Notebook na grafiku: Ako ho vybrať?

Napísal: Szilvia, furbify 03. 06. 2020 15:19

Notebook na grafiku je obľúbeným spoločníkom každého profesionálneho grafika. Oproti klasickým PC sú totiž notebooky ľahko prenosné a dá sa na nich pracovať prakticky kdekoľvek. V našom článku sme si posvietili na to, ako si vybrať ten najvhodnejší notebook alebo mobile workstation na grafické práce, ktorý ti bude vyhovovať po všetkých stránkach.


Cena notebooku pre grafikov


Ešte predtým, než sa pustíš do výberu toho pravého notebooku na grafiku, skús si zodpovedať nasledujúce dve otázky:

  • Aký máš rozpočet?
  • Potrebuješ notebook na každodennú prácu?

Cena je určite jedným z najdôležitejších parametrov, pokiaľ si chceš kúpiť nový laptop. Každý grafik, ktorý sa svojou prácou živí, potrebuje silný a výkonný prístroj, ktorý zvládne náročnú kapacitu grafických programov, v ktorých pracuje. Notebooky pre grafikov disponujú omnoho výkonnejším hardvérom, než bežné kancelárske notebooky, a preto je aj cena za nový kus vyššia a za lacno ich pravdepodobne nenájdeš. V prípade, ak sú tieto laptopy pre teba príliš drahé, skús naše lacné repasované notebooky na grafiku.


Repasovaný workstation notebook na grafiku


Repasované notebooky na grafiku sú tie najlepšie a najsilnejšie prémiové workstation notebooky s výkonným hardvérom (IPS displejom / grafickou kartou), ktoré boli použité ako kancelárske notebooky v nadnárodných korporáciách alebo ako výstavné kusy. Sú vyrobené z odolných materiálov a môžu sa pochváliť vysokým výkonom a kvalitným spracovaním. Po pár rokoch používania boli vrátené leasingovým spoločnostiam, a tak sa následne dostali k nám. My sme ich obnovili, vyčistili a napriek ich robustnejšiemu vzhľadu im dodali nový šmrnc.

Repasovaný notebook HP Zbook 15

Repasovaný notebook HP Zbook 15

Renovované notebooky na grafiku preto nie sú žiadne béčka, ale prvotriedne kúsky. V porovnaní s novými notebookmi sú však omnoho lacnejšie, a preto sú vhodné aj pre študentov alebo grafikov, ktorí za rovnaký výkon nechcú zbytočne míňať veľa peňazí.

Pred uvedením do predaja naše repasované notebooky na grafiku dôkladne testujeme. Použité notebooky ti ponúkame so zárukou minimálne 2 roky. Ďalšie dôvody, prečo kúpiť repasovaný notebook, si môžeš prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.


Dôležité parametre pri výbere notebooku na grafiku


Najdôležitejšia vec, ktorú musí mať notebook pre grafikov, je schopnosť spustiť akýkoľvek program na vytváranie majstrovských diel (napríklad Adobe Creative Suite). Aké sú ďalšie parametre, na ktoré by si si mal pri kúpe notebooku na grafiku posvietiť?


Výkonný procesor pre notebook na grafiku


Pre grafikov je výkonný procesor veľmi dôležitý. Na základnú editáciu fotiek ti bude síce stačiť dvojjadrový procesor s výkonom 2 GHz (napríklad Intel i3 od siedmej generácie či AMD A9), avšak ak sa chystáš robiť zložitejšie práce, siahni radšej po silnejšom procesore (napríklad Intel i5, i7 alebo i9 či AMD A10 alebo procesory Xeon - určené pre workstation). Výkonný procesor ti vedia zaručiť aj repasované notebooky.

Dell Precision 7510

Dell Precision 7510 mobile workstation

Silnejšie grafické karty


Pokiaľ svoj notebook budeš potrebovať iba na jednoduchú úpravu fotiek alebo kreslenie bez zložitých efektov, hravo si vystačíš s integrovanou grafickou kartou. Pri zložitejších úpravách so súbormi od 30 MPx si však už radšej kúp samostatnú grafickú kartu. (napr. Nvidia Quadro...)


Operačný systém pre laptop na grafiku


Výber operačného systému závisí hlavne na grafickom softvére a programoch, ktoré sa chystáš používať. Tie bývajú podporované buď operačným systémom Windows alebo Mac. Napríklad program Adobe Creative Suite je možné používať na oboch.

TIP: Pokiaľ sa zamýšľaš nad kúpou repasovaného notebooku na grafické práce, u nás vo furbify ti vďaka nášmu partnerstvu s Microsoftom ponúkame k našim repasovaným notebookom legálny operačný systém Windows iba za zlomok jeho pôvodnej ceny.

V každom prípade ti však odporúčame pracovať s tým operačným systémom, na ktorý si zvyknutý. Preučenie sa na nový systém by ti mohlo zabrať zbytočne veľa času, ktorý by si mohol využiť radšej na tvorbu svojich diel.


Operačná pamäť RAM


V prvom rade si musíš uvedomiť, koľko operačnej pamäte RAM vlastne potrebuješ. Napríklad grafický program Photoshop potrebuje podľa odporúčaní Adobe aspoň 2 GB RAM. No v skutočnosti si vyžaduje omnoho väčší priestor na plynulú prácu bez sekania.

Aby ti všetky programy bežali jak majú, budeš potrebovať RAM-ku aspoň 8 GB. Avšak ak máš silnú grafickú kartu a vieš, že budeš pracovať s objemnými súbormi, bude ti treba aspoň 16 GM RAM. Pri kúpe preto radšej voľ vyššiu variantu než nižšiu.


Disk - HDD, SSD alebo oba?


Výber disku taktiež závisí od náročnosti práce, ktorú budeš s grafickými súbormi vykonávať. SSD disk rýchlejšie načíta súbory, čo je veľmi dôležité najmä v prípade práce s veľkými súbormi a 3D dizajnom. HDD disk má zas viac úložného miesta. Celkom harmonická môže byť preto kombinácia oboch diskov.

TIP: Dnes máš možnosť aj online úložísk nazývaných „cloudy“. Tam si môžeš ukladať svoju prácu bez toho, aby si zaťažoval internú pamäť laptopu.


Displej grafického notebooku


Pre grafikov je veľmi dôležitá veľkosť obrazovky notebooku, pretože na svojich prácach pracujú s detailmi a nesmie im uniknúť žiadny pixel z ich tvorby. Určite by si preto mal siahnuť po obrazovke, ktorá má aspoň 15 palcov. Monitory s IPS panelom a minimálne full HD rozlíšením sú samozrejmosťou. Veľa grafikov si kúpi dodatočný monitor pre grafikov, ktorý si pripoja k notebooku pomocou dokovacej stanice.


Ktorý notebook na grafické práce si vybrať? Nový či repasovaný?


Ak si sa rozhodol pre kúpu nového notebooku pre grafikov, v súčasnosti je najviac trendy notebook Lenovo Legion Y540-15IRH Black. 17,3" obrazovka notebooku Acer Aspire V 17 Nitro Black taktiež poteší nejedného grafika. Ak sa rozhodneš pracovať na Macbooku, odporúčame Macbook Pro 13" so štvorjadrom a 16 GB RAM. Budeš si však musieť pri ňom siahnuť trochu hlbšie do peňaženky.

Pokiaľ však stále chceš mať dostatočne výkonný, odolný a kvalitný notebook, ale nemáš k dispozícii až taký veľký rozpočet, určite si vyberieš z našich repasovaných notebookov pre grafikov so zárukou 2 alebo viacerých rokov ten pravý pre teba. Prajeme ti príjemné prezeranie.

doprava zdarma

Kategórie
Odporúčané články
Štítky