ThinkCentre M93p – keď škatuľka dokonale nahradí „bedňu“

Napísal: Péter, furbify 15. 03. 2022 14:04

Dostala sa nám do rúk chuťovka: mini PC. Viete, čo to je? Kvádrik, ktorý by starším ročníkom mohol pripomínať skôr autorádio. No je to celé počítačové zázemie k monitoru a klávesnici, ktoré si sami vyberiete. A tým je povedané to podstatné: ak hľadáte výkonovo veľký počítač do menšieho priestoru – neveľkého bytu rodičov alebo svojej malej pracovne – mini PC môže byť ideál. 


V našich recenziách sme sa podrobne venovali azda všetkým kategóriám počítačov. Mohli ste si prečítať o jednom z cenovo najdostupnejších notebookov na trhu, o tom, pre koho sú určené All-in-one počítače, a aký všestranný dokáže byť notebook 2 v 1. Zdá sa, že sme pokryli všetky typy, okrem tých klasických, veľkých, „bedňových“. Otázka však znie, musia byť veľké a neskladné? Nemusia – svedčí o tom Lenovo ThinkCentre M93p z kategórie mini PC.


Balenie a stav – ako od výrobcu


Minipočítač prišiel kvalitne zabalený v kartónovej krabici prelepenej typickou zelenou Furbify páskou. Súčasťou balenia bol napájací kábel a samotný počítač. Vôbec prvýkrát sa nám do recenzie dostalo zariadenie s hodnotením kvality Gold. Ak si potrpíte na vzhľad svojho počítača, z kategórie Gold budete nadšení. 
 

Lenovo ThinkCentre M93P furbify

 

Vzhľadom aj funkcionalitou môžete dostať počítač na nerozoznanie od nového. Lenovo ThinkCentre M93p neniesol absolútne nijaké známky používania, nie to ešte opotrebenia. K tomuto zariadeniu patrí oprávnený pocit, že ste si nekúpili renovovaný, ale úplne nový počítač. Svet profesionálneho repasovania má skrátka svoje čaro. 

 

Minimalistická konštrukcia


Konštrukcia je to, čo odlišuje rôzne typy počítačov hneď na prvý pohľad. Inak to nie je ani v tomto prípade a názov kategórie mini PC napovedá o všetkom. Ten počítač je proste mini: sympatický skladný kvádrik s rozmermi 18 × 18 cm a hrúbkou 3,5 cm. Vďaka tomu vám nebude nikde zavadzať a môžete ho napríklad šikovne schovať za monitor

Niektoré mini PC majú aj možnosť priameho prichytenia na zadnú stranu monitora cez tzv. VESA pripevnenie. V prípade tohto konkrétneho modelu je možné si takýto držiak dokúpiť, prípadne aj s rozšírením konektorových vstupov. Celkové spracovanie počítača je veľmi poctivé, vyrobený je prevažne z kovu, plastový je iba predný panel. Váha sa zastavila na hodnote 1,3 kg, to znamená, že počítač je možné naozaj jednoducho prenášať.

 

Dostatok portov


Testované mini Lenovo ThinkCentre M93p malo procesor Intel Core i5 4570t. Je to dvojjadrový procesor strednej triedy vhodný na multimédiá a kancelársku prácu. Ak by ste mali záujem vyslovene o tento typ počítača, odporúčal by som pozrieť si aj verziu s Intel Core i5 4590t. Tieto procesory sú takmer rovnaké, avšak druhý z nich má 4 jadrá. Cenový rozdiel je minimálny a ak na počítači chcete robiť aj náročnejšie úkony, jadrá navyše určite dobre využijete. 
 

 

Lenovo ThinkCentre M93 od furbify

 

Operačná pamäť má dnes už štandardnú kapacitu 8 GB s možnosťou rozšírenia na 32 GB pre náročnejších používateľov. Nechýba ani rýchly SSD disk s kapacitou 256 alebo 512 GB podľa zvolenej konfigurácie. Mini PC má dobrú výbavu portov –  ponúka 5 USB portov, na prepojenie s obrazovkou má DisplayPort a VGA, viete k nemu pripojiť 2 monitory. Pripojenie k internetu prebieha cez klasický Ethernet port.

 

Mini PC alebo radšej All-in-one PC?


Mini PC stojí kdesi uprostred medzi klasickým veľkým počítačom a All-in-one PC, takže je alternatívou oboch kategórií. Dovolím si povedať, že najzaujímavejším spôsobom použitia je práve prichytenie PC na zadnú stranu monitora. Toto riešenie je ideálne pre každého, kto už má monitor, s ktorým je spokojný, a nechce ho meniť. Viete si tak vytvoriť vlastný a jedinečný All-in-one PC

Výhoda oproti All-in-one PC spočíva teda v tom, že ak raz v budúcnosti zistíte, že vám už nestačí výkon počítača, alebo naopak, potrebujete väčší monitor, nemusíte meniť celé počítačové zázemie – vymeníte len to, čo už nestačí. Nevýhodou pri tomto konkrétnom modeli bola absencia bezdrôtovej konektivity – chýbalo mi WiFi aj Bluetooth. Ak ich vyžadujete, dajú sa doplniť cez USB Bluetooth adaptéry a sieťové karty. 

Spoločným menovateľom mini PC a All-in-one PC je ich jednoduchý, minimalistický a nenápadný vzhľad, ktorý zapadne do akéhokoľvek prostredia – neoberie o šarm čerstvo dizajnovaný novučičký byt či modernú pracovňu, ani inovatívny ľahký a vzdušný kancelársky „open space“ priestor. 

 

Lenovo ThinkCentre M93P mini pc od furbify

 

Koho bude mini PC obzvlášť zaujímať? 


Odpoveď: Každého, koho zaujala čo len jedna jeho vlastnosť. Je to všestranný počítač, vhodný pre firmy aj domácnosti. Hodí sa do menších priestorov, kde každá „veľká bedňa“ zásadne prekáža. Zapasuje každému, komu malý displej notebooku nestačí – napríklad preto, že častým používaním môže mať neblahý vplyv na zrak. 

Mini PC dokáže byť každodenný pracovný počítač aj prehrávač médií pripojený k televízii v obývačke. A bez problémov môžete tieto jeho výhody striedať. Kvádrik s rozmerom 18 × 18 × 3,5 cm prenesiete vždy jednoducho a rýchlo. Cenovka Lenova ThinkCentre M93p sa pohybuje medzi 250 – 300 eurami,  v závislosti od zvolenej konfigurácie a stavu. Za svoje peniaze dostanete schopný počítač so zárukou a istotou, že vám určite vydrží.

Autor recenzie Matej Paulík patrí ku generácii, ktorá vyrástla s počítačovými a smart technológiami. Zaujíma sa o ne vo všetkých formách – od áut cez mobily, počítače a hodinky až po e-biky. Baví ho sledovať vývojové trendy a komfort, ktorý moderné vymoženosti užívateľom prinášajú.  
 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky