Staráte sa o notebook aj počítač?

Napísal: Péter, furbify 10. 10. 2022 15:20

Sú nástrojom na prácu, stret s okolitým svetom, komunikáciu, vzdelávanie, zábavu... Počítače neustále zjednodušujú náš život. Notebooky navyše musia znášať hrubšie zaobchádzanie – prenášanie a fungovanie v rôznych, dokonca i prašných podmienkach. Počítače nestačí len využívať, viete sa o ne z času na čas náležite postarať?

Starostlivosť o počítač sa začína na stole – na mieste, kde s ním pracujete. Notebook nekladieme na špinavý, zaprášený ani neumytý stôl. Pýtate sa prečo? Je to malé kompaktné zariadenie. Na chladenie potrebuje ventilátor a čo najpriamejší prístup vzduchu. Preto nie je dobré, ak ventilátor nasáva do svojho vnútra prach a drobné nečistoty z pracovnej dosky. Postupným zanášaním sa zvyšuje teplota zariadenia a znižuje jeho výkon. Udržujte svoj pracovný kútik v čistote – notebook vás za to odmení dlhšou životnosťou a stálym výkonom.

Notebooky čistíme častejšie

Ak máme čisté pracovisko a vypestovaný návyk udržiavať ho v čistote štandardne, dokážeme sa postarať i o samotné zariadenie. Starostlivosť o notebook a počítač je v zásade veľmi podobná. Líšiť sa môže náročnosťou a nutnou frekvenciou. Je dôležité vedieť, že notebooky sa spravidla čistia ťažšie v dôsledku ich kompaktnej konštrukcie a vyžadujú častejšiu údržbu vzhľadom na prenášanie a zmeny prostredia, v ktorých ich používame. Celkovo delíme starostlivosť o počítač na hardvérovú a softvérovú.

Starostlivosť o notebook

Náš tip: V prípade, že s notebookom pravidelne cestujete, prenášate ho a zapínate na rôznych miestach – v aute, vo vlaku, v škole, internáte, kaviarni, vonku na lavičke a pod. –, venujte čisteniu nielen pravidelnú, ale aj zvýšenú pozornosť a zahrňte do nej i čistenie a údržbu batoha na notebook. Vypestujte si návyk nevkladať do priehradky určenej na notebook nijaké iné veci – ani kancelárske drobnosti, ani útržky papierov s poznámkami, ani keksíky a müsli tyčinky na rýchle zahnanie hladu, ani drobné nákupy.

Hardvérová starostlivosť o počítače

Čo všetko k nej patrí? Zahŕňa najmä čistenie monitora, klávesnice a myšky a v prípade technicky pokročilejších používateľov aj čistenie vnútra notebooku či počítača.

Čistenie klávesnice a myši je jednoduché a stačí naň handrička alebo ešte lepšie metlička, príp. štetec, ktorými z nich vo vypnutom stave opatrne a dôsledne odstránime prach. Klávesnicu je však dobré v prvom rade vypojiť, na vhodnom mieste otočiť a prach z nej vyklepať. Následne použijeme navlhčenú a dobre vyžmýkanú handričku alebo rovno niektorý z tekutých čističov na plasty či priamo na plastové komponenty počítačov. Tekuté čističe nanášame na handričku, nie rovno na klávesnicu či myš.

Azda netreba pripomínať, že ak je počítač základným a každodenným pracovným nástrojom alebo prostriedkom zábavy a trávenia voľného času, údržba klávesnice a myšky by mala byť bežným hygienickým návykom. Odstraňujeme ňou prach, malé nečistoty z prostredia, drobné, možno až mikroskopické omrvinky a kvapôčky nápojov, mastnotu, vírusy i baktérie z rúk.

Náš tip: Osvojte si návyk zapínať svoj počítač či notebook a sadať si k obom týmto zariadeniam iba s umytými rukami. Ruky si umyte aj po práci za počítačmi. Tieto základné návyky sa starajú o zdravie a kondíciu používateľov i počítačov.

V prípade stolov v kancelárskych priestoroch sa niekedy odporúča klávesnicu a myš pri odchode z práce zakrývať. Ak si nosíte do práce obed z domu alebo si ho pravidelne objednávate z reštaurácie, naučte sa nekonzumovať ho priamo za stolom nad klávesnicou.

Notebooky čistíme častejšie

Po klávesnici pozor aj na monitor!

Obrazovka priťahuje veľké množstvo prachu a iných drobných nečistôt, napríklad aj chlpov domácich miláčikov. Môže za to elektrostatický náboj. Pri čistení odporúčame používať čo najjemnejšiu, teda veľmi hladkú handričku z mikrovlákna, aby ste predišli poškrabaniu. Monitor aj v tomto prípade najskôr vypnite a vypojte z elektriny. Handričku jemne navlhčite vodou alebo prostriedkom na čistenie obrazoviek a jemne ňou utrite všetky plochy. Pozor, ešte viac než v prípade klávesníc dodržujte pravidlo, že prostriedok vždy aplikujeme na handričku, nie na povrch monitora a používame ho iba v minimálnom množstve, aby ani prostriedok, ani voda nezatiekli dovnútra obrazovky a nepoškodili ju.

Zapamätajte si: Na čistenie obrazoviek nepoužívame bežné ani agresívnejšie čistiace prostriedky z domácnosti – ani penivé prostriedky na riad, ani dezinfekčné prostriedky s obsahom alkoholu, ani prostriedky na podlahy s obsahom leštiacich látok. Pri ich aplikácii hrozí niekedy až zničenie zobrazovacej plochy monitora.

Nahliadnete dovnútra?

Čistenie vnútra notebooku a stolného počítača je trochu náročnejšie, avšak dá sa zvládnuť. Oplatí sa o ňom uvažovať pri zariadeniach, ktoré slúžia už dlhší čas, obzvlášť ak máte pocit, že vnímate horúcejší vzduch, ktorý prúdi z počítača, ten sa vám prehrieva a celkovo nefunguje tak dobre ako kedysi. Sú to varovné momenty. Aj za toto môže predovšetkým prach, ktorý sa usadil vnútri.

Čistenie vnútra notebooku

Pred otváraním notebooku odporúčame nájsť na internete návod, ako na konkrétny model. Keď notebook alebo počítač otvoríte, vaším cieľom je odstrániť prach napríklad metličkou, ktorá by mala byť antistatická. Nebojte sa použiť ani klasický vysávač. Znížte mu výkon a dajte pozor, aby ste pri manipulácii s ním nič nepoškodili.

Náš tip pre pokročilejších: Ak si trúfate a máte už nejaké vedomosti a skúsenosti, zvážiť môžete aj výmenu teplovodivej pasty, tzv. prepastovanie. Teplovodivá pasta vytvára kontakt medzi plochou procesora a plochou chladiča a zabezpečuje medzi nimi tepelnú výmenu. Vekom zvykne strácať svoje vlastnosti a tým zhoršuje výkon počítača. Opäť odporúčame vyhľadať návod, ako tento úkon vykonať na konkrétnom zariadení.

A čo softvér?

Pri softvérovej starostlivosti je, samozrejme, najdôležitejšie udržiavať systém v aktuálnom stave. Vývojári operačných systémov neustále pracujú na ich zlepšovaní, preto je správne dbať na pravidelné aktualizácie.

Čo ešte môžete urobiť pre „dobré zdravie a kondíciu“ svojho počítača? Snažte sa nemať v ňom uložené veci, ktoré nepotrebujete. Tak ako sa oplatí pravidelne vziať do rúk vlhkú handričku a očistiť vonkajšiu časť, je dobré raz za čas si sadnúť a vymazať zbytočné aplikácie a dáta, ktoré dávno nepotrebujete. Aj ony zaťažujú systém a chod počítača a znižujú jeho výkon. Existujú dokonca aplikácie, ktoré pomáhajú pri udržiavaní a čistení systému.

vymazať zbytočné aplikácie

Starostlivosť o počítač nie je až taká komplikovaná, ako sa na prvý pohľad či počutie zdá. A ak je pravidelná, môže výrazne predĺžiť životnosť vášho notebooku alebo klasického počítača. Ak sa rozhodnete pre kúpu repasovaného notebooku od spoločnosti Furbify, máte istotu, že všetky spomínané čistiace postupy boli využité v procese repasovania, takže notebook je po kúpe po technickej a neraz aj dizajnovej stránke ako nový.

Kategórie
Odporúčané články
Štítky

Štítky:

dobré rady notebook