Ako si vybrať repasovaný počítač alebo notebook?

Napísal: Péter, furbify 07. 08. 2019 16:32

„Nebojím sa počítačov. Bojím sa ich nedostatku.“ – povedal trefne Isaac Asimov.
V súčasnosti je nás niekoľko, ktorý s ním súhlasíme. Jednoducho si nevieme predstaviť svoje životy bez nich. Ale čo sa stane vtedy, keď sa nám pokazí počítač a  potrebujeme zrazu nový? Musíme byť schopný vybrať si to správne zariadenie. V tomto príspevku Ti chceme s tým pomôcť.
 

1. Na čo ho chceš používať?


Najdôležitejším hľadiskom bude jednoznačne to, na čo ho chceš používať. Ak chceš kúpiť počítač babke na to, aby mohla skypovať so svojimi vnúčatami, ktoré žijú v zahraničí, tak nepotrebuješ najnovší herný PC (počítač alebo notebook optimalizovaný na počítačové hry). Rovnako nemôžeš kúpiť tínedžerovi zastaralý notebook, ak chce na ňom hrať najnovšie akčné hry.
 

Počítač a notebook na bežné použitie / domáce PC

Ak počítač kupuješ vyslovene na zábavu, na surfovanie po internete (napr. pre svoju babku), tak rozumnou voľbou je nejaký základný model. Na pozeranie filmov na Youtube, na scrollovanie na Facebooku a na používanie Office balíčka bohato postačí zariadenie základnej úrovne.
Na tieto účely a na jednoduchšie úlohy väčšinou dobre poslúži počítač alebo notebook vybavený i3 procesorom a 8 giga DDR3 RAM-om. Pre seniorov je ideálnou voľbou repasovaný notebook alebo počítač. Sú priam stvorené na surfovanie po internete, skypovanie a na udržiavanie kontaktu s vnúčatami. Naše business class počítače vydržia menšie otrasy a často sú odolné voči kvapkám; celkovo sú odolnejšie ako lacné počítače z elektrotechnických obchodov. 

Ak ho kupuješ pre babku alebo starého otca, skvelým riešením sú repasované počítače. U staršej generácie skôr zaváži spoľahlivosť a výhodný pomer kvality a ceny ako nablýskaný farebný vzhľad.
 

Počítač a notebook na prácu – kancelárske PC

Ak chceš pracovať na zariadení (napr. súčasné používanie Officu a iných programov), oplatí sa kúpa počítača so silnejším procesorom a väčšou pamäťou. Napr. Photoshop, AutoCad a rôzne kresliace programy vyžadujú väčší výkon (silný procesor, väčšiu pamäť). Ďalej neodignoruj veľkosť úložiska a typ pevného disku. Rýchlosť možno ďalej zvýšiť pomocou SSD (Solid State Drive).
Ďalším dôležitým hľadiskom je pracovné prostredie, v ktorom sa má počítač používať. Do dielní a priemyselného prostredia sa odporúčajú notebooky s odolným krytom a nárazuvzdornou konštrukciou. Odolný kryt môže poslúžiť aj tým, ktorí veľa cestujú. Takýto notebook totiž lepšie zvláda peripetie cestovania z dlhodobého hľadiska. Naše odolné repasované (obnovené) notebooky nájdeš tu.
 

Gaming počítače - Herné PC

Ak Tvoje dieťa chce na počítači hrať najnovšie hry, tak musíš siahnuť hlboko do svojho vrecka. Počítače kúpené na tento účel sú tie najlepšie, tým pádom sú aj najdrahšie. Pôžitok z hry vo veľkom závisí od toho, aký rýchly je počítač, aká silná je grafická karta v ňom alebo aké je chladenie počítača. Kto by chcel hrať vzrušujúcu akčnú hru na málo výkonnom a sekajúcom zariadení? Takýto počítač vyžaduje okrem dobrej grafickej karty aj silnejší procesor (Intel i5 alebo novší), SSD a extra pamäť (min. 8 GB DDR3). Naše herné PC nájdeš tu.

Tip: Každý program má svoje minimálne a odporúčané systémové požiadavky, ktoré nájdeš na stránke výrobcu. Týmto spôsobom môžeš ľahko overiť, či vybraný počítač zvládne prácu vo vyhliadnutých programoch, resp. nebude zasekávať počas hrania.
 

2. Je dobrý nápad vybrať si len na základe ceny?


Ak presne vieš, koľko peňazí chceš minúť na nákup počítača, môžeš drasticky zúžiť okruh vhodných zariadení.
Cenový rozdiel v rámci konkrétnej kategórie závisí od vybavenia daného počítača (napr. procesor, SSD, pamäť, grafická karta). Je lepšie mať na pamäti, že sa oplatí vybrať si kvalitu v rámci kategórií, t. j. rozhodnúť sa pre drahšie modely.
Môže sa totiž stať, že s prihliadnutím na Tvoj rozpočet si spokojne kúpiš lacnejší notebook, ale časom zistíš, že jeho kryt nie až taký odolný, rýchlo praskne alebo nebežia na ňom najnovšie hry. Práve preto je lepšie brať si do úvahy pomer kvality a ceny namiesto len ceny.

 

3. Nový alebo repasovaný (použitý) počítač/notebook?


Naše repasované počítače a notebooky sú business-class modely známych výrobcov (HP, DELL, Lenovo, Fujitsu), ktoré boli používané len zopár rokov veľkými korporáciami alebo bankami v EÚ. Tieto západné spoločnosti si môžu dovoliť, aby vždy používali najnovšiu technológiu a často striedali svoje počítače. Nimi používané počítače sú podrobené viacfázovej kontrole, čisteniu a v prípade potreby sa vymenia v nich opotrebené súčiastky, t. j. sú repasované, obnovené.  Následne sú opäť uvedené do obehu, teda sú ponúknuté na predaj.
Stoja zlomok ich pôvodnej ceny (dokonca môžu byť o polovicu lacnejšie ako nové zariadenia). Repasovaný business notebook už môžeš dostať za menej ako 200 eur, kým cena podobného nového notebooku často začína od 1000 eur. Na rozdiel od spotrebiteľských počítačov tieto zariadenia sú oveľa trvácnejšie, lebo sú vyrobené z odolnejších materiálov a boli vytvorené na 8 až 24 hodinovú nepretržitú prácu.
Okrem toho k repasovaným počítačom dostaneš aj lacnejší legálny OS Windows (namiesto 150 eur už za menej ako 30 eur), lebo aj Microsoft podporuje obnovenie týchto zariadení. Naša spoločnosť dostala v roku 2012 ocenenie Microsoft Registered Refurbisher.
Navyše tieto počítače sú vybavené takými riešeniami, ktoré spravia ich používanie pohodlnejším. Ide napr. o LED osvetlenie pod klávesnicou, vďaka ktorej môžeš ťukať aj v noci alebo tlačidlo trackpoint, ktoré umožní ľahšiu a rýchlejšiu navigáciu. Displej týchto počítačov je väčšinou matný a antireflexný.

Vďaka ich konštrukcii sú trvácnejšie, spoľahlivejšie a bezpečnejšie ako spotrebiteľské počítače.  Nakoľko ide o použité zariadenia môžu sa na nich vyskytnúť menšie škrabance (čo sa však odzrkadlí aj na ich cene) a sú menej dizajnové ako najmodernejšie notebooky.
Hlavnou výhodou kúpy nového počítača je, že ho pred Tebou nikto nepoužíval. Je úplne nový, bez poškodenia a bez škrabancov. Čo sa týka vzhľadu, nové notebooky sú tenšie a sú často dostupné aj v iných farbách ako v čiernej a v striebornej. V mnohých prípadoch sú ľahšie ako business modely, keďže ich kryt je vyrobený takmer výlučne z menej odolného plastu.

Na naše repasované business class počítače a notebooky ponúkame dvojročnú záruku a dopravu zadarmo!
 

4. Mám sa rozhodnúť podľa vzhľadu?


Ďalšími hľadiskami môžu byť už spomenutý dizajnový vzhľad, nezvyčajná farba, t. j. iná ako čierna alebo strieborná, hrúbka, resp. robustnosť. Každopádne je potrebné brať do úvahy, v akom prostredí ho chceme používať. Vedľa výrobnej linky v fabrike by bolo čudné vidieť malý červený roztomilý notebook, kým v rukách módneho návrhára je skoro nepredstaviteľný robustný a hranatý business laptop.

Veľkosť obrazovky vlastne určuje aj hmotnosť zariadenia. Ak často cestuješ alebo stále nosíš svoj notebook so sebou do práce alebo do školy, toto hľadisko môže byť pre Teba kľúčové. Za ľahké sa považujú notebooky do 2 kg, pri tom na trhu sú dostupné aj ultraľahké ultrabooky do 1 kg.  

 

5. Podľa technických parametrov 


Podľa typu procesora

Procesor je tá časť počítača, ktorá spracúva údaje. Ide o komponent, ktorý najviac ovplyvní výkon nášho počítača.
U nás sú najobľúbenejšie a najrozšírenejšie procesory od Intelu. Na bežné použitie (surfovanie na internete, pozeranie videí, editovanie dokumentov) postačí aj Pentium neskoršej generácie. Ak chceš počítač používať aj na niečo iné (na úpravu obrázkov, spustenie jednoduchších hier, prácu), treba zvážiť kúpu procesora i3 alebo i5.
Procesory i7 a i9 sú najsilnejšie, my ich odporúčame na púšťanie náročnejších programov alebo na počítačové hry.


Podľa typu pevného disku

Na pevnom disku (hard disc drive / HDD) sú uložené naše údaje. HDD je klasickým riešením, kým novším typom je oveľa rýchlejší SSD (Solid State Drive). Čas prístupu k údajom na SSD je prakticky nulový. To umožňuje výrazne rýchlejšie načítanie programov.

Na rozdiel od tradičných pevných diskov (HDD), SSD (Solid State Drive) neobsahujú žiadne pohyblivé súčiastky, takže fungujú ticho, nezohrievajú sa a majú nižšiu spotrebu. Ich ďalšou výhodou oproti pevným diskom je oveľa menšia hmotnosť, ktorá je v prípade notebookov celkom praktická!

HDD umožňuje ukladať veľké množstvo údajov (až niekoľko terabajtov), ale je pomalšie čitateľný ako SSD.

Takže ak plánuješ na svojom počítači púšťať náročnejšie programy alebo chceš sa na ňom hrať,  radšej si vyber SSD. Ak však Ti postačuje všeobecná rýchlosť, ale potrebuješ viac úložného priestoru, tak ostaň radšej pri HDD.


Podľa výdrže batérie

Výdrž batérie Ti povie, ako dlho Tvoj notebook vydrží s jediným nabitím. Ak cestuješ veľa alebo máš počas rokovaní dlhšie prezentácie, tak je potrebné dbať aj na toto kritérium. Kto by chcel ostať bez počítača pred dlhým letom alebo prežiť trapas, že jeho notebook sa vypne počas prezentácie?

 

6. Softvéry

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia k počítačom/notebookom automaticky neprislúcha operačný systém (Windows), balík Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) a antivírusový program. Tieto produkty sa zvyčajne predávajú samostatne.
U nás ku každému repasovanému počítaču a notebooku si môžete kúpiť legálny Windows za výhodnú cenu.  


Iné aspekty

Okrem vymenovaných kritérií sa nájdu aj ďalšie, ako napr. to, aké konektory má počítač, či disponuje optickou mechanikou (či prehrá DVD), či má notebook numerickú klávesnicu atď. Ak zvážiš všetky vyššie uvedené hľadiská s väčšou pravdepodobnosťou budeš spokojný/á s kúpou i ušetríš. Rozhodni uvážene a pozri si naše repasované počítače a notebooky! 

 

Potrebuješ poradiť?

Ak máš akékoľvek otázky, neváhaj nás kontaktovať! Naši pracovníci Ti sú k dispozícii pri výbere najvhodnejšieho zariadenia. Nezabudni, že môžeš požiadať aj o predinštalovaný softvérový balík k počítaču alebo lacnejší legálny operačný systém Windows!

 

Naša ponuka:

Repasované notebooky  →
Repasované počítače
Repasované monitory

Kategórie
Odporúčané články
Štítky