Mini PC a ich výhody

Napísal: Péter, furbify 14. 02. 2023 14:45

Uvažovanie nad správnou kúpou stolného počítača do domácnosti alebo do kancelárie môže byť náročné. A ešte o to viac, ak zároveň hľadáte niečo na cesty a tiež aj na zábavu. Potrebujete kvalitný výkon, vhodný úložný priestor, úspornosť, ľahkosť a spratnosť kvôli preprave. Kombinácia všetkých týchto vlastností sa zdá nemožná, no technológie sa stále zdokonaľujú a zlepšujú. Doba ide dopredu.  

 

Je tu riešenie


Po internete sa začali premávať takzvané mini počítače – alebo aj mini PC. Stávajú sa čoraz viac a viac populárnejšími. Sú tiež známe aj ako Micro PC alebo ultrakompaktné PC. Jednoducho môžeme povedať, že sú variantom počítačov, ktoré majú väčšinu funkcií a schopností veľkého počítača, ale sú menšie vo fyzickej podobe. Majú zlomok ich veľkosti, no napriek tomu sú vďaka technologickému pokroku prekvapivo výkonné.
Otázkou teda zostáva, prečo nie sú mini počítače všadeprítomné tak, ako iné typy počítačov. Pre ozrejmenie a prínos menšej osvety je priaznivé poukázať na výhody používania a vlastnenia týchto mini zariadení. Atraktívnych výhod nájdeme naozaj veľké množstvo. Existuje niekoľko zrejmých dôvodov, prečo by ste si mali kúpiť mini PC namiesto notebooku alebo stolného počítača.
 

mini pc od furbify


Mini PC sú vizuálne menšie


Už len z názvu je zjavná prvá a hlavná výhoda. Mini PC sú podstatne menšie ako stolné počítače, a preto sú veľmi obľúbené na pracovisku, na ktorom je priestor často na prvom mieste. Hodia sa aj vtedy, ak máte doma malý písací stôl. Môžu byť umiestnené kdekoľvek a majú jemný vzhľad.

 

Sú jednoducho prenosné


Nemôžu nevyhnutne nahradiť laptop, ale existuje veľa scenárov, pri ktorých vynechanie obrazovky nie je problémom. Ak chcete počítač, ktorý možno ľahko prenášať medzi dvoma ďalšími miestami s obrazovkami, mini PC je ideálny.

 

Sú také tiché, že o nich neviete


Jednou z veľkých výhod mini počítačov je, že sú tiché. Je to preto, že komponenty, ktoré sa v nich používajú, sú zvyčajne oveľa menšie ako v tradičných stolných počítačoch, takže pracujú tichšie. Okrem toho neprodukujú toľko tepla, čiže chladenie je jednoduchšie a vyžaduje si menej energie. Samozrejme, že na to má vplyv aj spôsob ich používania, pretože spustenie náročnejších programov zvyšuje množstvo tepla.

Čiastočne je to kvôli úspore miesta, ale má to aj iné využitie. Ticho je ideálne, ak chcete nechať počítač bežať, kým spíte, alebo sa vám len páči myšlienka tichého počítača.

 

Výkon v malom tele


Mini PC sú skvelé na prehliadanie webu a sledovanie videí vo vysokom rozlíšení. Sú aj kvalitnejšie pre vykonávanie činností náročných na zdroje, ako je hranie hier alebo úprava videí (ako napr. Lenovo ThinkCentre P alebo HP Z2 mini). Mini PC majú často aj množstvo rôznych portov, takže nie ste obmedzení tým, k čomu ich môžete s ľahkosťou pripojiť. Pozrite si aj našu ponuku repasovaných mini PC, ktorých výkon vás milo prekvapí.

 

furbify mini pc

 

Vysoká energetická úspora


Mini PC spotrebujú menej energie – to je čaro ich príťažlivosti na komerčné účely, keď ich často nechajú zapnuté celý deň. Je to však výhodné aj pre priemerného používateľa počítača, ktorý privíta nižšie účty za energie.

 

Cenová dostupnosť


Špičkové modely mini PC konkurujú cenám stolných počítačov, to je pravda. No ak si nepotrpíte na najvyšší možný výkon a máte obmedzený rozpočet, existuje mnoho modelov, ktoré stoja podstatne menej ako stolný počítač. Naša ponuka repasovaných mini PC sa začína už na 147 €.


Pre koho sú mini PC určené


Mini PC majú jednu neskutočnú kvalitu, ktorá tu doteraz nebola priamo spomenutá. Je ňou ich variabilné pripojenie k rôznym druhom displejov. Ak si chcete spríjemniť romantický večer filmom, stačí jedno pripojenie k TV. Neznamená to, že je to možné iba v pohodlí domova. Ako sme spomenuli, mini PC je vhodný aj na prepravu, čo znamená, že k televízii sa bez problémov pripojíte aj v zahraničí na hotelovej izbe.

 

mini pc furbify


Ak nehľadáte počítač čisto na súkromné záležitosti, mini PC sa často používajú vo verejných priestoroch, ako sú napríklad obchodné reťazce – či už na ovládanie pokladníc, alebo ako mediálne služby. Dajú sa použiť na prehrávanie hudby, dokonca aj na prezentovanie reklamy a informácií. Taktiež sú ideálne pre samoobslužné kiosky a informačné terminály.

Priestory školských zariadení a firiem nie sú výnimkou. Vyžadujú si potrebné zabezpečenie vysokého množstva počítačových aparátov, preto je pre nich výhodné ušetriť miesto s ich mini verziou (v porovnaní s desktopmi). Mini PC s dostatočným výkonom pre väčšinu typov práce sú praktické a cenovo veľmi dostupné.


Na vašich potrebách záleží


Jedna vec je veľmi dôležitá. Pri uvažovaní nad kúpou mini počítača je rozhodujúce  zamyslieť sa prioritne nad svojimi potrebami, pretože ony určia ten správny výber. Pre vás je najlepšie vedieť, ako veľmi náročným používateľom počítačov ste – či je váš záujem smerovaný na e-maily, prehliadanie internetu, sledovanie videí či filmov na rôznych streamovacích službách, alebo ste skôr zapáleným hráčom videohier či grafikom na špeciálnu úpravu fotiek a videí. Voľba je na vás.

Počítače sa vyvíjajú primárne pre pomoc ľuďom. Pre úsporu času, energie, miesta... Približujú sa spoločnosti. Mini počítače sú ich ďalším pokrokom – a teraz patria aj k seberovnej časti vývoju počítačov. Preto neváhajte a pozrite si našu ponuku repasovaných mini PC.
 

 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky