Na čo slúži dokovacia stanica pre notebooky?

Napísal: Péter, furbify 09. 09. 2019 11:23

Čo je dokovacia stanica

Čo je dokovacia stanica a na čo slúži? Naši zákazníci sa nás na to často pýtajú, preto sme sa rozhodli, že v tomto článku im odpovieme na ich otázky.

Dokovacia stanica je užitočným a praktickým doplnkom, vďaka ktorému môžeš notebook používať skoro ako plnohodnotný stolný počítač. Jednoducho ho iba napojíš do dokovacej stanice a celý jeho obsah sa automaticky prenesie na obrazovku pripojeného počítača. Prostredníctvom dokovacej stanice môžeš pripojiť aj monitor s vysokým rozlíšením, myš, klávesnicu, reproduktory, tlačiareň a iné periférie, s ktorými vieš rozšíriť schopnosti notebooku.

dokovacie stanice pre notebookov

Na čo sa používa dokovacia stanica?

Dnešné moderné, ultratenké notebooky už skoro ani nedisponujú portami a práve preto môže byť dokovacia stanica k novším notebookom užitočná.

Tieto dokovačky sú vybavené rôznymi portami (napr.: USB port, USB type-c, AC adapter, DVI, VGA, Displayport, LAN port, 3,5 mm audio in, mikrofón alebo kombinované audio), ktoré by sa už do notebooku nezmestili. Vďaka nej môžeš pripojiť akékoľvek periférie. Dokovačka môže obsahovať nielen porty, ale aj ďalšie doplnky, ako napr.: zdroj, batériu, sieťovú kartu, chladiacu jednotku atď. dokovacia stanica Lenovo

Komu je určená dokovacia stanica?

Je obzvlášť výhodná pri práci s grafickými programami alebo tabuľkami, pozeranie filmov po práci je väčší zážitok, pretože na väčšom monitore je to oveľa pohodlnejšie kvôli vyššiemu rozlíšeniu.

Tvoja práca z domu tak môže nabrať úplne nový rozmer. Navyše, jej využitie je veľmi jednoduché. Notebook môžeš „dokovať“ jedným zacvaknutím a nemusíš sa trápiť s portami a konektormi pri každom jednom použití. Predstav si, keď prídeš domov a jednoduchým pohybom spravíš počítač z notebooku, s ktorým si ešte predtým surfoval na nete na opačnom konci mesta.

Dokovačka vtedy a teraz

Popularita dokovačiek za posledné roky trošku klesla, pretože dnes sa už väčšina zariadení dokáže pripojiť bezkontaktne (Bluetooth a Wifi). Pri bezkontaktnom pripojení však máš obmedzenú rýchlosť prenosu dát, preto keď chceš pripojiť externý monitor k notebooku budeš potrebovať aj dokovaciu stanicu.

Predtým boli dokovacie stanice k dispozícii takmer výlučne k niektorým typom business class notebookom. V minulosti dokovačky stáli približne rovnako veľa ako notebooky, dnes je ich možné zaobstarať oveľa lacnejšie.

Akú dokovaciu stanicu kúpiť?

Nájsť správnu dokovaciu stanicu je jednoduchá úloha, ktorá si vyžaduje, aby si najskôr určil presný typ notebooku, ktorý je zvyčajne uvedený na dolnej časti zariadenia. Ak máš napr. Lenovo notebook, je rozumné začať s hľadaním dokovacej stanice rovnakej značky, teda dokovačku Lenovo.

Konkrétny typ dokovacej stanice je kompatibilný s viacerými modelmi notebookov, napr: Lenovo ThinkPad Ultra Dock (Type 40A2) sa hodí k Lenovo ThinkPad: L450, L460, L470, L560, L570, T440, T440s, T440p, T450, T450p, T450s, T460, T460p, T460s, T470, T470p, T470s, T550, T560,T570, X250, X260, X270.

Dnes už každý väčší výrobca ponúka k svojim business class notebookom dokovacie stanice. V popise produktu na webovej stránke výrobcu sa zvyčajne uvádza, s ktorými notebookmi je konkrétna dokovačka kompatibilná. Ešte pred nákupom dokovacej stanice prever, či je daný typ vhodný k tvojmu notebooku.

V našej ponuke nájdeš dokovacie stanice HP, Dell aj Lenovo. V popise produktu si môžeš prečítať aj informáciu o tom, s ktorými modelmi notebookov je daná dokovačka kompatibilná.

Ak potrebuješ pomoc, neváhaj kontaktovať náš zákaznícky servis a oni ti pomôžu vybrať tú správnu dokovaciu stanicu.

Pozri si našu ponuku.

Kategórie
Odporúčané články
Štítky