8 pravidiel, ako predĺžiť životnosť batérií v notebookoch

Napísal: Péter, furbify 17. 05. 2022 11:39

Aj vás notebook v úplne nevhodnej chvíli alebo na mieste bez prístupu k elektrickej zásuvke pravidelne pozdravuje hlásením, že batéria je takmer vybitá? Vedeli ste, že to, ako dlho vám vydrží, alebo aj to, ako často musíte riešiť jej nabíjanie, závisí len a len od vás? Aby vám notebook slúžil spoľahlivo a dlho, je nutné správne sa o batériu starať. Ako na to?

Hnacím motorom notebookov, tabletov, ale aj smartfónov je batéria. V každom zariadení môže mať zadefinovanú inú kapacitu a výdrž, no jedno majú všetky spoločné: ich kapacita sa používaním zariadenia prirodzene opotrebováva. Nemožno sa tomu úplne vyhnúť, no životnosť sa dá primeranou starostlivosťou a dodržiavaním niekoľkých užívateľských pravidiel aspoň čiastočne predĺžiť. Prinášame vám 8 tipov ohľadom základnej starostlivosti o batérie v notebookoch, ale i ďalších počítačových a smart zariadeniach.

1. Nabíjajte notebook správne


Na to, aby notebook fungoval, je batériu, pochopiteľne, potrebné nabíjať. No takisto je dôležité vedieť, ako to robiť správne. Príliš častým nabíjaním alebo vybíjaním sa batéria poškodzuje.

Väčšina odborníkov tvrdí, že lítiové batérie – ktoré sú na trhu rozšírené v najväčšom počte – by sa nemali nechávať vybiť až na nulu, ako je to rokmi, avšak laicky odporúčané u iných zariadení. Kedy je vhodný čas zapojiť notebook do nabíjačky? Presné číslo nie je stanovené, odborníci sa zhodujú na hodnote okolo 20 percent. To znamená, že ak vášmu notebooku zostáva ešte asi 20 percent z výdrže a vy ho zapojíte do nabíjačky, robíte správne. Batériu a jej životnosť by to nemalo poškodiť.

Nabíjajte notebook správne

2. Pozor na nekonečné nabíjanie


Opačnou dilemou je tzv. okamžité odpájanie, alebo neodpájanie z nabíjačky, aj keď je už batéria nabitá na 100 percent. Hoci odpozorovať presnú minútu, kedy zasvieti plné nabitie, nie je v mnohých situáciách možné, dávajte si pozor na to, aby ste batériu po úplnom nabití nenabíjali aj niekoľko hodín či počas noci. To jej z dlhodobého hľadiska vôbec neprospieva a znižuje jej životnosť.

Kedy je teda ideálny čas na nabíjanie? Existuje nejaká zlatá stredná cesta? Odborníci napríklad radia, že ak notebook neplánujete používať dlhší čas alebo nebude bežať niekoľko hodín v kuse, batériu je dobré nabiť len na 50 percent. Celkovo je optimálne jej kapacitu udržiavať na úrovni 40 – 60 percent, pretože práve vtedy sa pri nabíjaní najmenej opotrebováva. Šetríte tak jej výdrž aj životnosť.

3. Sledujte cykly


Možno ste o tom nikdy nepočuli, no batérie notebookov pracujú v určitých cykloch. Jeden cyklus trvá od úplného vybitia po úplné nabitie. Ak kapacita klesne na nula percent a vy notebook opäť nabijete naplno, teda na sto percent, prešiel jeden celý cyklus, a oň sa skrátila výdrž tohto zdroja energie. Ak by ste batériu začali nabíjať už skôr, napríklad keď jej kapacita klesne na 50 percent, ušetrili by ste polovicu cyklu. Určite je správne si zapamätať, že každým ďalším cyklom sa kapacita batérií znižuje. Čo z toho vyplýva? Jediné – čím zriedkavejšie dôjde k úplnému vybitiu, tým lepšie.

4. Zbavte sa „požieračov” batérie


„Požieračov“ batérie je naozaj mnoho. Ide najmä o aplikácie, ktoré bežia na pozadí, no reálne sa nevyužívajú. Odoberajú jej percentá, notebook sa vybíja, a vy neraz len rozpačito pozeráte a premýšľate, ako je to možné. Riešenie? Kontrolujte, čo máte spustené, a všetky nepotrebné, resp. nepoužívané aplikácie zavrite. Do tejto kategórie môže patriť aj funkcia Bluetooth, dobrým „žrútom“ energie je prekvapujúco aj Wi-Fi. Taktiež ich vypnite, ak ich práve nepotrebujete.

Zbavte sa „požieračov” batérie

5. Zabezpečte dobrú ventiláciu


Majte na pamäti, že teplo batériám skutočne neprospieva. Aj preto sú notebooky vybavené špeciálnym odvetrávacím systémom, no pri nesprávnom nabíjaní nemusí batériu ochrániť ani ten. Preto je potrebné zabezpečiť dobrú ventiláciu. Nezakrývajte vetracie otvory na notebooku a ani ho úmyselne nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu. Notebook takisto neodkladajte na posteľ, deku alebo iný povrch, ktorý sa ľahko zohreje. Okrem toho, že to neprospieva batérii, neprospieva to ani samotnému notebooku.

6. Šetrite batériu


Hoci správne nabíjanie batérie je pre jej výdrž a dlhšiu životnosť kľúčové, je tiež dôležité ju šetriť. Jedine tak vydrží v dobrej kondícii čo najdlhšie. Čo by ste pri tom mali dodržať? Azda najjednoduchšou funkciou, ktorá je na to ako stvorená, je dobre známy šetrič batérie. Touto funkciou disponuje každý notebook a je možné ju zapnúť pomocou ikony. Podobnou alternatívou je aj o niečo obľúbenejší šetrič displeja, ktorý môže výdrž batérie takisto aspoň čiastočne predĺžiť.

7. Znížte jas


Menej známym, ale zato veľmi účinným trikom, ktorý šetrí batériu notebooku, je nižší jas obrazovky. Čím je totiž jas silnejší, tým viac energie sa spotrebováva. A čím viac spotrebovanej energie, tým menej percent batérie notebooku zostane. To je jednoduchá rovnica a v praxi funguje až prekvapivo presne. Myslite teda aj na to a ak vám to svetelné podmienky umožňujú, znížte jas displeja. Pokiaľ máte klávesnicu s podsvietením, vypnite aj to, aby ste ušetrili čo najviac energie.

8. Odpojte nepotrebné


Nielen aplikácie môžu batériu notebooku zbytočne vyčerpávať. Podobný je aj vzťah voči všetkým ostatným zariadeniam, ktoré máte k počítaču pripojené. USB kľúče, káblové či bezdrôtové myši, ale aj zariadenia, ako slúchadlá či tlačiarne... Všetko, čo aktuálne nepoužívate, odpojte – batérii ušetríte aspoň zopár percent. Aj vďaka týmto drobnostiam nebudete musieť tak často nabíjať, čo výdrž, a tým pádom aj životnosť batérie predĺži.

Batéria potrebuje kondíciu


Podobne, ako sa staráme o vlastné zdravie, sa oplatí starať aj o „zdravie“ batérie v notebooku. Batéria nie je práve najlacnejší komponent. Jej opotrebovaniu sa nedá vyhnúť. Vhodnými užívateľskými návykmi sa však jej životnosť dá predĺžiť, vďaka čomu vám bude váš notebook slúžiť čo najdlhšie. Navyše, ak je už raz batéria vyrobená, kúpená, zakomponovaná do notebooku, tabletu či smartfónu, práve jej dlhá výdrž šetrí životné prostredie. Ako? Jednoducho tým, že nepotrebujete hneď ďalšiu.

Kategórie
Odporúčané články
Štítky