Ako si vybrať notebook na grafickú prácu?

Napísal: Péter, furbify 27. 07. 2021 10:37

Potrebuješ notebook na grafickú prácu? Každý, kto sa venuje tvorivej práci, dobre vie akým špecifickým systémovým požiadavkám má notebook zodpovedať, pretože grafické programy majú oveľa vyššie požiadavky, ako napr. všeobecný softvér.

Na správne fungovanie editora fotografií, videí alebo akéhokoľvek softvéru na 3D modelovanie alebo kreslenie, potrebuješ výkonný počítač, pre ktorý musíš siahnuť hlboko do vrecka. Nemá zmysel znižovať technické parametre počítača s tým, že neskôr si ho ešte vylepšíš, pretože v tomto prípade to nie je riešenie. Najlacnejší notebook zo “supermarketu” nemusí byť vhodným riešením na túto úlohu.

 

Základy, ktoré potrebuješ vedieť

Treba si uvedomiť, že minimálne systémové požiadavky na grafický softvér sú dostatočné na spustenie programu, ale nie sú dostatočné na jeho plynulý a nepretržitý chod. 

Na úpravu fotografií a modelovanie (napr. CAD) potrebuješ výkonný viacjadrový procesor (Xeon, Core i7 a pod.) a minimálne 8-16 GB RAM. Okrem toho je dosť dôležitá pre väčšinu programov aj dedikovaná grafická karta.

Ak chceš nájsť ten správny notebook na grafickú prácu a nechceš minúť zbytočne veľkú sumu, musíš si zvoliť zlatú strednú cestu. Nájsť kompromis však neznamená, že čokoľvek ti bude vyhovovať, len musíš zvážiť výhody a nevýhody určitých konfigurácií. Aj medzi použitými alebo repasovanými notebookmi môžeš nájsť taký, ktorý bude maximálne vyhovovať tvojim požiadavkám a zvýši aj produktivitu tvojej práce. Ba! Za rovnakú sumu môžeš nájsť aj oveľa lepší v pomere ceny a kvality. Prezri si náš e-shop a nájdi pre seba najviac vyhovujúci notebook v pomere ceny a kvality

 

Notebook pre grafickú prácu: úvahy o výbere

Ak si vyberáš notebook na prácu s grafikou, hlavnou otázkou bude, či by si mal klásť väčší dôraz na grafickú kartu alebo na procesor. V ideálnom prípade by mali byť obe možnosti v rovnakej váhe, ale ak si to nemôžeš finančne dovoliť, musíš si určiť priority. Vo väčšine grafických softvérov si môžeš vybrať, z ktorého sa má napájať.

 

Dôležité parametre, ktorým musíš venovať pozornosť:
 

Procesor:

Na prácu s grafikou je nevyhnutný vyšší výkon, preto si podľa možnosti vyber viacjadrový procesor s kmitočtom  2,5 GHz až 3,5 GHz. Dobrou voľbou sú viacjadrové procesory Intel Core i7 alebo Xeon. Tieto procesory sa väčšinou nachádzajú v prenosných pracovných staniciach.


Ktorý procesor si mám vybrať?

Možno sa na prvý pohľad zdá byť veľký úložný priestor, 16 GB a viac pamäte alebo aj grafická karta dobrá, ale so slabým procesorom ich nebudeš vedieť maximálne využiť. V tabuľke nájdeš informácie o tom, ako odporúčame využiť dané procesor

[infografika]

 


Úložný priestor:

Rýchlosť a veľa úložného priestoru. Vyber si počítač s minimálne 256 GB úložným priestorom, ktorý môžeš v prípade potreby rozšíriť.
Pokiaľ ide o úložisko, SSD je jedinou správnou voľbou a to pre rýchlosť, okamžitý prístup k údajom. Z hľadiska rýchlosti čítania a zápisu sú SSD disky oveľa lepšie, ako pevné disky alebo HDD. Tradičné pevné disky odporúčame len ako sekundárne úložisko údajov.


Infografika od furbify HDD alebo SSD disk

 

Pamäť:

Stručne povedané: čím viac, tým lepšie. Na dosiahnutie optimálneho výkonu potrebuješ aspoň 16 GB pamäte RAM. Ak máš na to možnosť, neváhaj zväčšiť na 32 až 64 GB, takto si môžeš spustiť viacero programov naraz bez problémov.


Obrazovka:

Azda najdôležitejší aspekt. Veľkosť displeja by mala byť čo najväčšia, minimálne 15,6", ale v prípade, že nebudeš musieť notebook nosiť každý deň, lepšie je mať 17,3". Rozlíšenie displeja z hľadiska farieb a ostrosti by malo byť čo najvyššie, preto odporúčame minimálne Full HD (1920x1080).

Ak to je možné, vyber si displej s matným povrchom, ktorý je menej škodlivý pre oči a jeho používanie je pohodlnejšie. Ak máš možnosť, mal by si si vybrať model s panelom IPS pre živé farby a širší pozorovací uhol.


Dufame, že sme ti poskytli užitočné rady. Ak si sa stále nerozhodol, ktorý notebook si máš vybrať na prácu s grafikou, neváhaj kontaktovať našich skúsených odborníkov! 
 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky