Otázka neznie, či inštalovať antivírus, ale ktorý je najvhodnejší?

Napísal: Péter, furbify 10. 02. 2022 08:59

Pri používaní elektroniky nás už neohrozujú iba typické počítačové vírusy. Rozvoj internetu priniesol aj hrozby, ako krádež identity, zneužitie citlivých dát či platobných kariet. Otázkou dávno nie je či, ale aký antivírus by ste si mali do počítača, notebooku, tabletu či smartfónu zaobstarať. Prinášame vám veľké porovnanie najpoužívanejších z nich.

Hrozby číhajú na každom kroku

Pojmom počítačový vírus označujeme škodlivý program, ktorého cieľom je poškodiť dáta v počítači (či inom zariadení) a ktorý sa dokáže šíriť sám, bez vedomia užívateľa. Po vzniku prvých vírusov vznikli aj tzv. antivírusy, ktorých cieľom bolo počítače pred vírusmi ochrániť. Ich princíp bol jednoduchý a spočíval v tom, že antivírus skenoval všetky súbory na disku a porovnával ich kód so vzorkami kódov vírusov vo svojej databáze.

Vírusy sa prenášali z počítača na počítač na disketách, resp. CD nosičoch spolu s bežnými aplikáciami, hrami či dátami. S rozšírením internetového pripojenia sa však prenos vírusov značne zjednodušil. Navyše, k bežným vírusom pribudli aj iné druhy škodlivých kódov označovaných ako malvér (patrí sem napr. spyware, adware, ransomware, trójske kone, rootkity atď.).

Moderné antivírové programy si dokážu poradiť aj s týmito hrozbami. Okrem toho vás vedia ochrániť aj pred tzv. phishingovými útokmi, spamom (nevyžiadanými e-mailami), hacknutím vašich zariadení cez internet, zneužitím vašich osobných či bankových údajov.

furbify antivirus, ktory je najvihodnejsi

Bez antivírusu ani na krok

Zatiaľ čo v minulosti napadnutie počítača vírusom znamenalo, že ste prinajhoršom stratili všetky dáta, v dnešnej dobe sú hrozby vážnejšie. Útočníci môžu pomocou vírusov, malvéru či iných útokov získať prístup k údajom vašich platobných kariet, k osobným fotografiám a videám, firemným dátam či ďalším citlivým údajom.

Okrem toho môžu vaše zariadenie zneužiť na rozosielanie nevyžiadaných e-mailov, šírenie škodlivých programov, ťažbu kryptomien či ho v extrémnych prípadoch dokonca fyzicky poškodiť.

Vzhľadom na uvedené hrozby by ste si nemali klásť otázku či, ale aký antivírus si zaobstarať. Pri výbere si všímajte predovšetkým tieto kritériá:

  • Pred čím vás ochráni – Niektoré antivírusové programy si poradia iba s bežnými vírusmi, iné dokážu blokovať aj činnosť spyware či iných druhov malvéru.

  • Kto je výrobca softvéru – Pre antivírus sú kľúčové čo najčastejšie aktualizácie, aby si poradil aj s najnovšími hrozbami. Pri renomovaných výrobcoch, akým je napríklad ESET, je to samozrejmosť, pri menej známych (najmä bezplatných) antivírusoch však môžu byť aktualizácie zriedkavejšie alebo môžu obsahovať menej vzoriek vírusov a malvéru, čo môže vaše zariadenia učiniť zraniteľnými.

  • Na koľkých zariadeniach ho môžete použiť – V mnohých domácnostiach sa už nenachádza jeden stolný počítač a členovia rodiny majú často vlastné notebooky a smartfóny či tablety. Výrobcovia antivírusov preto ponúkajú možnosť použitia na viacerých zariadeniach – za jediný poplatok tak ochránite celú rodinu.

  • S akými OS je kompatibilný – Dnes už nie je výnimkou, že každé zariadenie v domácnosti funguje s iným operačným systémom (napr. Windows na notebooku, Android na tablete a iOS na iPhone). Vopred si teda preverte, ktoré OS antivírus podporuje.

  • Aké má doplnkové funkcie – Niektoré antivírusy majú vstavané funkcie na ochranu vašich hesiel či platobných údajov, vašich detí pred nevhodným obsahom, blokovanie reklám a spamu (nevyžiadaných e-mailov). Výnimkou nie je ani vstavaný firewall (ochráni zariadenie pred útokmi z internetu) či VPN (vytvorí zabezpečenú virtuálnu sieť medzi vašim zariadením a internetovou stránkou či službou).

Najobľúbenejšie antivírusy pre počítače, tablety a smartfóny

Prinášame vám aj porovnanie antivírusových riešení od najobľúbenejších výrobcov. Údaje o cenách pochádzajú z ich oficiálnych stránok a platia väčšinou na prvý rok používania, potom môžu byť vyššie. Je takisto možné, že v rámci akcií predajcov objavíte aj nižšie ceny.

ESET

  • cena: od 39,90 € pre 1 zariadenie na rok
  • bezplatná verzia: iba skúšobná na 30 dní
  • výhody: rozhranie lokalizované do slovenčiny, malá záťaž počítača
  • nevýhody: rodinná verzia iba na 4 zariadenia, nepodporuje iOS, je skôr pre pokročilých

eset antivirus

Je to už viac než 30 rokov, čo slovenská spoločnosť ESET prišla na trh so svojím antivírusom NOD32. Za ten čas sa vypracovala na svetového lídra v počítačovej bezpečnosti, ktorý ponúka nielen antivírusy pre domácnosti a jednotlivé zariadenia, ale aj komplexné riešenia zabezpečenia pre najväčšie firmy.

Čo sa týka produktov pre jednotlivé zariadenia, v ponuke majú produkty pre Windows, Android aj Mac. Najlacnejší pre Windows je ESET NOD32 Antivirus, ktorý za cenu 39,90 € na rok ponúka aj ochranu pred spyware, ransomware, malvérom, phishingom či škodlivými skriptami vo webových prehliadačoch.

Populárnejší je však produkt ESET Internet Security za 49,90 € na rok, ktorý má navyše vstavaný firewall, antispam, systém na ochranu online platieb, ochranu pred útokmi z internetu a zneužitím webkamery, rodičovskú kontrolu atď.

Pomocou výhodného balíka ESET Family Pack môžete zabezpečiť celú rodinu. Family Pack má rovnaké funkcie ako Internet Security, za výhodnú cenu ho však môžete používať až na 4 zariadeniach s Windows, Androidom alebo Mac OS, a to až po dobu 18 mesiacov. Shape

Kaspersky

  • cena: od 15,60 € pre 1 zariadenie na rok
  • bezplatná verzia: iba skúšobná na 30 dní
  • výhody: široká podpora operačných systémov vrátane iOS, spoľahlivá ochrana, nízka cena, možnosť využívať ho až na 10 zariadení
  • nevýhody: nie je bezplatný, slabší firewall

kaspersky antivirus

Aj firma Kaspersky ponúka široké spektrum bezpečnostných riešení. Výhodou oproti produktom ESET je nižšia cena a širšia podpora operačných systémov – okrem Windows, Android a Mac OS je to aj iOS (používa iPhone a iPad). Základný produkt Kaspersky Anti-Virus vychádza na 15,60 € za rok používania a ponúka ochranu pred vírusmi a malvérom (môžete si vybrať licenciu na 1 – 5 zariadení).

Kaspersky Internet Security ponúka navyše firewall, ochranu online platieb a osobných údajov, a tiež možnosť použitia na rôznych OS v rámci jedinej licencie (môžete ho používať až na 10 zariadeniach). Produkt Kaspersky Total Security potom poskytuje všetky funkcie ako Internet Security, naviac však obsahuje aj správcu hesiel, ochranu súborov a rodičovskú kontrolu.

Najvhodnejším riešením pre celú rodinu je Kaspersky Security Cloud, ktorý ponúka možnosť použitia všetkých funkcií vyššie uvedených produktov až na 5, resp. 10 zariadeniach v rámci jednej licencie. Služba je vhodná pre všetkých členov rodiny, keďže nevyžaduje nijaké zložité nastavovanie. Shape

AVG

  • cena: od 34,95 € pre 1 zariadenie na 1 rok
  • bezplatná verzia: áno, s obmedzenými funkciami
  • výhody: bezplatná verzia, podpora Windows, Mac OS, Android aj iOS, možnosť používať na 10 zariadeniach
  • nevýhody: slabé možnosti výberu (1 alebo 10 zariadení), AVG TuneUp vo verzii Ultimate nemusí využiť každý užívateľ

avg antivirus

AVG patrí medzi tie známejšie produkty na ochranu pred vírusmi a ďalšími hrozbami. Na rozdiel od ostatných antivírusov zvučných mien ponúka aj bezplatnú verziu AVG AntiVirus FREE, hoci s obmedzenými funkciami (chýba napr. firewall či ochrana pred phishingom či spamom).

Platenú verziu AVG Internet Security môžete mať od 34,99 € za prvý rok používania pre 1 zariadenie. Môžete ju však použiť až na 10 zariadeniach za cenu 54,99 €. Obsahuje plnú funkcionalitu z hľadiska bezpečnosti, a to vrátane firewallu, zabezpečenia WiFi, ochranu pred nebezpečnými webmi, phishingom atď. Drahší produkt AVG Ultimate má zabudovanú funkciu virtuálnej zabezpečenej siete VPN a tiež nástroj na zrýchlenie vášho zariadenia AVG TuneUp.

V rámci všetkých produktov máte k dispozícii aplikácie pre Windows, Mac OS, Android aj iOS, takže ich môžete použiť aj pre notebooky, macbooky, tablety a smartfóny. Shape

Avast

  • cena: od 39,99 € pre 1 zariadenie na rok
  • bezplatná verzia: áno
  • výhody: bezplatná verzia, podpora Windows, Mac OS, Android aj iOS, dobrá konfigurovateľnosť
  • nevýhody: slabé možnosti výberu (1 alebo 10 zariadení), vyššia záťaž počítača

avast antivirus

Avast patrí medzi najspoľahlivejšie antivírusy, zároveň však svojím chodom zaťažuje počítač, resp. zariadenia viac ako niektorí konkurenti. K dispozícii máte aj bezplatnú verziu, ktorá ponúka ochranu pred vírusmi, malvérom, ransomvérom, ale tiež ochranu WiFi siete či monitoring zariadení v sieti.

Platená verzia sa nazýva Avast Premium Security a môžete ju mať od 39,99 € na 1 zariadení na rok. Disponuje bohatými funkciami od firewallu cez blokovanie podozrivých aplikácií, možnosť skartovania citlivých súborov a mnoho ďalšieho. Drahšia verzia Ultimate ponúka aj zabezpečenú virtuálnu sieť VPN, nástroj na ochranu online identity či možnosť čistenia a zrýchlenia vášho zariadenia.

Maximálny počet zariadení na jeden poplatok je 10, pričom všetky verzie antivírusov Avast (vrátane FREE) sú dostupné pre Windows, Mac OS, Android aj iOS.

McAfee

  • cena: od 39,95 € pre 1 zariadenie na 1 rok
  • bezplatná verzia: iba skúšobná na 30 dní
  • výhody: dobrá detekcia malvéru, niektoré funkcie navyše oproti konkurencii
  • nevýhody: slabšia vírusová databáza, spomaľuje zariadenie, vyššia cena vzhľadom na funkcionalitu

mcafee antivirus

McAfee je ďalší obľúbený antivírus, ktorého popularita však v poslednej dobe klesla. Môže za to nielen absencia bezplatnej verzie, ale tiež problémy s vyššou záťažou počítačov, resp. zariadení. Podľa skúseností užívateľov i rôznych testov na tom nie je najlepšie ani jeho vírusová databáza, vďaka ktorej vykazuje horšie výsledky oproti svojim konkurentom.

McAfee ponúka viacero bezpečnostných produktov. Čo sa týka antivírusu a bezpečnosti, sú všetky funkcie združené do jedného programu McAfee Total Protection. Ten ponúka komplexnú funkcionalitu, podobne ako najdrahšie programy od konkurenčných výrobcov. Okrem antivírusu a detekcie malvéru nechýba napr. manažment hesiel, zabezpečenie siete, VPN či funkcie pre bezpečné prehliadanie webových stránok a bezpečnú likvidáciu citlivých súborov.

Verzia pre 1 zariadenie stojí 39,95 € za prvý rok používania, za verziu do 10 zariadení zaplatíte počas prvého roka 49,95 €. Shape

Bitdefender

  • cena: od 59,99 € pre 3 zariadenia na 1 rok (v akcii za 29,99 €)
  • bezplatná verzia: iba skúšobná na 30 dní
  • výhody: bezkonkurenčne najširšia paleta funkcií, vynikajúca detekcia vírusov a malvéru, dobrá cena, možnosť použiť až na 15 zariadeniach
  • nevýhody: rozhranie nie je v slovenčine, tým pádom je skôr pre pokročilých

bitdefender antivirus

Antivírus Bitdefender možno nie je v našich končinách až taký známy ako produkty ESET, Avast či AVG. Viacero testov a množstvo užívateľov ho však považujú za najlepšie riešenie zabezpečenia pre počítače, notebooky, tablety či smartfóny.

K dispozícii máte základnú verziu Bitdefender Internet Security za 59,99 € na rok (v akcii za 29,99 €), ktorú môžete použiť na 3 zariadeniach s Windows. Už táto verzia disponuje okrem detekcie vírusov aj pokročilými funkciami. Ide o detekciu malvéru, blokovanie ransomware, ochranu pred útokmi z internetu, detekciu zraniteľností, zabezpečenie WiFi, VPN, manažment hesiel, ochranu pred zneužitím webkamery či mikrofónu a mnoho ďalšieho.

Verziu Bitdefender Total Security za 79,99 € na rok môžete použiť až na 5 zariadeniach s Windows, Mac, OS, Androidom či iOS, pričom obsahuje aj ochranu proti krádeži zariadenia či funkcie pre jeho zrýchlenie. Rodinnú verziu Bitdefender Family pack za 99,99 € môžete použiť až na 15 zariadeniach v rámci jednej domácnosti.

Oplatí sa inštalovať do počítača bezplatný antivírus?

Z uvedeného porovnania je zrejmé, že bezplatné verzie antivírusov nedisponujú dostatočnými funkciami na to, aby odolali všetkým súčasným hrozbám (chýba im firewall, ochrana pred phishingom, ransomware a pod.). Ak ich chcete používať, mali by ste ich doplniť o aplikácie, ktoré chýbajúce funkcie nahradia.

Z platených riešení poskytuje najspoľahlivejšiu ochranu Bitdefender Internet Security. Ten je cenovo výhodný aj pre väčšie rodiny s množstvom počítačov, notebookov, tabletov či smartfónov (určený je max. pre 15 zariadení za 1 poplatok).

Ak potrebujete antivírus na 1 počítač a chcete ušetriť, najlepšou voľbou je pre vás Kaspersky Internet Security. Rozumným kompromisom ceny a úrovne ochrany je ESET Internet Security, ESET však zatiaľ neponúka produkty pre iOS (iPhone a iPad).

Kategórie
Odporúčané články
Štítky