Pokrokové značky: Príbeh značky Apple a jej revolučných zariadení

Napísal: Péter, furbify 07. 11. 2022 14:18

Z garáže do celého sveta. Značka, ktorú v dnešnej dobe pozná snáď každý, dobyla svet počítačov, prehrávačov hudby, smartfónov a tabletov. Ako sa z garáže dostala až k symbolu statusu a prečo by bez Steva Jobsa nikdy nebola tým, čím je? 

Vznik a prvé kroky spoločnosti popíšeme len v krátkosti, pretože značka si toho prežila skutočne veľmi veľa. Celé sa to začalo pri dvoch kamarátoch. Steve Jobs bol nadšenec do počítačov, ktorý sníval o tom, že každá domácnosť bude mať svoj vlastný osobný počítač. Jobs bol ten, ktorý mal nápad, a jeho kamarát Steve Wozniak ten, ktorý ho dokázal uskutočniť. Spoločne vyrobili prvý počítač, tzv. Apple I, a to prvého apríla 1976 v garáži Jobsových rodičov. Ten ešte obsahoval magnetofónové pásky, ktoré využíval na zápis a čítanie programov.
 

 

O rok neskôr, taktiež v apríli, predstavili na trh ich druhý počítač, Apple II, ktorý už pracoval s grafickým rozhraním. Časom ho doplnilo aj farebné rozhranie. Jobs bol už v tom čase posadnutý funkčným dizajnom, čo je aj dôvodom, prečo Apple II disponoval lepšou klávesnicou a skrinkou, než jeho vtedajší konkurenti. Myšlienkou tohto zlepšovania bolo to, že Apple II mal byť určený pre širokú verejnosť.
 

 

Skok o 11 rokov dopredu


V histórii značky sa vrátime o 11 rokov dopredu, pričom musíme pripomenúť, že počas týchto rokov sa vo firme Apple vymenil manažment, pribudli produkty, konkurent IBM so svojimi PC (Personal Computer) a Steve Jobs navštívil spoločnosť Xerox. Práve táto návšteva inšpirovala Steva, ktorý prišiel s tým, že počítače by mali využívať ikony a grafické rozhranie. Tie dnes poznáme pod názvom GUI (Graphical User Interface). Prvým zariadením využívajúcim GUI bol počítač Apple Lisa. Zamestnanci tento počítač nazývali „Jobsovo desaťtisícové monštrum”, pretože bolo drahé a skutočne veľké.

Rok na to, teda 24.1.1984, bol predstavený prvý model počítača Macintosh. Cieľom Macintoshu bolo vytvoriť počítač, ktorý bude kompaktný, priateľský svojím GUI a bude obsahovať všetko, čo by potreboval bežný používateľ na prácu. Keď sa pozriete na dizajn tohto počítača, môžete uznať, že spoločnosť Apple sa začala dostávať do štádia, v ktorom jej počítač aspoň sčasti pripomínal tie súčasné. 

 

 

Novým riaditeľom spoločnosti bol v tom čase John Sculley. Ten sa s Jobsom rozhádal do takej miery, že Jobsa vyhodili z jeho vlastnej spoločnosti. Steve Jobs si založil novú spoločnosť s názvom NeXT.

 

Rok 1997 a návrat Jobsa

Apple v časoch bez Jobsa uviedol na trh niekoľko produktov, ktoré nezožali úspech. Medzi spotrebiteľmi neboli obľúbené a spoločnosť upadala. Jediným produktom, ktorý zaznamenal úspech, bol prenosný počítač (notebook) Apple PowerBook.

Apple zo zúfalstva a pre záchranu spoločnosti odkúpil Jobsovu spoločnosť NeXT, ktorá medzičasom vyvinula vlastný operačný systém. Ten sa stal základným kameňom pre súčasný Mac OS X.


Prvý iMac, prvé sexi zariadenia

Rok 1998 je rokom prvého skutočného úspechu spoločnosti Apple. Apple prichádza so svojím počítačom iMac, ktorý dosiahol úžasnú odozvu. Počítač bol síce stále pre bežného používateľa uzavretý, ale mohol doň aspoň nazrieť vďaka priehľadnému telu. 

 

 

To bol však len začiatok úspešnej značky Apple, ktorú poznáme dnes. Ďalším revolučným produktom bol iPod. Ten Apple predstavil v roku 2001, keď na prezentácii Steve Jobs vybral toto zariadenie z vrecka nohavíc. Apple tak zmenil pohľad na prehrávanie hudby, pretože prezentoval, že v tomto zariadení sa nachádza 1000 pesničiek. To bolo v tom čase skutočne veľké číslo, lebo „konkurenčné” prehrávače dokázali uložiť len okolo 2 % z tejto kapacity. Novinkou bolo aj predstavenie elektronického obchodu iTunes, ktorý používame dodnes.

 


 

Ďalej Apple prišiel na trh s produktmi iBook a PowerBook Titanium G4. Išlo o notebooky, ktoré ľudia milovali. Spoločnosť sa vďaka nim dostala do povedomia ako značka, ktorá ponúka kvalitné produkty – a na jej neúspechy pomaly, ale isto, začal padať prach.


Nový dizajn a väčší výkon


Po pribudnutí nových aktualizovaných produktov ako iPod Nano a iPod Shuffle prichádza v roku 2006 prvý MacBook a nová generácia iMacu. Novšie modely týchto produktov máme aj my a ide o repasované MacBooky a repasované iMacy. Tieto zariadenia boli už modernými strojmi, ktoré sa vzhľadovo podobajú na tie dnešné. Apple si razil svoju cestu prémiových kvalitných zariadení, a práve príchod MacBooku a nového iMacu sa považuje za dôležitý historický bod. Apple zmenil nielen pohľad na vlastnú spoločnosť, ale všeobecne aj pohľad ľudí na technológiu počítačov.

 


Skutočná revolúcia menom iPhone


Deviaty január 2007 bol dňom, v ktorom Apple predstavil svetu budúcnosť mobilných telefónov. Na svojej konferencii odprezentoval sám Steve Jobs svojou známou hláškou „One more thing” prvý iPhone. Toto zariadenie zožalo extrémny úspech, pretože spájalo prehrávač hudby, mobilný telefón a zariadenie pre používanie internetu. Úspech bol taký obrovský, že ľudia stáli a doslova stanovali pred obchodmi Apple niekoľko dní pred oficiálnym predajom, aby sa im produkt iPhone ušiel. iPhone už v tom čase využíval svoj vlastný operačný systém iOs. Novšie generácie iPhonu nájdete aj u nás, pričom ponúkame napr. aj repasovaný iPhone 11.

 

 

Po príchode iPhonu dostal iPod aktualizáciu vo forme iPod touch. Prišla aj druhá generácia iPhonu, a teda iPhone 2g. Produkty ako iPhone, iPod, iMac a MacBook dávali spoločnosti silu, ktorá v roku 2009 vyústila v zisk približne 1,21 miliardy amerických dolárov. V tom roku Steve Jobs pre zdravotné problémy opúšťa pozíciu výkonného riaditeľa, ale v spoločnosti zostáva naďalej.
Tablet, ktorý používame dodnes

Písal sa rok 2010 a Apple svoju dominanciu v prínose nových produktov opäť potvrdil tým, že uviedol na trh prenosný tablet iPad. Steve Jobs tvrdil, že ľudia nevedia, čo chcú, kým im to neukážete. Touto vetou bol sprevádzaný nástup nového produktu. Bol revolučný svojou veľkou 9,7-palcovou obrazovkou, dlhou výdržou batérie a operačným systémom, ktorý bol upravenou verziou známeho iOs. Repasovaný iPad nájdete aj u nás.

 

 

Nové služby, odkaz a večný odchod Steva Jobsa

V nasledujúcich rokoch spoločnosť Apple predstavila nové generácie svojich produktov, nové verzie svojich operačných systémov iOs, iPadOs a Mac OS X, spolu s novou službou iCloud, teda internetovým úložiskom. Steve Jobs dňa 5. októbra 2011 zomiera. Jeho posledným produktom predstaveným v tom istom roku bol iPhone 4s. Medzi používateľmi dosiahol veľkú popularitu. O tomto iPhone sa povráva, že bol Jobsovým odkazom pre spoločnosť.

 

Dnešný produktový rad

Spoločnosť Apple si prešla dlhou cestou. Jej produktový rad si v roku 2014 rozšírila o Apple Watch – a to popri nových modeloch iPhonu, MacBooku, iMacu a tiež Mac-u Pro. Apple Watch sú smart hodinky, ktoré ponúkajú používateľovi základné funkcionality ako zobrazenie času a dátumu, spolu s technologickými vymoženosťami ako meranie fyzickej aktivity, tepu srdca a v súčasnosti aj telefonovanie.

Aktuálne si z produktov Apple môžete u nás kúpiť MacBooky, iMacy, iPhony a tiež aj Apple Watch. Ďalšími produktmi, ktoré spoločnosť ponúka, sú multimediálne zariadenia Apple TV, výkonné počítačové stanice Mac Pro, Mac Studio a taktiež dvojica monitorov Apple Studio Display a Apple Pro Display XDR.

Ak zháňate vhodný darček pod stromček pre seba alebo svojich blízkych, môžeme vám odporučiť naše repasované MacBooky a iMacy, repasované iPhony spolu s repasovanými iPadmi a tiež aj repasované Apple Watch. Všetky produkty sú vo výbornej kondícii a pripravené na používanie rovno z krabice.

 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky