Lenovo ThinkPad X1 – jedna z vecičiek, ktoré si určite chcete dopriať

Napísal: Péter, furbify 28. 02. 2022 09:19

Testy produktov začínajú obvykle pochvalou neprehliadnuteľných vlastností. Pri Lenove ThinkPad X1 to platiť nebude z prozaických dôvodov –  je taký útly, že ho ľahko prehliadnete. Ak si ho dáte do tašky, možno aj zabudnete, že so sebou nesiete celý svoj svet – kompletný počítač. 

Tento notebook patrí do kategórie 2 v 1, pre ktorú sú vlastnosti subtílny, ľahký, extrémne skladný,  prenosný a dizajnovo nevšedný charakteristické. Tieto počítače sa vyznačujú skvelou mobilitou a skutočne širokou využiteľnosťou. 

 

Lenovo ThinkPad X1 Tablet recenzia of furbify

 

Konštrukcia a stav


Najzaujímavejšou časťou Lenova ThinkPad X1 je jeho konštrukcia. Dá sa povedať, že má dve časti, a na dva samostatné kusy ho možno aj rozložiť. Prvý kúsok je 12-palcový tablet, ktorý je vyrobený z kvalitného kovu a ukrýva v sebe všetky komponenty počítača. Druhou časťou je klávesnica, vďaka ktorej viete tablet v priebehu niekoľkých sekúnd premeniť na plnohodnotný notebook – a potom zasa kedykoľvek naopak. 

 

Lenovo ThinkPad X1 Tablet recenzia od furbify

 

Celá sústava váži len 1100 gramov a jej hrúbka je porovnateľná s bežným smartfónom! Ak si teraz vravíte, že práca na klávesnici, ktorá zďaleka nedosahuje hrúbku kartónového papiera, nemôže byť pohodlná, dovolím si vás vyviesť z omylu. Lenovo je v tomto smere „typicky iné, atypické“. Ak ste už niekedy vyskúšali notebook radu ThinkPad, tak komfort ich klávesníc poznáte. Lenovo totiž používa takmer totožnú klávesnicu v každom notebooku tohto radu. Aj pri ThinkPad X1 platí, že je presná, s príjemnou a konzistentnou odozvou, a tentokrát aj podsvietená. Jedinou výhradou voči nej je pre mňa nepochopiteľná výmena pozície klávesov „Fn“ a „Ctrl“. Našťastie, ak by vám to taktiež prekážalo, ich funkciu možno v nastaveniach zmeniť, teda prehodiť opačne – tak ako je obvyklé. 

 

Lenovo ThinkPad X1 Tablet výmena klávesov FN Ctrl

 

Celkový vizuálny stav notebooku zodpovedá hodnoteniu Silver – počítač má drobné škrabance, najmä z vonkajšej strany. Na displeji ani na vnútornej strane klávesnice som nespozoroval nič rušivé a vôbec žiadne poškodenie. Pri repasovaných notebookoch sa však netreba obávať ani kategórie Bronze

 

Lenovo ThinkPad X1 Tablet od furbify

 

Hardvér a špecifikácia


Chod testovanej konfigurácie má na starosti dvojjadrový procesor Intel Core i5 – 7Y57. Kvôli konštrukcii tabletu je chladený pasívne, čo prináša isté výhody aj nevýhody. Hlavnou výhodou je úplné ticho. Počítač nevydáva absolútne nijaký zvuk a vy sa môžete plne sústrediť na prácu alebo obľúbený seriál. Nevýhodou je, že pri dosiahnutí vysokej teploty je systém nútený obmedziť výkon, aby sa neprehrieval, resp. ochladil. 

Ukladanie dát má na starosti SSD disk s kapacitou 256 GB. Ak by ste potrebovali väčšie úložisko, na rozšírenie môžete využiť slot na microSD karty. Operačná pamäť má kapacitu 8 GB, bez možnosti rozšírenia. Samozrejmosťou je bezdrôtová WiFi a Bluetooth konektivita. Pochvalu si zaslúži aj výbava portov, v ktorej nechýba klasické veľké USB ani moderné USB-C. Poteší aj čítačka odtlačkov prstov, prostredníctvom ktorej sa môžete do notebooku prihlásiť bez nutnosti zadávať heslo.

 

Chuťovka, kvôli ktorej ho chcete mať


Displej je hlavnou pýchou tohto tabletu. Má uhlopriečku 12 palcov s rozlíšením 2160 × 1440 pixelov. Vďaka takémuto vysokému rozlíšeniu na malej uhlopriečke nie je možné voľným okom registrovať pixely, teda obrazové body obrazovky. Keďže celý čas hovoríme o tablete, ktorý vieme zmeniť na notebook, asi je už jasné, že obrazovka je dotyková. Systém Windows 10 možno ovládať pomocou prstov posúvaním, resp. „scrollovaním“.

 

Lenovo ThinkPad X1 Tablet 2 in 1

 

Ak chcete tablet využívať aj na písanie poznámok, poprípade na kreslenie, určite vás poteší podpora stylusu (dotykového pera). Toto pero však nebolo súčasťou testovanej konfigurácie. Je potrebné dokúpiť si ho zvlášť. Ak si ho zaobstaráte, naboku klávesnice sa nachádza malé pútko, kde si pero môžete odložiť a mať ho neustále k dispozícii. Alebo si zvoliť priamo v ponuke renovovaných Lenovo notebookov kúsok so stylusom – cenový rozdiel nie je dramatický.  

Výborný je tiež maximálny jas obrazovky – i keď vám na ňu dopadá slnko, zostáva perfektne čitateľná. Zobrazenie farieb je dobré, obrazovka je vhodná aj na grafickú prácu.
 

 

Batériu chvíľu testujte


S výdržou batérie to môže byť trochu komplikované. Koľko hodín vám toto zariadenie dokáže byť bez napájania plne k dispozícii závisí od toho, čo s ním budete robiť. Pri testovaní sa výdrž pohybovala od 5 po 9 hodín na jedno nabitie. Táto výdrž sa však vzťahuje na testovaný kus, pri iných sa môžu vyskytnúť určité rozdiely. Tieto časy sú do značnej miery ovplyvnené dianím na pozadí systému. Ak počítač začne sťahovať a inštalovať aktualizácie, výdrž ide rýchlo dole. Ak je aktualizovaný a využívate ho na prácu s dokumentmi a internetom, tak sa priblížite k dlhšej výdrži. Ak si Lenovo ThinkPad X1, sympatický notebook – tablet 2 v 1 zaobstaráte, dovolím si praktické odporúčanie: noste so sebou prvých pár dní pre istotu nabíjačku. Je to bežný spôsob, ktorým si overíte výdrž batérie pri vašom – konkrétnom a jedinečnom – spôsobe používania.

 

Lenovo ThinkPad X` Tablet 2 v 1 tablet notebook

 

Náš tip pre perfekcionistov: 


Pri klasickom notebooku obrazovku drží pánt, ktorý umožňuje jej polohovanie a zatváranie. Lenovo ThinkPad X1 to má kvôli svojej ultratenkej konštrukcii a odpojiteľnej klávesnici vyriešené inak:  držanie a polohovanie obrazovky dostal na starosť výklopný stojan na zadnej strane tabletu. Je vyrobený z odolného kovu a prechádza celou šírkou – aby tablet za každých okolností stabilne a bezpečne udržal. Pri manipulácii s ním majte na zreteli jeho ostrejšie hrany. Neporežete sa na nich, to rozhodne nie, no ak notebook s otvoreným stojanom trochu nešikovnejšie potiahnete po doske pracovného stola, a máte ju zhodou okolností ošetrenú mäkším lakom, dosť ľahko ju poškriabete. Ak ste citliví na svoj pracovný kútik, elegantným a ozaj jednoduchým riešením je podlepenie krajov stojana, napríklad gumovými nožičkami.

 

Pre koho je tento notebook určený?


Ak ste niekto, kto potrebuje so sebou každý deň nosiť svoj počítač, alebo ak sú pre vás mobilita, nízka váha a malé rozmery kľúčovými vlastnosťami notebooku, toto Lenovo rozhodne stojí za postup do najužšieho výberu. Okrem notebooku s ním získate ešte jedno zariadenie – praktický tablet s mimoriadne komfortnou veľkosťou displeja. Jeho využitie je – obzvlášť vďaka šikovnému stojanu – všestranné

 

Lenovo ThinkPad X1 Tablet s dotykovým displejom
 

Extra tip pre náročných:


Chcete vyskúšať nový recept? Nie je problém. Položte si tablet na kuchynskú linku a môžete sa  pustiť do varenia či pečenia a popritom sledovať podrobný videonávod. Každého študenta alebo „kreatívca“ akéhokoľvek typu zas poteší podpora stylusu, vďaka ktorému si môže písať poznámky, vkladať rýchle anotácie alebo aj kresliť.
 

Notebook a tablet 2 v 1, Lenovo ThinkPad X1 je zariadenie, ktoré nájde využitie pri každom používateľovi. Hoci nie je celkom nový, zostáva štýlový, užívateľsky veľkorysý, dizajnovo neopozeraný. Za cenu 359 eur v kategórii Bronze (349 eur v akcii), prípadne 439 eur v kategórii Silver (369 eur v akcii) alebo 464 eur spolu so stylusom Active Pen (379 v akcii) toho ponúka dosť. Spoločnosť Furbify na každú z týchto možností dáva záruku 3 roky.


Autor recenzie Matej Paulík patrí ku generácii, ktorá vyrástla s počítačovými a smart technológiami. Zaujíma sa o ne vo všetkých formách – od áut cez mobily, počítače a hodinky až po e-biky. Baví ho sledovať vývojové trendy a komfort, ktorý moderné vymoženosti užívateľom prinášajú.  
 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky