Pokrokové značky: Čo bolo skôr – HP alebo Silicon Valley?

Napísal: Péter, furbify 21. 07. 2022 15:21

Aj vy máte notebook či počítač značky HP? Možno používate tlačiareň, tonery, monitory alebo skenery s týmto logom. Nie div. Sú veľmi populárne, takže sú súčasťou mnohých firiem či domácností. Kde sa toto slávne logo vzalo a kto za ním stojí?

Spoločnosť Hewlett-Packard (HP) bola jednou z prvých inovatívnych kalifornských firiem so sídlom v obyčajnej garáži. Keď ju Bill Hewlett a Dave Packard v roku 1939 zakladali, netušili, aký gigant sa z nej vyvinie. Kamaráti zo študentských čias na Stanforde dali na radu svojho bývalého profesora Freda Termana a pustili sa do podnikania v sľubnom technologickom odvetví. Zamerali sa na výrobu vysokošpecializovanej elektroniky. 
 

Minca a prenajatý byt 

Určite je jasné, že meno spoločnosti tvoria začiatočné písmená priezvisk oboch zakladateľov. Aby určili ich poradie, Bill a Dave si hodili mincu. Vyhral Dave Packard, no rozhodli sa pre výhodnejší abecedný sled a vznikla značka HP. Ak chcete vedieť, s akým kapitálom vstúpila do biznisu, aj to je známe – k dispozícii mala rovných 538 dolárov plus prenajatý byt v dome s číslom 367 na Addison Avenue v Palo Alto so spomínanou garážou. Zmestilo sa do nej jedno auto a pracovný stôl. Pre Billa a Dava to bol dostatočný priestor na vývoj prototypov. 

 

HP Palo Alto

 

Zaujímavosti z prvopočiatkov HP: 

  • V povestnej garáži vyrobili diatermický prístroj, ktorý produkoval teplo a našiel uplatnenie v medicíne. Kúpila ho klinika v Palo Alto. 
     
  • Ďalšie zariadenie pomohlo astronómom v neďalekom Lickovom observatóriu presne nastaviť ďalekohľad. 
     
  • Bill a Dave však vynašli aj prozaickejšie zariadenia: ladičku na ústnu harmoniku, indikátor prešľapov pre miestnu bowlingovú dráhu, elektrické oko na automatické splachovanie záchodov.  

 

Silicon Valley až po Hewlett-Packard 

Úrodné kusisko zeme situované severne od San José v Kalifornii poznáme ako Silicon Valley – centrum inovácií a technologického pokroku. Keď sa však Bill Hewlett a Dave Packard púšťali do podnikania, kopcovitá poľnohospodárska oblasť bola posiata skutočnými sadmi a farmami. Až úspech ich prototypov a postupný rozmach technologického priemyslu od základov zmenil celú oblasť.  

Vedeli ste? Dom s číslom 367 bol po odchode Packardovcov viackrát rozdelený a menil majiteľov. Začiatkom 80. rokov však skupina obyvateľov Palo Alto, zamestnanci HP a vedenie spoločnosti podnikli kroky na ochranu ikonickej adresy a garáže.  

Garáž, ktorej steny videli rozkvet značky HP, bola v roku 1987 zaregistrovaná ako kalifornská historická pamiatka číslo 976 a oficiálne vyhlásená za miesto zrodenia Silicon Valley.  

 

Úspechy so spoločnosťou Disney  

Spoločnosť HP zabŕdla v prvých rokoch do výroby zariadení pre poľnohospodárstvo. Neskôr sa profilovala ako výrobca kvalitných meracích prístrojov. Úspešný bol najmä inovatívny zvukový oscilátor HP200A. Názov mal vzbudiť dojem, že ho vytvorila zabehnutá spoločnosť s rozsiahlym produktovým portfóliom, no išlo o prvú praktickú a nízkonákladovú metódu generovania vysokokvalitných frekvencií.  

Vďaka šikovnému použitiu žiarovky sa Billovi podarilo zjednodušiť obvod, zlepšiť výkon a znížiť cenu takmer o desatinu v porovnaní s konkurenčnými značkami. Ich prístroj stál len o čosi menej ako 55 dolárov a vyhliadol si ho aj inžinier z Walt Disney Studios. Potreboval totiž nové spôsoby monitorovania zvuku pre hudobné dielo Fantasia, ktoré malo prísť na trh v roku 1940 a dnes sa považuje za 23. najlepšie zarábajúci film všetkých čias.   

Bill a Dave začali mať toľko práce, že museli prijať dvoch zamestnancov a presťahovať sa – garáž už nijako nestačila. Nové sídlo našli na Palo Alto’s Page Mill Road v roku 1940.  

 

HP x Walt Disney

 

Pokračovanie skutočnej rozprávky 

V roku 1946 spoločnosť Hewlett-Packard predstavila zariadenie Boonton Q-meter Type 160-A. Tento nový prístroj používal profesor Henry Torrey pri štúdiu nukleárnej magnetickej rezonancie. V spoločnosti HP už pracovalo 150 ľudí a začínala byť priekopníkom vo výrobe nielen prenosných zariadení, ktoré boli určené na meranie kvality elektrického obvodu, ale aj vodiacich systémov v lietadlách

 

Zaujímavosti z dielne HP do roku 1950:  

  • V roku 1948 bol oficiálne predstavený prvý voltmeter s označením 400B.
     
  • Jeho predchodca vznikol ešte v rokoch 1941 – 1942 a autorom vzhľadu bol Dave Packard. 
     
  • Model DY-2500, ktorý slúžil ako digitálny indikátor zvukových vĺn s nastaviteľnou časovou základňou, bol vyrobený ako prvý sériovo vyrábaný produkt spoločnosti DYNACO. Bola to nezávislá spoločnosť, ktorú čiastočne financovalo HP a neskôr sa stala jeho súčasťou. 

 

HP je už globálne 

Päťdesiate roky boli obdobím rastu pre HP i Palo Alto. Počet obyvateľov mesta sa za jediné desaťročie viac ako zdvojnásobil. V minulosti ho charakterizovali ovocné sady, no neskôr uvoľnili miesto cestám, podnikom, školám – všetkému, čo centrum špičkových technológií na svoj chod potrebovalo. V roku 1959 si HP založilo marketingovú organizáciu v Ženeve a výrobný závod v nemeckom Böblingene. V roku 1962 bola spoločnosť zaradená medzi 500 najlepších spoločností v Amerike. V roku 1963 sa otvára aj pre japonský trh. 

 

Zaujímavosti z dielne HP do roku 1965:  

  • Míľnikom bol frekvenčný syntetizátor z roku 1963. Model HP 5100A sa dodnes považuje za jeden z najnáročnejších produktov, aké boli v tom období vyrobené. Využíval sa v kozmických technológiách. 
     
  • Novým úspešným produktom sa v roku 1964 stali atómové hodiny s názvom HP 5060A s vysokou presnosťou merania času. 

 

Epocha kalkulačiek  

Z prístrojov, ktorým rozumie aj laik, sa firma sústredila na výrobu kalkulačiek. A vedeli to s nimi. V roku 1968 predstavili stolnú kalkulačku 9100A. Mala v sebe zabudované mnohé goniometrické a logaritmické funkcie. Hoci viacerí odborníci ju odmietajú označiť ako stolný počítač, pribúda počet znalcov, ktorí ju zaň už považujú. 

 

HP: Epocha kalkulaciek

 

Zaujímavosti o prvých kalkulačkách HP:  

  • Model HP-35, ktorý sa objavil v roku 1972, bol prvou kalkulačkou „do dlane“. Mala 35 tlačidiel, integrované elektrické obvody a LED svetlá, ktoré boli vlastným vynálezom niekdajšej garážovej dvojky.  
     
  • HP chcelo v prvom roku pokoriť trh desiatimi tisíckami predaných kusov svojej kalkulačky do dlane. V skutočnosti predalo viac než 100-tisíc kusov.  
     
  • V roku 1973 spoločnosť Hewlett-Packard predstavila vreckovú kalkulačku. HP-80 malo viacero čŕt modelu HP-35, no nebolo určené pre vedu a výskum, ale na bežné používanie v malých a stredných podnikoch.  
     
  • Typ Kitty Hawk s oficiálnym názvom HP-97 bol prvou programovateľnou stolnou kalkulačkou s možnosťou tlače, zdieľania programov a režimov prostredníctvom magnetických kariet. 
     
  • Prelomová bola kalkulačka HP-38G. Na trh prišla v roku 1995 a najzaujímavejšou funkciou bola možnosť prenosu dát prostredníctvom infračerveného portu v rámci miestnej siete alebo internetu. Dáta z nej mohli byť transportované do počítača v jej blízkosti.  

Pýtate sa, či pod značkou HP existoval aj neúspech? Medzi neúspešné patril model HP-01 Wrist Instrument. Kalkulačka s prezývkou Cricket sa mala nosiť na zápästí ako hodinky, ale nestala sa populárnou. Napriek tomu patrí do kategórie technologických posunov. Mala integrovaných 6 interaktívnych funkcií – čas, budík, časovač, kalendár, kalkulačku a pamäť – a 26 tlačidiel, ktoré boli citlivé na dotyk. Ovládala sa stylusom.  

 

Kde zostali prvé počítače? 

Svoj prvý počítač vyvíjalo HP už v roku 1966 a modelom HP 2116A vstúpilo aj do tejto sféry. Obstarala si ho inštitúcia Wood’s Hole Oceanographic Institution a používali ho na výskumnom plavidle v slanom atmosférickom prostredí takmer 10 rokov. Prvým produktom, ktorý sa dá bez problémov nazvať počítačom, bol model 2116B. Cena týchto prvých počítačov sa pohybovala od 25- až do 50-tisíc dolárov v závislosti od konkrétnych parametrov. 

Prvým osobným počítačom bol model HP-85, ktorý prišiel na trh v roku 1980. Bol určený pre vedcov, technológov a začínajúcich počítačových používateľov a spustil éru, v ktorej sa už značka Hewlett-Packard nedá v počítačovom segmente prehliadnuť.  

 

Zaujímavosti o prvých počítačoch HP:  

  • HP-75 s rozmermi 25,4 x 12,7 x 2,54 cm je označované za prvý prenosný počítač tejto značky. Na trhu sa objavilo v roku 1982. Vážilo 737 g, zvládalo až 50 funkcií.
     
  • Osobný počítač HP-150, ktorý sa objavil v roku 1983, umožňoval aktivovať niektoré funkcie dotykom obrazovky.
     
  • Prenosným počítačom s najväčšou pamäťou bolo v tomto období HP-110. Na trhu sa objavilo v roku 1984 a k dispozícii malo 384 kB „trvalej“ ROM a 272 kB „krátkodobej“ RAM pamäte. 

 

Základná doska HP

 

Deväťdesiate roky: úspechy, objavy, úmrtie 

Ročný obrat značky Hewlett-Packard už dosahuje vyše 31 miliárd USD. Spoločnosť zamestnáva viac ako 100-tisíc ľudí. Popri úspechoch však musí čeliť nezvratným zákonitostiam života: David Packard, obchodník, ale aj propagátor humanitných aktivít spoločnosti, odchádza vo veku 80 rokov do ústrania a v marci 1996 ako 83-ročný zomiera. Aj Bill Hewlett, považovaný za geniálneho manažéra a technologického vizionára, „dohliada“ na spoločnosť oficiálne už z dôchodku.  

A ako pokračuje vývoj? V roku 1993 sa objavil HP Omnibook 300 – najľahší a najmenší prenosný počítač s VGA obrazovkou. Vážil 1,3 kg. Obrovskou novinkou však bolo prvé komerčné multifunkčné zariadenie, v ktorom bola tlačiareň s faxom a kopírovacím zariadením. Spoločnosť s ním prišla v roku 1994 a nazvala ho HP OfficeJet.  

V roku 1998 predstavila spoločnosť Hewlett-Packard produktovú líniu Jornada. Patril k nej aj prenosný počítač Jornada 820 Palmtop PC s batériou, ktorá vydržala až 10 hodín. Táto Jornada mala veľkoplošný displej, klávesnicu, dotykový panel a podporovala operačný systém Windows CE Handheld PC Professional Edition. Výnimočná bola aj schopnosťou sprostredkovať komunikáciu: mala hlasový rekordér, dokázala prijímať a odosielať faxové správy, e-maily vrátane zasielania multimediálneho obsahu a prehliadania grafického obsahu webových stránok. 

 

HP

 

Zaujímavosti z éry 90. rokov:  

  • Jornada 420 prišla na trh ako prvý vreckový počítač. Mala dotykový displej s perom, reproduktor, mikrofón, batériu, stojan, synchronizačný kábel, sieťový adaptér a farebný displej
     
  • V roku 1998 HP experimentovalo s aplikáciou navigačných systémov z kopírovacích zariadení v počítačových myšiach. O niekoľko mesiacov predstavilo bezdrôtovú myš
     
  • Špeciálne pre japonský trh bol vyvinutý notebook HP Pavilion 2000. Prispôsoboval sa mu rozmermi i farebnosťou. Prekvapujúco, najpopulárnejším sa stal v USA.

 

Šesťdesiat rokov v biznise a celé 20. storočie uzavrela spoločnosť HP líniou serverov Superdome, ktoré považovala za mimoriadne dôležitý prvok pre rozvoj internetovej infraštruktúry. Do nového tisícročia vstúpil gigant Hewlett-Packard už bez oboch svojich zakladateľov. Hneď začiatkom januára 2001 zomiera v 87 rokoch aj William Hewlett. Vedenie preberajú nasledovníci.  

 

A čo ďalej?

V roku 2002 sa akvizíciou HP stala spoločnosť Compaq. Vyvinula regálové servery. Táto kompozícia umožňovala efektívnejšiu správu dátového centra. Nasledujúci rok patril novátorským, mimoriadne jasným LED svetlám. Inštalovali sa aj do áut a svetelných signalizácií. Uspel aj nový HP Pavilion 5030, osobný počítač navrhnutý pre používateľov v domácom prostredí. Využíval operačný systém Microsoft Windows 95. 

V roku 2004 získalo HP ocenenie Corporate Innovation Award za úspešný vývoj a komercializáciu tepelnej atramentovej tlačovej technológie. A napredovali ďalej. Dobývali vesmír, konkrétne povrch planéty Mars. HP umožnilo NASA prehliadať si fotografické zábery povrchu Marsu vo vysokom rozlíšení zo vzdialenosti viac ako 160 miliónov kilometrov. 

 

hp server room

 

Nezabúdajme na tlačiarne a fotoaparáty 

Malou a robustnou tlačiarňou s názvom HP ThinkJet vyvolalo práve HP v roku 1984 revolúciu v tlači. Tento vynález postupne odpísal ihličkové tlačiarne, ktorých nevýhodou bola aj vysoká hlučnosť. Atramentová tlač sa honosila vyššou kvalitou, rozšírenými grafickými funkciami, tichšou prevádzkou a nižšou spotrebou elektrickej energie.  

Úspechom bol aj produkt s názvom HP LaserJet – prvá stolná laserová tlačiareň. Stala sa štandardom na tlač hlavičkovej korešpondencie i najrôznejších dokumentov. Umožňovala tlač vo vertikálnej i horizontálnej kompozícii. Dovoľovala tlačiť rôzne typy fontov i počítačovú grafiku.  

 

Vedeli ste? 

HP už v roku 1991 iniciovalo programy recyklácie použitých tonerov modelu LaserJet

 

Prvým fotografickým systémom pre domácich používateľov od značky Hewlett-Packard bol HP PhotoSmart z roku 1997. Obsahoval tlačiareň na produkciu fotografií, fotografický skener, digitálny fotoaparát, fotografický papier a program na editáciu fotiek. Skenoval fotografie, negatívy aj diapozitívy. Súčasťou programu boli funkcie ako vyváženie farieb či automatické odstránenie červených očí. Odnímateľná pamäťová karta mala veľkosť 4 MB.  
 

Nedávna minulosť a súčasnosť  

Aj po roku 2000 sa firme darilo. Dňa 26. augusta 2008 kupuje Hewlett-Packard firmu EDS – Electronic Data Systems Corporation. HP sa stalo spoločnosťou s najširšou ponukou produktov, služieb a moderných riešení v technologickom priemysle.  

 

Zaujímavosti z dielne HP z posledných dvoch dekád: 

  • V spolupráci s HP bol do vesmíru vyslaný prvý komerčný ethernetový prepínač ProCurve 2524.
     
  • Legendárna kalkulačka HP-35 bola v roku 2009 poctená cenou s názvom Milestone in Electrical Engineering and Computing Award a oficiálne označená za míľnik vo vývoji elektronického a počítačového inžinierstva.  
     
  • V roku 2012 prišla na trh bezdrôtová myš, ktorú bolo možné pripojiť pomocou technológie NFC (komunikácia na krátke vzdialenosti). Bola jedným z prvých produktov tohto charakteru.  
     
  • S príchodom Google Chrome a Chrome OS sa rozvíjal aj trh s prenosnými počítačmi, tzv. chromebookmi. Spoločnosť Hewlett-Packard prispela v roku 2013 modelom HP Chromebook 14. 
     
  • V roku 2015 sa k trendu výroby inteligentných hodiniek pripojilo HP luxusným modelom HP MOVADO Bold Motion. Má analógový ciferník, ktorý však dokáže spolupracovať s OS Android aj s iOS. 

 

V roku 2014 oslávila spoločnosť Hewlett-Packard 75. narodeniny. V tom istom roku oznámila zámer rozdeliť sa do dvoch verejne obchodovaných spoločností Hewlett Packard Enterprise a HP Inc. Obe patria medzi dynamicky sa rozvíjajúce firmy s globálnym pôsobením. 

 

HP udáva trendy v IT svete

 

Hewlett-Packard možno smelo nazvať megaúspešnou značkou. Napriek obrovskej konkurencii stále udáva trendy v IT svete. Jej zakladatelia Bill a Dave mali možno len talent včas a adekvátne reagovať na rastúci dopyt domácností po počítačoch, notebookoch a výstupných zariadeniach, akými sú monitory alebo tlačiarne, prípadne ich komponenty a príslušenstvo. No istotne nie iba vďaka tomu sa dlhodobo pohybuje na popredných priečkach v globálnom predaji osobných počítačov. Medzi rokmi 2007 a 2012 spoločnosť Hewlett-Packard dokonca v tomto prestížnom rebríčku viedla. 

 

Dve zaujímavosti o HP na záver: 

  • Zakladatelia značky HP boli známi záujmom o sociálnu situáciu ľudí, ktorí u nich pracujú. Stáli pri vzniku priekopníckych programov zdravotného poistenia zamestnancov.
     
  • V roku 1973 bolo HP prvou americkou spoločnosťou, ktorá svojim zamestnancom umožnila pracovať v rámci flexibilného pracovného času. 

 

Notebooky HP...

Počítače HP...

 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky