Film s čarom domáceho kina? Odpoveďou je projektor

Napísal: Péter, furbify 12. 07. 2022 14:38

Hoci éra projektorov odštartovala dávno, na výslní sú najmä v posledných dvoch dekádach. Stali sa samozrejmosťou vo vzdelávacích inštitúciách či v kanceláriách, kde slúžia na prezentačné účely. Tam sa to však nekončí. Milovníci kvalitného kina im otvárajú dvere do svojich domácností, v lete im nachádzajú priestor na krytých terasách. Na čo všetko treba dbať, ak sa rozhodnete pre kúpu projektora?

Kým si túto magickú a neraz aj dizajnovo neopozeranú vecičku vložíte do nákupného košíka, oplatí sa aspoň čiastočne vedieť, čo je to za zariadenie a ako funguje. Aj preto vás s fungovaním projektorov radi zoznámime.

Čo je projektor?

Projektory sú vo všeobecnosti optické zariadenia, ktoré premietajú obraz na povrch. Tým je najčastejšie premietacie plátno, v niektorých prípadoch stačí hladká svetlá stena. Princípom je laser, ktorý má na starosti reálne zobrazenie obrazu. Intenzívny lúč svetla vychádza z projektora, je zaostrený cez priesvitnú látku a výsledkom je čiernobiely alebo farebný obraz. Vytvára sa premietaním farieb, tónov i nepriehľadnosti na obrazovke, resp. plátne.

Na trhu je v súčasnosti dostupných viacero typov projektorov. Špecifikujú sa podľa svojho účelu, a tak poznáme herné, kancelárske alebo interaktívne projektory, prenosné projektory, ktoré využívajú LED diódy, a aj projektory, ktoré sú výborne využiteľné ako domáce kino.

Ako vybrať projektor

5x ÁNO pre projektor

Aj vy ste už vo svojom okolí zaregistrovali fajnšmekrov, ktorí nechcú mať v obývačke ultramodernú telku – ako väčšina ostatných ľudí –, ale radšej projektor s možnosťou domáceho kina? Zdajú sa vám výstrední? Pýtate sa, načo je to dobré? Oblastí využitia projektorov je naozaj mnoho. A oproti televízorom či počítačom majú päť zásadných výhod:

1. Možnosť prispôsobenia obrazovky

Jednou z hlavných výhod projektora je možnosť prispôsobiť si obrazovku podľa vlastných potrieb. Na rozdiel od televízorov, projektory poskytujú flexibilitu vo veľkosti obrazovky, ktorú možno kedykoľvek zväčšiť alebo zmenšiť – podľa nálady, podľa filmového zážitku, ktorý očakávate, podľa počtu hostí a veľkosti miestnosti, v ktorej sa premieta. Stačí otočiť prstenec projektora alebo ho nastaviť pomocou diaľkového ovládača. Okrem toho sú projektory dostatočne flexibilné aj na to, aby ste obraz premietali na akékoľvek plátno alebo obyčajnú stenu.

2. Kompaktnosť a prenosnosť

Projektory sú pomerne malé zariadenia, preto sa s nimi ľahko manipuluje. Hoci hmotnosť sa od značky a konkrétneho typu líši, vždy platí, že sa dajú jednoducho prenášať. Na trhu nájdete projektory s hmotnosťou od 2 kilogramov, 3 kilogramov až do 11 kilogramov, pričom bežný televízor s uhlopriečkou 50 až 60 palcov má hmotnosť najmenej 13, no pokojne až 18 kilogramov.

3. Minimálne zdravotné riziko

Ďalšou obrovskou výhodou projektorov je fakt, že pri pozeraní na plátno sa oči namáhajú minimálne, keďže ide o väčšiu plochu aj rozlíšenie obrazu. Väčšia obrazovka má na oči menej negatívny vplyv v porovnaní s menšou obrazovkou, lebo na dosiahnutie jasnej vizualizácie prvkov nemusíte zaťažovať svoje oči. Vďaka tomu projektory v porovnaní s televízorom poskytujú očiam oveľa lepší komfort. Navyše projektor nevyžaruje modré svetlo, ktoré poškodzuje sietnicu, a premieta v nižšej intenzite, čo je pre oči menej škodlivé oproti televízoru s priamym a silným svetlom. Moderné projektory dokonca disponujú inteligentnou funkciou ochrany zraku – keď je objekt detegovaný príliš blízko lúča projektora, svetlo sa automaticky vypne.

4. Primeraná cena

Možno sa budete čudovať, no projektory nepredstavujú cenovo nedostupné zariadenia. Naopak, dá sa povedať, že s ohľadom na množstvo ich funkcií a výhod sú dostupné za primeranú cenu. Dokonca sú v porovnaní so štandardnými televízormi citeľne lacnejšie. Obstarať si ich možno aj v rámci cirkulárnej ekonomiky v podobe repasovaného produktu so zárukou.

5. Úspora miesta

Azda najväčšou výhodou projektora je úspora miesta. Keďže projektor sa umiestňuje vodorovne na stenu alebo strop, na rozdiel od televízora nezaberá v priestore nijaké dôležité miesto. A hoci jeho druhou časťou je premietacie plátno, ani to priestor neobmedzuje – obvykle sa totiž dá zrolovať alebo skryť.

Repasované projektory of furbify

Čo zvážiť pred kúpou?

Oslovuje vás predstava kina v pohodlí domova, teda vlastnej obývačky či prekrytej letnej terasy? Ak vás nadchýna natoľko, že ste rozhodnutí kúpiť si projektor, premyslite si dôležité parametre nového domáceho zariadenia:

Technológia farieb

Väčšina projektorov určených na domáce kino pracuje s digitálnym spracovaním svetla (DLP). DLP projektory vytvárajú vyšší kontrast. Výrobcovia najčastejšie používajú štandardný farebný priestor sRGB (standard Red Green Blue), ktorý v predvolených nastaveniach vychádza z jednotlivých hodnôt červenej, zelenej a modrej farby. Tvorcom tohto univerzálneho farebného priestoru boli ešte v roku 1996 spoločnosti Microsoft a Hewlett-Packard a doposiaľ sa považuje za vynikajúci formát. Čo sa týka presnosti, video zachytené v rámci tohto nastavenia by sa malo reprodukovať na obrazovke s rovnakou presnosťou farieb ako v momente, keď bolo natočené. Treba si však zapamätať, že projektory sú v závislosti od svetelného výkonu, kontrastu a vzdialenosti citlivejšie ako iné typy displejov.

Rozlíšenie

Označuje čistotu obrazu vytvoreného projektorom. Obraz na obrazovke sa skladá z pixelov a v jednoduchosti platí, že čím viac pixelov, tým lepšia kvalita výsledného obrazu. Ak je vaším cieľom sledovanie filmov, zamerajte sa na rozlíšenie s vysokým počtom pixelov. Dobrým rozlíšením pre projektor domáceho kina je 1 920 x 1 080 px, ktoré nazývame Full HD, potom poznáme aj 4K UHD (3 840 x 2 160 px), ktoré sú označované ako 4K. Kvalitný projektor domáceho kina by mal mať aspoň tieto špecifikácie pixelov. Sú potrebné na to, aby ste mohli premietať filmy v HD kvalite.

Kontrast

Hodnota kontrastu hovorí o pomere medzi najsvetlejším a najtmavším bodom a vo všeobecnosti platí, že čím vyššie číslo, tým lepšie. Vnímanie kontrastu je možné vďaka efektu vytvorenému sériou jednotlivých snímok. Pri výbere projektora však do úvahy netreba brať len samotný kontrastný pomer. Ak má projektor slúžiť ako domáce kino, je dobré, ak jeho hodnota neklesne pod 10 000 : 1. No okrem toho by ste mali zvážiť aj ďalšie faktory, napríklad koľko okolitého svetla je k dispozícii tam, kde chcete projektor umiestniť, alebo na aký povrch budete obraz premietať, alebo aj to, z akej diaľky sa naň budete pozerať.

Svetelný výkon

Chcete umiestniť svoj projektor do interiéru alebo exteriéru? Aj tento parameter je dôležitý. Projektor domáceho kina, ktorý je umiestnený na tmavom mieste, dokáže zobrazovať čistý obraz aj napriek určitému okolitému svetlu. Taký projektor by mal mať svietivosť nad 2 000 lúmenov (lm). Svetlejšie prostredia však vyžadujú model so svietivosťou viac ako 3 000 lm. Nestačí teda len tak hocijaký projektor, podstatné je vždy aj konkrétne prostredie a okolité svetlo. Ak chcete projektor umiestniť na stôl alebo až na strop, hľadajte projektory, ktoré dokážu upraviť obraz podľa toho, kde sa nachádzajú. Umiestnenie si vyberajte aj podľa toho, koľko divákov bude v miestnosti.

Konektivita

Pri kúpe projektora musíte myslieť aj na konektivitu. Ak chcete prostredníctvom projektora premietať filmy alebo akýkoľvek digitálny obraz, musíte ho pripojiť k pôvodnému zdroju, napríklad k notebooku alebo hernej konzole. Vo všeobecnosti majú projektory porty HDMI, ktoré vám poskytujú celý rad možností. Väčšina projektorov na domáce kino má univerzálne pripojenie duálnych portov HDMI 2.0b (HDCP2.2) a pokročilé ovládacie prvky AV na herné konzoly.

Repasované projektory od furbify

Zábava a priateľstvo

Projektory možno využívať rôzne – klasicky, na vzdelávanie alebo aj názornú interpretáciu výsledkov najrozličnejších výskumov a vedeckých prác. No doma ich chceme mať predovšetkým kvôli možnosti veľkolepého domáceho kina alebo koncertného pódia obľúbenej kapely, ktoré viac než plnohodnotne nahradia televízor. Ak je to aj váš prípad, nezabúdajte, že kvalitný obraz si žiada prepojenie s kvalitným audiosystémom a že susedia si po desiatej hodine večer zaslúžia pokoj od prílišného hluku. Ideálne je zladiť túžbu po dobrých umeleckých zážitkoch s príležitosťou spriateliť sa s okolím, v ktorom bývate.

Kategórie
Odporúčané články
Štítky