Notebook DELL Latitude 3380 – vezmite ho bez ľútosti kamkoľvek

Napísal: Péter, furbify 27. 01. 2022 15:28

Notebook DELL Latitude 3380 dokáže zaujať najmä svojou nízkou hmotnosťou a malými rozmermi. Parametrami i konštrukčne splní očakávania nenáročných užívateľov, no dokáže aj milo prekvapiť. Pre koho je určený a ako sa s ním pracuje?


Balenie a stav repasovaného notebooku

Na test sme dostali počítač s hodnotením zachovalosti Bronze. Bola to prvá skúsenosť s repasovaným PC prístrojom tejto kategórie, preto som bol veľmi zvedavý, ako bude vyzerať a pôsobiť. Priznám sa, že kuriéra som očakával s napätím ako ešte nikdy predtým. Takže: notebook prišiel v pevnej kartónovej škatuli. Bol v nej veľmi precízne zabalený, dobre uložený a všetok okolitý priestor bezpečne vytesnený. Nehrozilo nijaké neželané hrkotanie, nadskakovanie ani posúvanie vnútri obalu počas prepravy. Spomínam to preto, že diskusia o bezpečnej doprave býva veľmi častá pri kupovaní citlivých počítačových technológií, ktoré už nie sú úplne nové, teda nemajú pôvodné balenie od výrobcu, a to niekedy dokáže od kúpy aj odradiť. V tomto prípade sa niet čoho obávať. 

 

recenzia dell 3380 od furbify

 

Po otvorení škatule uvidíte samotný počítač a napájací adaptér. Pri prvom pohľade na DELL Latitude 3380 kategórie Bronze som badal jasné známky používania. Platilo to hlavne pre vonkajšiu stranu krytu obrazovky, ktorá je vyhotovená z lesklého plastu. Príjemné prekvapenie prišlo po otvorení notebooku: vnútorná časť, klávesnica, touchpad, okrajové lišty a kryty i displej, na ktoré sa pri práci, surfovaní po internete a sociálnych sieťach či hraní hier pozeráte 99 percent času, vyzerali ako nové. Aj po konštrukčnej stránke pôsobil veľmi dobre – nikde nijaké škrípanie, klávesnica s príjemnou a konzistentnou odozvou a obrazovka, ktorá sa vyklápa a zaklápa ľahko a hladko.

 

recenzia dell 3380 od furbify

 

Hardware a dojmy z používania

Našu testovaciu konfiguráciu poháňa úsporný procesor Intel Pentium, ktorý dopĺňajú 4 GB operačnej pamäte. Operačná pamäť je v prípade potreby rozšíriteľná až na 16 GB. Mimochodom, ak sa pre to rozhodnete, neprídete o záruku. Pamäť možno vylepšiť taktiež priamo pri objednávaní počítača, na produktovej stránke, kde sa hneď prepočíta aj cena. Notebook ďalej disponuje 13-palcovým displejom s rozlíšením 1366 × 768 pixelov. Na začiatku roku 2022 možno tieto parametre nevyzerajú príliš oslnivo, avšak v danej cenovej kategórii ide o zaujímavo vybavený počítač. Pozitívna bola aj skúsenosť a dojem z používania notebooku: počas testu sa nikdy nezasekol a na nič sa dlho nečakalo.

Istotne treba brať do úvahy, že tento notebook nie je určený na náročnú prácu. Za svižný chod systému Windows 10 vďačí rýchlemu SSD disku s kapacitou 128 GB, vďaka ktorému kompletné spustenie trvá približne 10 sekúnd. Ďalšou vlastnosťou, ktorá stojí za zmienku, je tichý chod počítača. Pri používaní ho vôbec nie je počuť a môžete sa tak plne sústrediť na to, čo robíte. 
 

 

recenzia dell 3380 furbify

 


Čím notebook skutočne zaujal?

Ak patríte medzi ľudí, ktorí odmietajú používať vstavaný touchpad a k notebooku si zásadne a vždy pripájajú myš, pravdepodobne na tom nič nezmení ani tento kúsok. Ja ale musím vyzdvihnúť jeho touchpad. Tento touchpad využíva „precízne“ ovládače pre Windows, vďaka čomu podporuje všetky gestá tohto systému. To zabezpečuje svižnú a intuitívnu navigáciu celým Windowsom. Veľmi dobre funguje napríklad skrolovanie ťahaním dvoch prstov po ploche touchpadu. Ak veľa cestujete a svoj počítač využívate „na kolene“, tak tento konkrétny určite oceníte. V danej cenovej kategórii ide rozhodne o jeden z najlepších, ak nie aj najlepší touchpad.

 

 

recenzia dell 3380 od furbify

 

Výdrž a kapacita batérie

Ak ste si už niekedy kupovali používaný prístroj – bez ohľadu na to, či išlo o holiaci strojček, mobil, alebo e-bike – určite ste sa pýtali: A čo batéria? Aj renovované notebooky putujú k svojim novým majiteľom zväčša s pôvodnými batériami. Ich opotrebenie sa preto líši. V prípade testovaného kúska Dell Latitude 3380 bola batéria vo výbornom stave. Počas testu, kedy som striedavo pracoval s textovým dokumentom, internetovým prehliadačom a prehrávačom videa, vydržal notebook bez problémov cez 6 hodín. Pri vypnutom internete sa pokojne dostanete aj na 8-hodinovú výdrž. 

 

Čo by mohlo byť lepšie?

Opakujem sa, no v tejto cenovej kategórii je veľmi ťažké nájsť niečo, čo by som tomuto notebooku mohol, mal alebo chcel vytknúť. Za jeho najväčšiu slabinu označím displej. Aj toto tvrdenie treba brať s rezervou. Bavíme sa o notebooku, ktorý môžete mať a ihneď spokojne užívať pri výdavku 230 eur.  Takže displej je vlastne taký dobrý, aký len môže byť. Dovolím si len upozorniť, že by od neho nebolo fér očakávať presné a realistické zobrazenie farieb a špičkové pozorovacie uhly – tento notebook nie je určený na grafickú prácu. Navyše, nižšie rozlíšenie je aj celkovo pri tejto veľkosti displeja v poriadku. Pri bežnom používaní, písaní textov, surfovaní po internete a pozeraní filmov vás obrazovka obmedzovať nebude.

 

Pre koho je ideálny?

Svojimi parametrami je tento značkový Dell určený pre menej náročných užívateľov a tiež pre tých, ktorí radi dávajú veciam novú šancu (obzvlášť, ak je v úzadí „garancia“ zázemia dobrej značky). Môže byť atraktívnou voľbou pre starších ľudí, ktorí chcú zostať v kontakte so svetom moderných technológií. Rovnako zaujímavý bude určite aj pre rodičov, ktorí hľadajú notebook pre svoje dieťa na plnenie školských povinností. 

Pri škole zostanem – toto „PC na cesty a kamkoľvek“ môže byť skvelou voľbou aj pre študentov vyšších ročníkov a stredných škôl. Vďaka nízkej váhe poteší tiež dievčatá. Približne 1600 gramov v batohu navyše už nikomu chrbticu nezničí. V porovnaní s učebnicami, ktoré treba vláčiť deň čo deň, je to takmer nič. V skratke: ak hľadáte notebook, ktorý je malý, ľahký, kvalitne spracovaný, s dobrou výdržou batérie a nepotrebujete vysoký výkon, tak je DELL Latitude 3380 práve pre vás.

 

Na záver už len pár slov 

DELL Latitude 3380 je zaujímavou voľbou pre pomerne širokú skupinu ľudí. Hodnotenia kvality Bronze by som sa rozhodne nebál a ak by som si tento počítač kupoval, po tejto skúsenosti by som volil práve „level“ Bronze. Notebook je po technickej stránke bezchybný a prvý škrabanec, ktorý mu uštedríte vy, vás už nebude mrzieť tak ako pri novom zariadení. V čase testu bol notebook ponúkaný za akciovú cenu 229 eur. Za tieto peniaze dostanete veľmi schopný počítač vrátane plnej, dvojročnej záruky.

 

Autor recenzie Matej Paulík patrí ku generácii, ktorá vyrástla s počítačovými a smart technológiami. Zaujíma sa o ne vo všetkých formách – od áut cez mobily, počítače a hodinky až po e-biky. Baví ho sledovať vývojové trendy a komfort, ktorý moderné vymoženosti užívateľom prinášajú. 
 

 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky