Chromebook – praktický pomocník aj pre deti

Napísal: Péter, furbify 01. 08. 2022 16:02

Jasné, notebook, klasický počítač či tablet, to sú vecičky každému dobre známe. Ale chromebook?  Aj vám zamotáva hlavu? Áno, ide o IT vychytávku a pravdou tiež je, že mnohí pri prvom stretnutí s ňou netušíme, čím je výnimočná. Chromebooky sa hodia pre deti a ešte viac pre študentov a stoja o niečo menej ako klasické notebooky.  

Chromebook je zariadenie, ktoré vyzerá ako notebook. Beží však na úplne inom operačnom systéme – tzv. Chrome OS. Aj preto dostal názov „Chromebook“. Na vyhľadávanie používa primárne internetový prehliadač Google Chrome. Ak chcete toto zariadenie skutočne pochopiť, čítajte si o ňom pozorne a všetko, čo sa dozviete, poctivo porovnávajte s reálnymi potrebami, ktoré kladiete na prenosný počítač na bežnú prácu či učenie svojich detí. 

 

Zatiaľ ide stále o novinku  


História chromebookov siaha len do začiatku tohto desaťročia – vývojovo je to vlastne nadané technologické dieťa so zaujímavým potenciálom. Dizajnom pripomína skladný menší notebook alebo bežný tablet. Iné sú však jeho parametre: V prvom rade má jednoduchší operačný systém a znamená to, že práca s ním je vhodná aj pre deti či začiatočníkov. Rozdiel je aj vo veľkosti pamäte, ktorá dosahuje 16 alebo 32 GB. Veľkosť operačnej pamäte (RAM) sa pohybuje od 2 do 4 GB. Čo sa týka výdrže batérie, pri bežnom používaní dosahuje v priemere 8 hodín. Chromebooky predstavujú lacnejšiu alternatívu bežných notebookov a aj preto môžu byť vhodným pomocníkom výučby detí a študentov. 

 

chromebook

 

Chromebook vs. notebook 


Chromebooky pohľadovo pripomínajú notebooky s uhlopriečkou okolo 11,6 palcov (29,4 cm), čo je bežné najmä u značiek HP či Acer. No čo sa týka ponuky funkcií či vlastností, existujú medzi nimi značné rozdiely:  

  • Chromebook disponuje jediným operačným systémom (Chrome OS), zatiaľ čo notebooky ich majú viac – dobre známymi sú najmä Windows alebo macOS.  
  • S tým súvisí aj ponuka internetových prehliadačov: Chromebook ponúka výlučne Google Chrome, kým na notebookoch sú dostupné všetky.  
  • Rozdiel je takisto v kapacite pamäte: Súbory v chromebooku možno ukladať len na cloud, keďže má o niečo menšiu pamäť ako notebook, ktorý ponecháva možnosť ukladania súborov na disk, ako aj prácu v režime offline. 

V čom chromebooky oproti notebookom značne vynikajú, je funkcia antivírusového programu. Antivírus je automaticky integrovaný a zastrešovaný spoločnosťou Google. U väčšiny notebookov je potrebné antivírusový program stiahnuť dodatočne. Azda najvýznamnejším rozdielom je cena – chromebooky sú výrazne lacnejšie.  

 

Chromebook alebo tablet? 
 

Hoci väčšina chromebookov pripomína notebooky, nájdu sa aj také, ktoré zdieľajú viac charakteristických čŕt s tabletmi. Touto cestou sa vybrala najmä značka Lenovo. Jej chromebooky majú veľkosti tabletu, ktorý dopĺňa klávesnica podobných rozmerov. Výsledkom je flexibilné zariadenie s dotykovou obrazovkou, ktoré možno nosiť a využiť prakticky kdekoľvek. 

  • Tablety majú jednoznačne širšiu ponuku operačných systémov. 
  • Rozdiel je vo veľkosti RAM, avšak tu vyhráva chromebook. Veľkosť RAM dosahuje u tabletov 2 až 3 GB, kým chromebook disponuje až 4 GB.
  • Cena sa u oboch zariadení pohybuje približne na rovnakej úrovni, takže s prihliadnutím na funkcie sa viac oplatí investovať do chromebooku.  
     

repasovany chromebook od furbify

 

Majú chromebooky nejaké výhody?


Tiež si naďalej kladiete otázku, prečo kupovať chromebook? V čom je lepšou voľbou? Odpoveď možno zhrnúť do 5 bodov:

Cena 

Jednou z najväčších výhod chromebooku je jednoznačne jeho cena. Pohybuje sa najčastejšie od 150 do 400 eur, zatiaľ čo za notebook sa bežne platí dvoj- aj trojnásobok. Je to silný argument, ak hľadáte šikovné IT zariadenie na bežnú školskú prípravu detí a študentov alebo jednoduchú prácu za PC.  

 

Malý a skladný 

Chromebooky sú menšie, ľahšie, a tým pádom je aj manipulácia s nimi omnoho jednoduchšia. Zmestia sa do kabelky či školského ruksaka a vďaka nízkej hmotnosti, ktorá sa pohybuje od 0,5 kg do približne 1,5 kg, je možné ich prenášať pokojne aj v ruke. Tým sa opäť dostávame k téme zaujímavého počítačového zariadenia pre žiakov a študentov.  

 

Rýchle spustenie 

Vedeli ste, že chromebook spustíte už za 8 sekúnd? Skutočne, je to jedna z jeho ďalších bezkonkurenčných výhod. Takéto rýchle spustenie je možné vďaka použitiu SSD disku namiesto pevných diskov, ktoré majú bežné notebooky. Úlohu v tejto rýchlosti zohráva práve operačný systém Chrome OS.  

 

Cloudové úložisko 

Cloudové úložiská sa stávajú čoraz obľúbenejšími. Digitálne údaje odkladajú vo virtuálnom priestore, ktorý je vyhradený výlučne vám. Podmienkou je, samozrejme, pripojenie na internet.  

 

Dlhá výdrž batérie 

Priemerná výdrž batérie chromebooku je do 8 hodín, no niektoré modely disponujú batériou s výdržou až 13 hodín. V porovnaní s bežnými notebookmi je to výrazne viac. Nabitý chromebook bez problémov stačí na celý pracovný deň.

 

Vedeli ste?

Za najkvalitnejšie sa považujú chromebooky od značiek HP, Acer či Lenovo. Ak hľadáte veľmi ľahký a skladný chromebook, pozrite si Lenovo Chromebook Tablet 10e Notebook 2 in 1 s hmotnosťou len 0,5 kg a uhlopriečkou 10,1 palcov (25,6 cm), ktorý disponuje 32 GB pamäťou a 4 GB RAM. Podobné funkcie ponúka aj Acer ChromeBook N16Q13, ktorý síce váži dvojnásobok, no má o niečo väčšiu obrazovku s uhlopriečkou 11,6 palcov.

 

repasovane chromebooky od furbify

 

Zhrňme si aj nevýhody Chromebookov

 

Ako to už býva, aj chromebook má oproti konkurenčným zariadeniam určité nevýhody. Ktoré to sú? 

 

Menšia pamäť 

Chromebooky majú zvyčajne menšiu pamäť ako notebooky. Jej veľkosť dosahuje približne 32 GB. Menšiu kapacitu kompenzuje poskytnutím 100 GB cloudového úložiska. 

 

Nepodporuje všetky hry 

Na rozdiel od notebookov nie sú chromebooky také výkonné, a preto nepodporujú všetky hry. Túto nevýhodu mnoho rodičov vníma ako vítaný bonus –  obzvlášť, ak svojim ratolestiam nechcú kupovať drahú hračku na „zabíjanie voľného času“, ale praktického pomocníka na vzdelávanie. 

 

Potreba internetového pripojenia 

Nevýhodou chromebooku je určite potreba neustáleho internetového pripojenia, ktoré však nie je vždy a všade k dispozícii. K súborom uloženým na cloude sa možno dostať len pripojením na internet, preto môže byť práca s chromebookom v tomto smere o niečo náročnejšia. 

 

Kompatibilita 

Chromebooky sú vhodné hlavne pre tých, ktorí často využívajú cloud. No ak potrebujete softvér na konkrétny účel, môže to byť problém. Väčšina vývojárov nevyvíja softvéry pre chromebooky, pre notebooky s operačnými systémami Windows a macOS sú dostupné takmer všetky. 

 

repasovane chromebooky od furbify

 

A čo tak chromebook typu repas? 


Chromebook treba vnímať ako zaujímavý a neraz aj veľmi štýlový kompromis vhodný skutočne najmä pre deti a študentov. Svojimi funkciami im poskytne všetko, čo potrebujú – dokonca aj viac.  

Pri kúpe chromebooku myslite tiež na udržateľnosť a tony odpadu, ktoré zbytočne produkujeme. Keďže chromebook je notebook či tablet pre deti a všetci vieme, že tie si na svoje veci nedokážu dávať taký veľký pozor, aký si nové a technológiami podkuté zariadenie zaslúži, nie je tu náhodou ideálny priestor vyskúšať vysokofunkčný repas? Renovovaný chromebook dokáže byť plnohodnotným riešením školských povinností i voľnočasových záujmov. Poskytuje rovnaké funkcie, avšak za porovnateľne nižšiu cenu.  

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky