Kde sa vzala počítačová myš? Ako si vybrať tú správnu?

Napísal: Péter, furbify 30. 06. 2022 08:55

Počítačová myš – vec taká všedná, že sa ani nezamýšľame nad tým, akú zásadnú rolu zohráva pri plnohodnotnej a pohodlnej práci s počítačom či notebookom. Čo predchádzalo tomu, aby si vyslúžila status, ktorý jej dnes právom patrí? Podľa čoho sa riadiť pri nákupe a výbere tej „pravej“? A vôbec, existuje niečo ako ideálna počítačová myš?

Súčasnej podobe klasickej počítačovej myši predchádzala dlhá cesta vývoja, množstvo zmien a vylepšení, až napokon dostala formu, v ktorej ju od rôznych iných vecí bezpečne rozpoznávajú už aj najmenšie deti. Kde sa zrodila?

Počiatky prvej počítačovej myši


Za všetkým stojí vynálezca Doug Engelbart, ktorý pracoval v Stanfordskom výskumnom úrade. V roku 1967 vyvinul patent na systém, resp. indikátor X-Y polohy pre zobrazovacie systémy. V tom čase zrejme ani sám netušil, že odštartoval zrod mimoriadne praktického pomocníka na prácu s počítačmi. Vylepšovali ho jeho spolupracovníci, až vznikol prvý prototyp počítačovej myši.

Spočiatku sa nepodobala na myši, aké poznáme dnes. Bola hranatá a v dôsledku toho aj nepohodlná. Mala tvar drevenej tehličky. Bolo na nej len jediné tlačidlo. Naspodku sa nachádzali dve na seba kolmé kolieska, ktoré sa pri pohybe po podložke otáčali – jedno smerom vpred a druhé pri pohybe myšou do strán. Áno, bola to už na prvý pohľad nie práve inovatívna technológia. Už vtedy však naznačovala obrovský potenciál. Bola vybavená snímačmi, takže zo vzájomného pomeru koliesok dokázal softvér vypočítať zdanlivo jednoduché, no podstatné údaje – smer pohybu či vzdialenosť, ktorú myš prešla.

S ďalším vylepšením systému prišiel Engelbartov kolega a výrobca prvej myši Bill English, ktorý v roku 1972 nahradil kolieska guľôčkou. Ako prvá začala myš k svojim počítačom dodávať firma Xerox, no zlatú éru odštartovala v polovici 80. rokov spoločnosť Apple počítačmi Macintosh.

ako si vybrat mys

Napriek tomu, že PC myš sa postupne stávala bežnou záležitosťou, jej vývoj nestagnoval. Hranaté zariadenie sa zmenilo na oválne, až guľaté, čo výrazne zvýšilo komfort pri používaní. Prostredné tlačidlo následne nahradilo rolovacie koliesko, uľahčujúce vertikálny pohyb. Moderné myši navyše stratili svoj typický pripájací „chvostík“ a zaradili sa k tým, ktoré s počítačom komunikujú bezdrôtovo.

Nie je myš ako myš


Od vzniku počítačovej myši prešlo viac než polstoročie. Vývojársky priemysel neúnavne odpovedá na čoraz novšie požiadavky používateľov počítačov a notebookov, takže trh je dnes bohatý na rôzne, i špeciálne typy počítačových myší.

Najbežnejšia a zároveň ikonická je typická kancelárska myš. Dá sa použiť takmer vždy a všade, je vhodná aj na domáce použitie a tiež pre deti, ktoré sa v školách s počítačmi ešte len učia pracovať. V bežnej podobe ide o modely so zanedbateľnou cenou. Pre náročnejších používateľov trh ponúka presne to, čo hľadajú:

  • štýlové kancelárske myši;
  • herné myši pre hráčov;
  • tzv. trackball, teda myš, ktorá zaisťuje presný pohyb kurzora a precíznu prácu počítačovým grafikom a každému, kto využíva CAD programy;
  • pre tých, ktorí si potrpia na komfort, je najlepším riešením ergonomická alebo až vertikálna ergonomická myš, ktorá podopiera a drží ruku v prirodzenejšej polohe;
  • pre cestovateľov a večných prenášačov notebookov je v ponuke skladná cestovná myš


ako si vybrat mys

Okrem iného je možné zvoliť si aj systém napájania, teda vybrať si drôtovú či bezdrôtovú myš, a na základe snímania pohybu napríklad optickú alebo laserovú. Ponuka možností je naozaj široká, takže základná otázka pri výbere znie: Na aký druh práce či zábavy budem myš používať?

Ak práve zháňate počítačovú myš, okrem základného typového rozdelenia sa oplatí brať do úvahy ešte ďalšie parametre, ktoré by mala spĺňať. Na čo všetko teda pri kúpe myslieť?

1. Pripojenie k počítaču alebo notebooku


Prvou otázkou, ktorú si pri kúpe myši musíte zodpovedať, je, akým spôsobom ju budete pripájať k počítaču či notebooku. Na základe toho si môžete vybrať buď káblovú, resp. drôtovú, alebo bezdrôtovú myš.

Drôtová myš sa k počítaču pripája prostredníctvom USB kábla a patrí k starším alternatívam. Na druhej strane je lacnejšia ako bezdrôtová myš. Nevýhodou môže byť práve kábel, ktorý vám môže pri práci a pohybe myšou prekážať.

Bezdrôtové počítačové myši sú modernejšie a v súčasnosti na výslní. Hoci je ich cena o niečo vyššia, korešponduje s funkciami, ktoré ponúkajú. Pri práci s bezdrôtovou myšou neprekáža nijaký kábel, pretože s počítačom komunikuje vďaka malému USB portu. Dosah takejto myši môže byť až 10 metrov, vďaka čomu svoje zariadenie môžete ovládať v podstate aj na diaľku. Nevýhodou bezdrôtovej myši však pre niektorých môže byť potreba dokupovania batérií či nabíjanie akumulátora

2. Technológia snímača


Čo to vlastne znamená? Ide o senzor, ktorý sníma pohyb. Tu rozlišujeme optickú a laserovú myš. Optická je dobre známa a typické je pre ňu červené LED svetlo. S touto myšou sa pracuje horšie na lesklých či hladkých povrchoch, preto je vhodné používať ju v kombinácii s podložkou pod myš. Opakom je laserová myš, ktorá má kvalitnejší snímač a umožňuje prácu na takmer všetkých povrchoch vrátane lesklých.

ako si vybrat mys

3. Ergonómia a vplyv na zdravie


Ľudia, ktorí trávia dlhé hodiny za počítačom, by mali zvažovať aj ergonomické hľadisko. Celodenné používanie počítačovej myši môže mať za následok bolesti ruky, zápästia, niekedy aj celej končatiny. Vhodné je vybrať si ergonomickú vertikálnu myš, ktorá ponúka priestor na uloženie palca. Dlaň v tomto prípade obopína úplne celú myš, vďaka čomu sú zápästie a ruka v zdravšej a komfortnejšej polohe.

4. Citlivosť


Počítačová myš by mala mať aj dostatočnú citlivosť. O tejto vlastnosti hovorí hodnota DPI (dots per inch) a poukazuje na to, koľko bodov na palec dokáže myš zaznamenať. Platí pravidlo: čím je hodnota DPI vyššia, tým je myš citlivejšia a aj menší pohyb bohato stačí na väčší pohyb na obrazovke.

5. Dĺžka odozvy


Toto komplikované kritérium sleduje rýchlosť, akou sa údaje z myší dostanú do počítača. Bežná odozva sa pohybuje okolo 8 milisekúnd (ms), niektoré však dokážu zájsť až na 0,2 milisekundy. S dĺžkou odozvy súvisí aj tzv. polling rate, teda frekvencia, v ktorej myš posúva údaje počítaču. Udáva sa v hertzoch (Hz). V tomto prípade platí nepriama úmernosť, čiže ak je frekvencia vyššia, dĺžka odozvy bude kratšia.

Vedeli ste? Okrem iných kritérií je správne voliť si myš podľa preferovanej ruky, teda buď pre pravákov, alebo ľavákov. Trh tento výber ponúka.

ergonomicky mys

6. Hmotnosť


Aj váha môže byť pri kúpe informačne zaujímavým parametrom – dokáže mať zásadný vplyv na cenu myši. Priemerná hmotnosť počítačovej myšky je 120 gramov. Závisí od robustnosti, použitých materiálov, ale aj od spôsobu pripájania k počítaču. Oplatí sa vedieť, že najmä ergonomické a herné myši môžu vážiť viac ako 150 gramov. Naopak subtílne cestovné a dizajnové kancelárske myši vážia neraz len okolo 80 gramov. Ultraľahké ergonomické počítačové myši sa hmotnosťou približujú priemernej váhe myší, avšak tento parameter má vplyv na ich vyššiu cenu.

7. Počet tlačidiel


Pri výbere počítačovej myši je v neposlednom rade dôležitý počet tlačidiel, keďže každé z nich je prispôsobené na niečo iné. Na základe toho rozlišujeme 3-tlačidlové myši – sú absolútne najpoužívanejšie a postačujú na domáce použitie i bežnú kancelársku prácu. Druhým typom sú 5-tlačidlové myši. Obľubujú ich náročnejší používatelia. Patria k nim napríklad aj herné myši. Kto si však raz zvykne na niektorý typ 5-tlačidlovej myši, obvykle sa už nechce vrátiť k modelom s tromi tlačidlami. Posledným typom sú počítačové myši s viac ako piatimi tlačidlami, ktoré sú vhodné pre profesionálnych grafikov či programátorov, pretože ponúkajú mnoho vylepšených funkcií.

Existuje ideálna počítačová myš?


Pre každého je ideálom iná kombinácia vlastností a funkcií. Trh dáva na výber z veľkého množstva typov počítačových myší s rôznymi parametrami. Ak sa nakoniec neviete rozhodnúť, pretože vaše konkrétne kritériá spĺňajú viaceré, nebojte sa vziať do úvahy aj dizajn myši.

Udržateľnosť nie je len trendom


Hoci počítačovú myš možno pokladať za malú súčasť počítačov, aj s jej výrobou je spojená spotreba materiálov, energií a tvorba odpadov. Navyše počítač, resp. notebook si zväčša kupujeme na obdobie, ktoré počítame v rokoch. Ale myš? Ruku na srdce, nemeníte ju aj dva- či trikrát za rok? A práve preto sú počítačové myši jedným z hlavných dôvodov plytvania v počítačovom a technologickom segmente. Ak si vyberáte novú počítačovú myš, pozrite sa na ňu aj optikou zdravej planéty.

V tomto zmysle je dobré vyberať si bezdrôtové myši. Sú bez káblov, ktoré – hoci ich možno rozobrať a kovy z nich recyklovať – tvoria celosvetovo jeden z najproblematickejších druhov odpadov. Patria na zberné dvory alebo späť do predajne, v ktorej boli zakúpené, no v skutočnosti končia v komunálnom odpade alebo bezohľadne pohodené v prírode.

mys z recyklovaneho materialu

Dobrým tipom je aj zaujímanie sa o materiály, z ktorých je počítačová myš vyrobená, a o ich vplyv na ekológiu. Viacero výrobcov si potrebu udržateľnosti uvedomuje. Napríklad Microsoft chce do roku 2030 prejsť na výrobu s nulovým odpadom. Už v roku 2025 plánuje ukončiť používanie jednorazových plastov pri výrobe počítačových myší. Obal myšiek má byť z ekologických kompozitov – momentálne sa pracuje na materiáloch na báze recyklovaného dreva a cukrovej trstiny.

Každý krok smerom k udržateľnosti planéty je správny. Pre niekoho je to kúpa kvalitnej, hoci drahšej počítačovej myši, ktorá presne zodpovedá jeho kritériám a ktorú bude používať dlhší čas, pre iného dôsledné roztriedenie a odovzdanie už nepotrebných počítačových komponentov do správnych odpadových nádob.

Vytváranie lepšej budúcnosti pre ľudí a planétu si vyžaduje odlišný prístup aj k riešeniu vecí takých malých a zanedbateľných, ako je počítačová myš.

Kategórie
Odporúčané články
Štítky