Zbavte sa káblov a neporiadku na stole

Napísal: Péter, furbify 26. 10. 2022 14:54

Nebaví vás chaos na pracovnom stole? Hľadanie, rozmotávanie a prekladanie rôznych káblov, čistenie prachu, ktorý sa medzi nimi usadil – strácate pri tom nervy? Dokovacia stanica môže vniesť do práce organizovanosť i poriadok.

Nie každý sa vie sústrediť uprostred chaosu v pracovnej miestnosti. Desiatky papierov preložených desiatkou všakovakých káblov a neviete odhadnúť, ktorý kam patrí. Na stole, kde je všetko všade, je nemožné efektívne pracovať a podávať výkony. Neporiadok neprospieva, zhoršuje koncentráciu, neraz dokonca i vzťahy na pracovisku.

Naopak, čisté pracovné prostredie podporuje motiváciu, znižuje únavu, zlepšuje náladu, a teda prospieva efektivite práce i dobrým výsledkom. Ale ako sa k nemu dopracovať? Počuli ste už o dokovacej stanici?

Počuli ste už o dokovacej stanici?

Dokovacia stanica je hardvérové ​​zariadenie, ktoré umožňuje prenosným počítačom – notebookom, tabletom alebo i smartfónom – pripojiť sa k iným zariadeniam. Ich pripojenie k dokovacej stanici umožní napríklad zobraziť celý obsah na obrazovke pripojeného monitora. Pripájať môžete aj iné periférne zariadenia, akými sú počítačová myš, klávesnica, reproduktory alebo tlačiareň. Týmto spôsobom využívate pri svojej práci výhody viacerých zariadení, a to všetko len na jednom notebooku.

„Dokina“ zabezpečí poriadok


Dokovacia stanica pomáha vytvoriť si systém a pohodlné pracovné prostredie. Všestrannosť robí z tzv. dokín vynikajúceho pomocníka obzvlášť pre tých, ktorí pracujú z domu. Uplatnenie si však nachádzajú aj v klasických kanceláriách a na ostatných pracoviskách.

Určite ste postrehli, že najmä notebooky prechádzajú mnohými inovatívnymi zmenami. Sú ľahšie, tenšie a efektívnejšie, no tým priamoúmerne klesá aj počet portov, ktoré obsahujú. To však nie je na škodu – výrobcovia rátajú s tým, že práve dokovacie stanice to vedia vyriešiť. Dokovacia stanica je totiž alternatívne a veľmi výstižne označovaná aj ako univerzálny replikátor portov. Ak potrebujete mať k notebooku pripojených množstvo periférnych zariadení, no nechcete, aby vás obmedzovali desiatky káblov, poobzerajte sa po tejto zaujímavej vecičke. Vyberať si môžete jednak spomedzi univerzálnych dokín, jednak z tých, ktoré sú určené pre konkrétnu značku, model, modelový rad notebooku.

Aké sú ďalšie výhody dokovacej stanice?

Môžete využívať viac zariadení naraz

Veľa moderných notebookov disponuje len dvomi USB portmi, takže k zariadeniu sa dajú súbežne pripájať iba dve ďalšie „periférie“. S dokovacou stanicou tento problém odpadá. V pohotovosti môžete mať naraz tlačiareň, skener, myš, mikrofón, slúchadlá či ďalšie monitory.

Jednoduchá obsluha a rýchle presuny

Dokovacia stanica zjednodušuje pracovné presuny. Ak svoje pracovisko striedate a raz pracujete doma a inokedy v kancelárii, dokinu si môžete na pracovnom stole presne nastaviť a prepojiť so všetkými zariadeniami, ktoré bežne používate. Keď prídete do práce, jednoducho vybalíte notebook z tašky, zapojíte ho do dokovacej stanice a pustíte sa do práce. Všetko máte pripravené, ničím sa nemusíte zdržiavať a nič nemusíte pripájať osobitne.

Dokovacia stanica zjednodušuje pracovné presuny

Vhodná aj na počítačové hry

Patríte k vášnivým hráčom počítačových hier? Aj v tomto prípade je dokovacia stanica zaujímavá vec. Pomocou nej si zapojíte všetky herné doplnky a zariadenia a ušetríte si starosti s pripájaním a odpájaním príslušenstva pri každom hraní.

Prístup k novým zariadeniam

Dokovacia stanica vám dovolí pripojiť sa k zariadeniam, akými sú monitory počítačov alebo digitálne fotoaparáty, ktoré sú len zriedkavo kompatibilné s notebookmi. Ich zapojením do dokovacej stanice si môžete vychutnať napríklad aj obraz vo vysokom rozlíšení a kvalite.

Šetrí miesto aj peniaze

Ak plánujete kúpu stolného počítača, logicky uvažujete aj o tom, kam ho umiestniť. Občas je to riadny hlavolam. Ak si namiesto veľkého počítača zaobstaráte dokovaciu stanicu, aj tento problém odpadá. Na notebook s dokinou rozhodne netreba toľko priestoru ako na stolný počítač. A okrem toho, že ušetríte miesto, ušetríte ešte aj peniaze. Väčšina modelov dokovacích staníc stojí podstatne menej ako typický stolný počítač.

A nevýhody? Existujú vôbec?

A nevýhody? Existujú vôbec?

Všetko má svoje za aj proti. O ktorých nevýhodách dokovacích staníc treba určite vedieť?

Rýchlejšie vybitie sa batérie

Ak používate dokovaciu stanicu bez nabíjačky, hrozí rýchlejšie vybíjanie sa batérie notebooku.

(Ne)kompatibilita s notebookom

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré si musíte preveriť, je kompatibilita dokovacej stanice s notebookom. Niektorí výrobcovia notebookov vyrábajú vlastné dokovacie stanice. Sú navrhnuté špeciálne pre ich notebooky a mávajú vlastný vstupný port. Zodpovedá iba určitým modelom notebookov. Najväčšou výhodou používania dokovacích staníc špecifických pre daný model je však práve zaručená kompatibilita.

Ak vás zaujme stanica inej značky, vopred sa uistite, či spĺňa požiadavku univerzálnej dokovacej stanice. Takéto zariadenia obvykle vyrábajú iní výrobcovia a nekladú si nijaké hranice kompatibility. Ich výrobky pasujú k rôznym typom notebookov či tabletov. Univerzálne dokovacie stanice sú vynikajúcou možnosťou pre ľudí, ktorí používajú viacero zariadení rôznych značiek. Kompatibilita so zariadeniami, ktoré chcete pripojiť, je teda skutočne kľúčovým parametrom, ktorý musíte zvážiť ešte pred kúpou.

Dokovacia stanica môže vniesť do práce organizovanosť i poriadok.


Dokovacie stanice sú skutočnou inováciou pri využívaní prenosných notebookov a ich výhody vysoko prevyšujú všetky drobné „ale“. Ak teda rozmýšľate, ako si na svojom pracovnom stole i v jeho okolí udržať poriadok čo najdlhšie a zároveň ušetriť nielen miesto, ale aj peniaze, odpoveďou môže byť dokovacia stanica.

Náš tip na záver: Ak zariaďujete izbu svojmu dospievajúcemu študentovi, doplňte mu notebook o dokovaciu stanicu. Zjednodušíte mu otravnú pravidelnú údržbu študentského kútika a do života raz vypustíte mladého človeka, ktorý už bude vedieť, že usporiadané pracovisko nie je nepriateľ, ale skôr veľmi funkčný životný pomocník.

Dokovacie stanice od furbify

Kategórie
Odporúčané články
Štítky