Veľký prehľad klávesníc: ako si vybrať tú najlepšiu?

Napísal: Péter, furbify 02. 08. 2022 09:03

Klávesnica je aj dnes jednou z tých častí počítača, ktoré sú pre jeho správne fungovanie dôležité. Stará sa o priamy kontakt s monitorom. Viete však, ktorá klávesnica je najlepšia? Poznáte všetko, čo trh ponúka? Predstavujeme vám základné typy a poradíme, ako si pre seba vyberiete tú ideálnu.

Klávesnica predstavuje periférne zariadenie, ktoré používateľovi umožňuje zadávať texty do počítača. Obsahuje klávesy, z ktorých každý má svoju špecifickú funkciu. Niektoré sú určené na písanie písmen, čísel a symbolov, iné slúžia ako smerové šípky, ďalšie ako ovládacie tlačidlá. Okrem základného rozloženia môžu klávesnice obsahovať klávesové skratky, napríklad aj pre konkrétne aplikácie. Obvykle pozostávajú zo znakových klávesov osadených v podložke a ráme. Vyrábajú sa z plastu, kovu alebo ich kombinácií.

 

Nie je klávesnica ako klávesnica 


Hoci na prvý pohľad sa môžu zdať klávesnice podobné, v skutočnosti disponujú mnohými rozdielmi. Majú rôzne funkcie a rozloženie klávesov a v detailoch aj iný vizuál...
 

Primárnym delením je kategorizácia na základné a rozšírené klávesnice.


Primárnym delením je kategorizácia na základné a rozšírené klávesnice. V rámci oboch tried existujú klávesnice pre notebooky a stolné počítače, rovnako tie so špeciálnymi funkciami. Ak je reč o technológii konkrétnej klávesnice, ide napríklad o to, ako silno je potrebné stlačiť kláves, aby ste informáciu o napísaní znaku odovzdali počítačovému zariadeniu. Predstavujeme vám typy klávesníc, ktoré vám pomôžu zorientovať sa pri výbere:

 

Mechanická klávesnica 

Je to azda najznámejší typ. Pod každým klávesom má ukrytý mechanický spínač. Tieto spínače sú tvorené pružinami a kovovými kontaktmi, ktoré vytvárajú hmatateľnejší pocit pri písaní a poskytujú lepšiu spätnú odozvu ako napríklad membránové klávesnice. Sú ideálne na hranie hier a pohotovejšie písanie. Mechanické klávesnice znesú veľa a vynikajúce sú z hľadiska výkonu, ktorý poskytujú. V porovnaní s membránovými majú dlhú životnosť. 

 

Membránová klávesnica 

Nemá medzery medzi jednotlivými klávesmi. Tento druh je citlivý na tlak, pričom rôzne znaky sú vyznačené na rovnom povrchu. Výroba je často lacnejšia, a preto membránové klávesnice nachádzame v školách, školiacich strediskách a rôznych organizáciách s obmedzeným rozpočtom. Ich veľkou výhodou je, že sú počas písania tiché. Napriek tomu majú v porovnaní s mechanickými pomerne nižšiu životnosť. 

 

Drôtová vs. bezdrôtová klávesnica 

Ďalšou veľkou skupinou sú káblové, resp. drôtové a bezdrôtové klávesnice. Oba typy majú svoje pre a proti. Káblové klávesnice sú zväčša cenovo dostupnejšie a v prípade poškodenia tiež predstavujú nenákladnú a jednoduchú výmenu. 

U bezdrôtových klávesníc, pochopiteľne, akýkoľvek kábel absentuje. Tieto klávesnice fungujú na rádiofrekvenčnom alebo infračervenom princípe, ktorý zabezpečuje spojenie s počítačom.  Bezdrôtové klávesnice ponúkajú čistejší a úhľadnejší priestor na pracovnom stole a flexibilitu pohybu pri práci bez spleti prebytočných káblov. Keďže nemajú káblik, môžu byť tiež skvelou voľbou na cesty

 

Drôtová vs. bezdrôtová klávesnica 

 

Numerická klávesnica 

Často sa považuje za rozšírenú, keďže nie všetky počítače sú vybavené klávesnicami so samostatným číselným blokom. Numerická klávesnica je obvykle o niečo väčšia – na šírke jej v pravej časti pridávajú políčka s číslami. Vo všeobecnosti sa považuje za veľmi praktické riešenie – mať jednoduchý prístup k číslam a matematickým funkciám je, samozrejme, efektívnejšie, než dopracovávať sa k zadaniu každého jedného čísla dvojkrokovo – prostredníctvom klávesu Shift.  

Ak nie ste účtovník a nepracujete s číslami, než pri kúpe novej klávesnice zamietnete možnosť zadovážiť si numerickú, spomeňte si, aké otravné je vypĺňať na stránkach e-shopov či úradov adresy s popisnými číslami, povinné heslá s obsahom čísel alebo vypĺňať úradné online formuláre, do ktorých musíte zadávať rodné čísla, dátumy narodenia, čísla účtov, čísla občianskeho preukazu či zdravotného poistenia. Cenový rozdiel je pritom minimálny alebo žiadny.

 

Ergonomická klávesnica 

Pohodlie a pohoda pri práci sú základom úspechu. Špeciálne ergonomické klávesnice sú navrhnuté tak, aby znížili námahu tela pri písaní. Časti týchto klávesníc sú usporiadané a vytvarované tak, aby ste pri písaní mohli mať ruky podopreté a celkovo ich držali v pohodlnejšej a prirodzenej polohe.  

Ergonomické klávesnice znižujú námahu rúk – nielen prstov a zápästí, ale celých paží, dokonca i ramien, pričom pri správnom posede a výške stola pomáhajú i krčnej chrbtici. Ortopédi a neurológovia ich odporúčajú používať všetkým – nie iba tým, ktorých už trápi zlé držanie tela, bolesť rúk, ramien a hlavy. Ich úlohou je totiž eliminovať riziko vzniku zdravotných problémov. 

 

Ergonomická klávesnica 

 

Bluetooth klávesnica 

Klávesnica, ktorá funguje na princípe bluetooth je zvyčajne o niečo drahšia ako iné modely bezdrôtových klávesníc, a to preto, že ponúka množstvo funkcií a výhod. S prenosným počítačom sa synchronizuje pomocou pripojenia bluetooth. Ponúka flexibilitu a široký rozsah využitia. S bluetooth klávesnicou sa k notebooku pripojíte kedykoľvek bez nutnosti ďalšieho vybavenia.

 

Čo znamená QWERTY a QWERTZ?  

Klávesnica označená ako QWERTY má písmená usporiadané podľa štandardu písacieho stroja. V najvyššom riadku písmen idú zľava po sebe písmená Q, W, E, R, T a Y. Je to u nás najbežnejšie rozloženie. Písmeno Z je umiestnené ako prvé zľava v poslednom riadku písmen. Poznáme aj QWERTZ klávesnice, u ktorých sú písmená Z a Y umiestnené opačne. Výber QWERTY alebo QWERTZ závisí od preferencií užívateľa, avšak bez ohľadu na polep si typ klávesnice možno kedykoľvek prepnúť.

 

Podsvietená klávesnica 

Sú čoraz vyhľadávanejšie. Umožňujú písanie v tme alebo pri slabom osvetlení. Podsvietené klávesnice nájdete v káblovom aj bezdrôtovom prevedení. Sú vnímané ako zaujímavá pomôcka pre ľudí s horším zrakom. Podsvietenie zlepšuje viditeľnosť každého symbolu na klávesoch.  

 

Herná klávesnica 

Sú to klávesnice pre náročnejších. Neraz majú na prvý pohľad extravagantný dizajn. Ponúkajú extra odolnosť a najrýchlejšiu odozvu klávesov pre akciu v zlomku sekundy. Často obsahujú aj vylepšené prvky z iných typov klávesníc, akými sú podsvietenie a ergonomické konfigurácie. 

 

Flexibilná klávesnica  

Tieto klávesnice majú rovnaké funkcie ako štandardné klávesnice QWERTY a vyznačujú sa veľmi vysokou presnosťou. Vyrobené sú obvykle z odolného silikónu. Môžete ich zrolovať a vziať kamkoľvek. Ľahko sa čistia a sú tiež odolné voči vode a prachu

 

flexibilná klávesnica

 

Ako vybrať klávesnicu? 

Typov a delení klávesníc je veľa. Ako sa teda zorientovať vo všetkých ich funkciách a vybrať si tú správnu? Tieto tipy vám pomôžu: 

 

Pútavý dizajn 

Dizajn je neraz prvá vec, ktorá zaujme. Vzhľad klávesnice sa vám musí páčiť, v opačnom prípade sa s novou klávesnicou budete skôr „zmierovať“, než tešiť na prácu s ňou. Či už ide o materiál, celkovú štýlovosť, farbu, rozmiestenie klávesov (QWERTY alebo QWERTZ), zaujať by vás mala ako celok.

 

Vhodná veľkosť 

Veľkosť ide ruka v ruke s dizajnom. Mať šikovnú prenosnú klávesnicu je skvelé, ak veľa cestujete a potrebujete ušetriť miesto na provizórnych pracovných stoloch. Ak však hľadáte skôr klávesnicu pre využívanie na stabilnom mieste, môžete pokojne siahnuť po väčšej, doplnenej napríklad o numerickú časť a ergonomické prvky. 

 

Pripojenie k počítaču 

Pri výbere klávesnice je dôležité vedieť, kde ju budete využívať. Na základe toho sa vám možnosti zúžia buď na káblové, resp. drôtové, alebo, naopak, na bezdrôtové klávesnice. V inom prípade môže byť riešením vylepšená bluetooth klávesnica, tá je však o niečo drahšia

 

Požadované funkcie 

Preskúmanie možností klávesnice je jedným z hlavných faktorov pri jej výbere. Ak často pracujete až do noci, vyberte si jednoznačne klávesnicu s podsvietením. Pokiaľ pracujete s číslami, nezabudnite na numerickú časť. No a ak patríte k vášnivým hráčom počítačových hier, zamerajte sa na špeciálne funkcie a klávesové skratky. 

 

Náš tip: Počuli ste o pojme anti-ghosting?  

Technológia „proti duchom“ sa uvádza pri parametroch herných klávesníc. Tzv. ghosting je jav, ku ktorému dochádza, ak klávesov stlačíte súčasne viac, než je klávesnica schopná spracovať. Herná klávesnica bez podpory anti-ghosting sa obvykle zablokuje pri stlačení šiestich klávesov. Klávesnice s technológiou proti duchom dokážu fungovať ďalej, zadávať komplikovanejšie klávesové kľúče či dokonca zdieľať jednu klávesnicu viacerými hráčmi. 

 

anti ghosting klávesnica

 

Minimálna hlučnosť


Hluk môže byť pri výbere klávesnice kľúčovým parametrom, najmä ak uvažujete o mechanickej klávesnici určenej na bežnú prácu. Väčšina používateľov preferuje predovšetkým tiché typy.  Hlasné ťukanie a cvakanie ruší ešte viac, ak pracujete v miestnosti s ďalšími kolegami a ak pri práci na počítači súčasne telefonujete s klientami a vybavujete zákazky. Vybrať si klávesnicu, ktorá umožňuje čo najtichšiu prácu, sa jednoznačne oplatí.  

 

Primeraná cena 


I keď nájdete klávesnicu, ktorá spĺňa všetky vaše požiadavky, rozhodujúcim faktorom bude v drvivej väčšine prípadov napokon cena. Je dobré, aby ste už pred kúpou mali stanovený rozpočet, ktorý následne prispôsobíte svojim preferenciám. Oplatí sa vedieť, že mechanické klávesnice sú zväčša drahšie ako bežné membránové a cena herných je tiež pomerne vysoká.  

 

Zaujímavou možnosťou je neraz voľba repasovanej alebo zánovnej klávesnice. Vyberajte podľa svojich rozpočtových limitov a našich tipov a určite nájdete takú, ktorá je vyrobená pre vás a poslúži vám ako plnohodnotné a zatiaľ ešte stále nevyhnutné periférne počítačové zariadenie

Kategórie
Odporúčané články
Štítky