbou. Neposlúži len hráčom hier, ale aj profesionálom, ktorí sa venujú strihu videa a práci v graficky alebo výpočtovo náročných programoch. Segment repasovaných notebookov sa obvykle nevenuje primárne herným modelom, no aj v ňom nájdete výborný pomer ceny, kvality a záruky s možnosťou zahrať si i najnovšie hry.

 

Repasované herné notebooky od furbify

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky

Štítky:

dobré rady gamer