Vyberáme notebook – kúpa notebooku pre seniorov

Napísal: Péter, furbify 14. 11. 2022 11:06

Dávno neplatí, že technologické vychytávky patria len mladým. Naopak, otvárajú možnosti všetkým vekovým skupinám, staršiu generáciu nevynímajúc. Hľadáte notebook pre svojich rodičov seniorov alebo pre starých rodičov? Podľa čoho vyberať? Prinášame tipy, ktoré vám túto úlohu uľahčia.

Nároky seniorov na funkcie a vlastnosti notebooku sú skôr skromné než prehnané. Väčšinou im stačia základné modely s dobrým pomerom ceny a kvality. Lenže aj notebooky pre starších môžu mať parametre, ktoré im používanie výrazne uľahčia. Prečítajte si, na čo sa v tomto prípade oplatí myslieť. Prinášame vám 9 pravidiel správnej voľby a dobrej kúpy.

 

Prenosnosť 


Váha je azda prvá vec, ktorá vám pri kúpe napadne. Áno, hmotnosť notebooku úmerne podmieňuje jeho prenosnosť: čím ľahší notebook, tým ľahšia manipulácia, čím ťažší, tým komplikovanejšie prenášanie. Starší ľudia v skutočnosti notebook neprenášajú až tak často, ako by sa mohlo zdať. Odnášajú si ho skôr z miestnosti do miestnosti než z domu do auta, z auta do práce či kaviarne. Buďte preto bez obáv – seniorom netreba kupovať ultraľahký model s malou obrazovkou, pri ktorej sa zas budete obávať o zdravie ich zraku.
 

Kúpa notebooku pre seniorov


Seniori používajú notebook v domácnosti takmer vždy na tom istom mieste. Čo však ocenia, je možnosť odložiť ho tak, aby nebol každému návštevníkovi hneď na očiach. Budú ho chcieť uložiť do zásuvky písacieho stola alebo do príručnej komody. Prispôsobte tomu jeho rozmery, a pokiaľ ide o váhu, neobávajte sa štandardných modelov s hmotnosťou okolo kilogramu a pol.

 

Výdrž batérie 


Starší ľudia nepatria k tým, ktorí trávia s notebookmi dlhé hodiny. Mohlo by sa zdať, že výdrž batérie nie je dôležitým parametrom. Pravdou je opak, hoci z iného dôvodu: častá manipulácia s káblami kvôli nabíjaniu môže byť pre nich ťažká, nekomfortná, v niektorých prípadoch až nebezpečná. Niekedy stačí nepozornosť a nešťastie je na svete. Nemyslite hneď na teoretickú hrozbu zásahu elektrickým prúdom. Oveľa pravdepodobnejšie je, že noha staršieho človeka sa zamotá do kábla a nešťastný pád je na svete. Vyhnite sa tomu. Vyberte pre svojich blízkych notebook alebo aj tablet s dlhšou výdržou batérie (10 hodín a viac) a minimalizujte riziko úrazu.

 

Pamäť 


Pamäť notebooku je dôležitá, aj keď starší ľudia na ňu sami od seba nebudú klásť dôraz. V každom prípade, notebook by mal disponovať aspoň 4 GB RAM pamäťou, čo by malo byť na základné používanie postačujúce. Na dlhodobejší bezproblémový chod systému vyberte aspoň 8 GB RAM.  

 

Procesor 


Aj keď ide o technický parameter, treba ho vziať do úvahy. Väčšina dnešných procesorov má viac jadier. Zariadenia s dvomi procesormi sa nazývajú dvojjadrové, tie so štyrmi procesormi sú štvorjadrové a so šiestimi šesťjadrové. Ich funkcia spočíva v tom, že čím viac jadier zariadenie má, tým rýchlejšie dokáže spracovať pokyny. Všetky jadrá môžu pracovať naraz, to znamená, že notebook poskytuje rýchlu odozvu, čo je vždy žiadaná vec.  

Notebooky pre svojich rodičov seniorov alebo pre starých rodičov

 

SSD disk 


Pevné disky slúžia v počítačoch na ukladanie programov a údajov a v mnohých prenosných zariadeniach sa namiesto nich používa jednotka SSD. Rýchlosť prístupu, teda to, ako rýchlo počítač získava údaje, je pri nich oveľa vyššia ako rýchlosť prístupu tradičných pevných diskov. Ak hľadáte počítač, ktorý spracováva informácie veľmi rýchlo, hľadajte prenosný počítač s jednotkou SSD. Je už dobre známe, že starší ľudia dajú šancu novým zariadeniam jedine vtedy, ak pri nich nestratia trpezlivosť. A to sa vďaka výkonnému procesoru a SSD disku nestane.

 

Veľkosť obrazovky 


Dobrý zrak vekom strácame. Svoje o tom vedia už čerství štyridsiatnici. Jedným z najdôležitejších parametrov je primerane veľký monitor, ktorý nebude prispievať k ďalšiemu rapídnemu poškodzovaniu očí. Obzerajte sa po 15- až 17-palcových. Väčšia zobrazovacia jednotka poskytuje očiam väčší komfort a minimalizuje únavu, či už ide o pozeranie filmov a seriálov, alebo o čítanie článkov, či tvorbu a prezeranie statusov na sociálnych sieťach. Významným pomocníkom môže byť i dotyková obrazovka, ktorou disponujú aj viaceré notebooky.

 

Klávesnica 


Klávesnica nemá pôsobiť stiesnene a je lepšie, ak má medzery medzi jednotlivými klávesmi. V staršom veku máme slabšiu motoriku prstov, takže komfort pri písaní je citeľnejší a celková manipulácia rukami pohodlnejšia na väčšej klávesnici. Dobrým tipom je podsvietenie. Zjednoduší sa tým písanie aj pri mierne zhoršenom osvetlení.

 

Notebook pre svojich rodičov seniorov

 

Webkamera 


Pandémia koronavírusu potvrdila, že socializácia a kontakt s blízkymi ľuďmi a rodinou nie sú takou samozrejmosťou, za akú sme ich pred pár rokmi považovali. Mnohí sme sa učili používať výdobytok, akým je videohovor, tzv. online call, ktorý vedia v reálnom čase sprostredkovať webkamery. Ak teda hľadáte notebook pre seniora, webkameru považujte za povinnú výbavu. Je kľúčom k stretnutiu s vnúčatami, ku klebeteniu s kamarátkami, k vzdelávaniu na kurzoch, ktoré sa presunuli do online priestoru.

 

Cena 


Bojíte sa, čo to bude stáť? Aj pri kúpe notebooku je cena jedným z rozhodujúcich parametrov. Po zrátaní všetkých potrebných funkcií a parametrov, po pripočítaní veľkej obrazovky a prijateľnej hmotnosti sa môže vyšplhať na naozaj vysokú hodnotu. Ak sa bojíte, že takýto notebook nedokážete zaplatiť, skúste to inak. Pozrite sa po kvalitnom repase s kompletnou plnou zárukou a so stále veľmi dobrým, až perfektným dizajnom. Nepreplácajte zbytočne nový notebook. Väčšina ľudí v seniorskom veku o horúce novinky aj tak nestojí. Svoje zariadenia využívajú oveľa dlhšie, než trvá sláva nového top produktu.

 

Kúpa notebooku pre seniorov

 

Viete, ako chrániť seniorov pred nástrahami online sveta? 


Nástrahy online sveta sú hrozbou pre všetkých, no deti a starší ľudia sú naši najzraniteľnejší. Malvéry, škodlivé softvéry, využívajú ich nevedomosť neľútostne a nehanebne vo svoj prospech. Presnejšie, v prospech tých, ktorí sa za nimi skrývajú. Ponúkame vám ešte niekoľko rád, ako svojich blízkych v online svete chrániť:

 

Nainštalujte antivírus 

Väčšina zariadení disponuje vlastným antivírusovým programom, no je na vás, ktorý si vyberiete. Antivírus zabráni prístupu tretích strán k citlivým informáciám, preto sa investícia doň rozhodne oplatí. Nezabudnite antivírus do notebooku svojim starým rodičom či rodičom nainštalovať a ukážte im, ako ho aktualizovať. Alebo ešte lepšie, pravidelne si nájdite čas na prehliadku notebooku, ktorý ste svojmu blízkemu vybrali, a postarajte sa o aktualizáciu všetkého, čo bude potrebné.  

 

Zabezpečte osobné údaje 

Dôležité informácie – telefónne číslo, dátum narodenia alebo rodné číslo, resp. iné súkromné údaje – by sa nemali dostať do online priestoru. Dbajte na to, aby nedošlo k ich zverejneniu na sociálnych sieťach, v mailoch či dokonca telefonicky. Skontrolujte nastavenia ochrany osobných údajov v každej aplikácii, zariadení a platforme, ktorú používa váš blízky. 

 

Poučte ich o princípe neklikania 

Možno ste si už tiež všimli, že starší ľudia nie vždy rozumejú tomu, čo sa ich daný program pýta, najmä ak ide o cudzí jazyk. Upozornite ich na to, aby neklikali na nič, čomu nerozumejú. Je to cesta k ochrane nielen notebooku, ale predovšetkým súkromia, bezpečnosti i komfortu pri používaní notebooku.  

 

Notebooky pre seniorov od furbify
 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky