Vyberáme notebook – kúpa notebooku na bežné používanie

Napísal: Péter, furbify 12. 05. 2022 13:47

Ak ste si klikli na tento článok, je jasné, že na svoje každodenné „počítačovanie“ hľadáte notebook. K najväčším výhodám týchto šikovných vecičiek – a priznajme si, že občas aj hračičiek – patrí ich skvelá mobilita. Vďaka nej môžete počítač používať v kaviarni či vo vlaku, vezmete si ho na chatu s partiou alebo kamkoľvek inde. Ak si s jeho výberom neviete rady, pomôžeme vám.

Čo vlastne znamená pojem „notebook na bežné používanie“? V krátkosti stačí povedať, že je to spôsob, akým svoj počítač používame na dennej báze. Zároveň ide o využívanie, ktoré nekladie extrémne zvýšené požiadavky na nijaký z jeho komponentov ani na nijakú z jeho vlastností. Teda nejdeme ťažiť kryptomeny, nehľadáme netradičnú limitovanú dizajnérsku vychytávku, uspokojíme sa s hmotnosťou, ktorá neatakuje najnižšie hodnoty, aké boli kedy v kategórii notebookov uvedené na trh – ale jasné, že chceme, aby niečo vydržal a zvládol.

Napriek tomu všetkému je notebook na bežné použitie vo vnímaní každého konkrétneho jednotlivca trochu iný. Niekto ho používa hlavne na prístup na internet, sledovanie videí, sociálnych sietí a zábavu, niekto na písanie dokumentov, mailov a iné, skôr pracovne orientované úkony. Všetky spomenuté činnosti majú niečo spoločné – konkrétne ide o to, že počítač by ich mal všetky bez problémov zvládať.

Vyberáme notebook – kúpa notebooku na bežné používanie

Mimochodom, už notebook sám osebe je logickou odpoveďou pri hľadaní počítača na bežné všestranné použitie. Vyklápacia obrazovka, klávesnica, touchpad a celý počítač v jednom kompaktnom tele – to je jednoduchý koncept, ktorý dáva odpoveď na všetko. Znamená totiž, že sa preň nájde miesto aj v najmenšej študentskej izbe, aj v školskom batohu, dokonca i v príručnej odkladacej skrinke. Aké parametre a vlastnosti sa pri výbere naozaj oplatí dobre si všímať?

Obrazovka


Výber každého notebooku by mal začať práve pri obrazovke. Obrazovka je to, čo odlišuje notebook od bežného počítača, a odvíjajú sa od nej ďalšie kľúčové vlastnosti – váha i veľkosť. Spravidla platí, že čím je väčší displej, tým väčší a ťažší je aj notebook. Ponuka uhlopriečok je široká, vyberať môžete od 11 až po 17 palcov. Menšie notebooky sú vhodnejšie na prenášanie, väčšie vám svoju zvýšenú hmotnosť vynahradia väčšou pracovnou plochou.

Náš tip: Ak trváte na čo najmenšom a ľahko prenášateľnom notebooku, je vhodné a zdraviu prospešné vytvoriť si k nemu pracovisko s možnosťou napojenia samostatného monitora s dostatočnou veľkosťou a rozlíšením.

Pri výbere displeja si dajte pozor na jeho rozlíšenie, pri notebookoch nad 14 palcov zvoľte minimálne Full HD (1920 × 1080 pixelov), aby ste získali dostatočne ostrý obraz. Technológia obrazovky pri bežnom použití a súčasných výrobných trendoch nie je až taká dôležitá, no ak vám záleží na presnosti farieb, odporúčame technológiu IPS alebo OLED.

Vedeli ste? IPS aj OLED displeje patria do rodiny LCD displejov a sú z tekutých kryštálov. Technologický rozdiel medzi nimi spočíva v spôsobe odrážania svetla a v pohybe kryštálov vo vrstvách medzi doskami. OLED displej je známy pravou čiernou farbou vďaka schopnosti vypínania jednotlivých pixelov.

notebooky na bezne pouzitie

Hardvér


Po voľbe obrazovky prichádza druhá, rovnako dôležitá časť výberu. Potrebujete si vhodne zadefinovať hardvér – teda technické komponenty počítača a ich doplnky – hlavne procesor, operačnú pamäť (RAM) a disk.

  • Procesor – Vyberať tu možno medzi Intelom a AMD. Pri Inteloch sú vhodné rady i3 pre tých najmenej náročných, i5 ako zlatá stredná cesta a ideálna voľba pre väčšinu používateľov a i7 pre náročných. Pri AMD existujú rady Ryzen 3, 5, a 7 a rozdeliť ich podľa cieľových skupín možno rovnako ako procesory Intel.
  • Všimnite si: Za jednotlivými označeniami procesorov nasleduje viacmiestne číslo. Jeho prvá číslica označuje generáciu procesora. Teoreticky platí, že čím je procesor novší, tým je výkonnejší a zároveň energeticky úspornejší. Ak teda od svojho notebooku očakávate dlhú výdrž baterky, je lepšie sa pozrieť na procesor novšej generácie.
  • Operačná pamäť (RAM) – Bežné používanie je z veľkej časti využívanie internetového prehliadača. Prehliadače však zvyknú spotrebovať veľké množstvo operačnej pamäte. Ak mávate otvorených súbežne viacero kariet, potrebujete aj viac pamäte RAM. Preto sú aj na bežné používanie vhodné najmä notebooky s minimálne 8 GB pamäťou RAM. Ak pozeráte po notebooku s menšou pamäťou, vedzte, že aj väčšina prenosných počítačov ponúka možnosť rozšírenia pamäte RAM.
  • Disk – Rozlišujeme dva typy diskov, SSD a HDD. HDD disky sú technologicky staršie a oproti SSD diskom výrazne pomalšie. SSD disky sú niekoľkonásobne rýchlejšie ako HDD, vďaka čomu dokážu vrátiť dych aj starším počítačom. SSD disk je teda jasnou voľbou do každého notebooku. Vhodná je aj ich kombinácia (2 disky v jednom počítači), SSD disk pre rýchly chod systému a HDD disk na ukladanie dát. Kapacitu vyberajte podľa vašich potrieb, väčšinou ale platí to isté, čo pri operačnej pamäti: ak vám nestačí, dá sa rozšíriť.

Extra tipy pre špecifické skupiny používateľov


Mladí ľudia a študenti. Svoje počítače najčastejšie využívajú na surfovanie po internete, pozeranie filmov, písanie dokumentov. Niektorí si radi zahrajú aj počítačové hry. Obrazovka ich notebookov by mala mať veľkosť medzi 13,3 až 15,6 palca. 17-palcové uhlopriečky môžu byť zbytočne veľké vzhľadom na podmienku ľahkej a pohodlnej prenosnosti. Pri výbere procesora treba zhodnotiť, nakoľko náročný používateľ ste – Intel Core i5 je stávka na istotu. Ak chcete hrať aj PC hry, je dobré vybrať počítač s výkonnou grafickou kartou Nvidia GTX alebo RTX. Zaujímavou voľbou pre vás môže byť aj dotyková obrazovka. Ak hľadáte notebook pre prácu, ktorá je výkonovo náročnejšia, pozrite sa aj na workstation notebooky.

notebooky na bezne pouzitie

Seniori. Patria medzi menej náročných používateľov, to však neznamená, že nedokážu naplno využiť výdobytky modernej doby. Pri výbere notebooku pre seniora – napríklad ak hľadáte darček pre svojich starých rodičov alebo aj rodičov – je dôležité zamerať sa predovšetkým na displej. Odporúčame väčšie, 15- až 17-palcové notebooky. S vekom prichádzajú problémy so zrakom a používanie malého notebooku by ich mohlo zhoršiť alebo urýchliť ich nástup a progres. U seniorov zároveň obvykle platí, že svoj počítač zvyknú prenášať skôr z izby do izby než do kaviarne na stretnutie s kamarátkou či dokonca z mesta do mesta pri cestovaní hromadnými dopravnými prostriedkami – takže vyššia hmotnosť neznamená ani z tohto hľadiska mínus.

Repas – ideálny spoločník na štandardný deň


Ak vám tento článok napomohol zorientovať sa v otázke výberu správneho notebooku na bežné používanie – či už pre vás, alebo vášho blízkeho – asi sa oplatí poznamenať ešte čosi: Všedné veci sú výnimočné tým, že nepotrebujú nijaké extra riešenia. Na bežné každodenné používanie môže poslúžiť rovnako dobre úplne nový, ako i renovovaný produkt. Kúpou repasovaného notebooku však navyše šetríte životné prostredie, pričom so spoločnosťou Furbify získate počítač, ktorý vám vďaka 3-ročnej záruke vydrží.

Náš tip na záver: Pri výbere notebooku sa zamerajte vždy na jeho hlavné vlastnosti. Ak práve surfujete po internete a hľadáte ideálny kúsok, môžete si otvoriť stránku Furbify.sk na novej karte prehliadača a všetky dôležité kritériá pridávať priamo do filtra pre výber notebooku. Výsledok vás môže prekvapiť jednak príjemnou cenou a jednak dlhou záručnou lehotou.

Kategórie
Odporúčané články
Štítky

Štítky:

dobré rady notebook