Pokrokové značky: Fujitsu – spojenie ľudí a technológií

Napísal: Péter, furbify 30. 06. 2022 11:02

Notebooky Fujitsu poznajú skôr zdatnejší IT nadšenci. Aj známejší blogeri o nich hovoria ako o spiacom samurajovi na slovenskom trhu. Fujitsu oslávi čoskoro sto rokov svojej existencie. Je najvyšší čas zoznámiť sa so značkou, ktorá je i na trhu repasovaných počítačov synonymom bezpečnej kúpy a špičkovej kvality.   

Japonská nadnárodná spoločnosť Fujitsu je šiestym najväčším poskytovateľom IT služieb na svete a lídrom ázijských trhov. Dcérske spoločnosti ponúkajú širokú škálu produktov a služieb z oblastí počítačov a ich komponentov, počítačových technológií, ukladania dát, telekomunikácií, pokročilej mikroelektroniky, ale napríklad i chladiacich jednotiek a klimatizácií. 

Fujitsu má viac než 126 tisíc zamestnancov a jej produkty sú dostupné približne v 180 krajinách. Z nedávnych rokov môžete značku poznať aj ako Fujitsu-Siemens. Svoje ciele si definuje tak, aby oslovila všetkých, ktorým záleží na budúcnosti: Poslaním spoločnosti je vytvárať nové možnosti, spájať ľudí, technológie a nápady, teda vytvárať udržateľnejší svet, v ktorom môže každý realizovať svoje sny.

 

značka Fujitsu

 

Fujitsu sa zameriava aj na zelené inovácie v oblasti technológií, nízku energetickú spotrebu svojich produktov, ale i samotných výrobných závodov. Aj technológie dizajnu, balenia produktov, logistika a tiež manažovanie výrobných odpadov sa riadi myšlienkami uzavretej ekologickej 3R ekonomiky a výroby. Produkty a produktové rady s označením Fujitsu Super Green sú certifikované z hľadiska nízkej spotreby, nepoužívania a neprodukovania nebezpečných látok. Toto označenie sa týka aj počítačov a počítačových serverov. 

 

Vedeli ste?  

Aj európska komisia sa snaží presadiť princípy tzv. kruhovej, resp. cirkulárnej ekonomiky do každodenných životov Európanov a spoločností podnikajúcich na jej území. V angličtine je známa ako 3R ekonomika: reduce, reuse, recykle a vníma sa ako nádej na budúcnosť planéty. Možno ju zhrnúť slovami: nekupuj nové to, čo skutočne nepotrebuješ, radšej recykluj, redukuj a čo sa dá, používaj znova.

 

reduce reuse recycle

 

Od telekomunikácií až po automatický počítač
 

Keď sa povie Fujitsu, asi drvivej väčšine bežných ľudí na Slovensku nezabehnú myšlienky k notebookom a počítačovej technike. Značka nie je v povedomí bežných užívateľov informačných technológií natoľko známa, ako jej iní konkurenti. Málokto dokonca vie, že má históriu, ktorá siaha až k počiatku telekomunikačných služieb v Japonsku a spôsobila ich nevídaný rozmach

Fujitsu sa zviditeľnila už takmer sto rokov dozadu, presnejšie po septembri v roku 1923, keď Kanto, nazvané aj Veľké tokijské zemetrasenie, zaskočilo Japonsko, zabilo takmer 150-tisíc jeho obyvateľov a zničilo väčšinu miestnej infraštruktúry. Vrátane telefónnych liniek. Ministerstvo spojov a telekomunikácií začalo hľadať riešenia, ako z tejto situácie vykorčuľovať. Pre obnovu spojenia sa nakoniec rozhodlo zaviesť prepínacie systémy, ktoré sa v tom čase začali objavovať v Európe a Amerike. 

 

značka Fujitsu

 

Fuji Electric (neskôr Fujitsu Limited) rýchlo pochopila vzniknutú situáciu a prezieravo ju využila. Jednak v prospech obnovy a rozvoja japonskej spoločnosti, a jednak v prospech seba. Najskôr iba distribuovala rozvádzače a telekomunikačné zariadenia vyrobené spoločnosťou Siemens, no neskôr sa jej podarilo vyrobiť automatický spínací systém.  

Týmto významným, skutočne prelomovým, krokom prispela k rozvoju telekomunikácií v Japonsku a dostala sa aj do širšieho povedomia vo svete. 

 

Vedeli ste?  

Pred zavedením prepínacích systémov, bolo prepájanie telefonických hovorov komplikované – ručné. Vyškolení operátori sedeli v telefonických ústredniach a osobne spájali účastníkov jednotlivých hovorov. A práve tento fakt sa s rastúcim počtom užívateľov stával absolútne neudržateľným.  

 

Prvý počítač v Japonsku – FACOM 100


Po druhej svetovej vojne sa vývojári z Fujitsu rozhodli zamerať na vývoj nového produktu. Bol ním „počítačový stroj“. Tím pod vedením Toshiho Ikeda vyvinuli exemplár, ktorý bol schopný „sprocesovať“ množstvo informácií v krátkom čase. Bol to prvý automatický počítač na báze relé v Japonsku. Spoľahlivosť relé však nebola stopercentná. Systém samokontroly teda vždy skontroloval, či sa v niektorom z aritmetických procesov nevyskytli chyby a v prípade, ak áno, celý proces sa zopakoval. Oplatí sa pripomenúť si, že tento počítač zaberal priestor zhruba 40 metrov štvorcových. Nepredstaviteľné, však?

Úspechom FACOM 100 Fujisu vstúpil na nový trh a posmelil mladých vývojárov na ceste k technologickému pokroku.

 

notebooky Fujitsu

 

Bestseller prišiel v roku 1968 


Významným míľnikom bol počítač FACOM 230-60. Využíval monolitický integrovaný obvod, ktorý bol vybavený viacerými procesormi. Tento počítač sa stal bestsellerom. Bol 4 až 10-krát rýchlejší ako jeho predchodca a disponoval najvyšším výkonom, aký bol v tom čase dosiahnutý. Používala ho jedna z najlepších juhokórejských univerzít, bol súčasťou najdokonalejších a najpokrokovejších bankových systémov a súčasťou telekomunikačných operácií. Vývoj počítača FACOM 230-60 priniesol spoločnosti Fujitsu v roku 1970 „Cenu za vedecké a technologické zásluhy“. Doposiaľ je v Japonsku vnímaný ako zásadný míľnik technologického vývoja.  

 

Fujitsu dnes - maximálna flexibilita, široká škála funkcií
 

Dnes nájdeme medzi produktami značky Fujitsu servery, klasické stolné počítače, notebooky, mediálne centrá, tablety, úložné hardvéry, displeje, klimatizácie, ale – a tu firma naďalej potvrdzuje, že stojí na čele vývoja najmodernejších technológií – aj tepelné čerpadlá a ich riadiace jednotky. Už v roku 2010 patrila spoločnosť k trom top svetovým výrobcom tepelných čerpadiel, a to spolu so značkami Daikin a Mitsubishi. Fujitsu tiež poskytuje cloudové služby a vyrába softvéry.

Pre notebooky je charakteristická vysoká spoľahlivosť, jedinečné funkcie a technologické riešenia. Ich bezpečnosť garantuje ePrivacy Filter, snímače odtlačkov prstov, Privacy Camera Shutter, PalmSecureTM, rozpoznávanie tváre a mnohé iné.    

Užívatelia, ktorí už s nimi majú skúsenosti, si chvália ich príjemný a praktický dizajn, nízku hmotnosť, výkonnosť aj pri dvadsiatke otvorených kariet v prehliadači, výbornú výdrž batérií a fakt, že pre tieto zariadenia je typický veľmi tichý chod. Neprehrievajú sa ani pri záťaži. Vďaka týmto benefitom vám umožňujú flexibilitu takmer odkiaľkoľvek.

 

Ďalšie zaujímavé technológie od Fujitsu: 

 

Dátové centrá s menším dopadom na globálne otepľovanie 

S rozširovaním internetových systémov enormne stúpajú spotreby energií v dátových centrách. Len klimatizačné zariadenia v nich hltajú 30 až 50 percent zo spotrebovanej elektriny. Práve spoločnosť Fujitsu (Fujitsu Laboratories) priniesla na trh technológie na úsporu energie a chladenie dátových centier. Ide o mimoriadne presnú a vysoko predikčnú technológiu, ktorá dokáže reagovať na časté zmeny strojov a zariadení, rýchlostí ventilátorov a potrebu chodu a intenzity klimatizačných zariadení. Na základe získaných dát vytvára efektívne sekvenčné modely. Zníženie spotreby energie v dátových centrách je dnes už dôležitým prvkom v prevencii globálneho otepľovania.  

 

Tablet so senzorickou dotykovou obrazovkou 

V dobe nekonečného scrolovania obrazovkami smartfónov a tabletov sme obsahmi najrôznejšieho typu doslova zahltení. E-shopy sa predbiehajú v tom, ako upútať našu pozornosť a získať si každého z nás za verného zákazníka. Predstavte si, že produkt, ktorý si práve vyberáte, môžete pod prstami ucítiť. Ešte v roku 2014  predstavila značka Fujitsu budúcnosť: generáciu senzorických tabletov. Ich podstatou je haptická, teda hmatová, senzorická technológia, ktorá umožňuje dotykovú interakciu s obrázkami. Precítenie textúry umožňujú ultrazvukové vibrácie, ktoré prostredníctvom zmeny trenia aktivujú hmatové vnemy medzi displejom a prstom. 

 

Fujitsu

 

Senzorický tablet by mal byť zároveň prostriedkom, ktorý nás opäť spojí s fyzickým svetom. Jeho využitie môže byť široké. Od prezentácie produktových elektronických katalógov až po zmyslovú rehabilitáciu pre ľudí s rôznymi typmi zdravotných handicapov.

 

Palica pre seniorov 

Ako technologický pokrok využiť v prospech najstaršej generácie? Fujitsu zjednodušuje život aj seniorom a ich blízkym, ktorí majú o nich strach. Ich vychádzková palica má zabudovanú satelitnú navigáciu, monitoring srdcového rytmu, tepu i prípadného pádu a možnosť zasielania notifikácií. Celkovo je navrhnutá tak, aby v prípade potreby pomohla svojmu majiteľovi nájsť správnu cestu. Ak je potrebná zmena smeru, zavibruje a zobrazí sa smerová šípka. Kam sa vaši starkí vybrali, môžete sledovať aj online. 

 

Budúcnosť pre všetkých 
 

Niekdajší reklamný slogan značky Fujitsu tvrdil, že „možnosti sú nekonečné“. Určite ste postrehli, že znak nekonečna je aj súčasťou jej loga – nachádza sa nad písmenkami J a I – a spoločnosť od samého začiatku dokazuje, že s objavmi a vývojom to myslí vážne. V posledných dvoch dekádach však dáva do popredia ešte jeden zásadný aspekt udržateľného biznisu a zmysluplného vývoja. Do reklamných hesiel sa dostáva slogan, ktorý vyzýva na spoločné formovanie zajtrajškov. Dôrazom na slová „spolu“ a „zajtrajšok“ motivuje i ostatných, aby podnikali a žili spôsobom, ktorý nikoho nevylučuje a neprestáva myslieť na to, že planéta je pre všetkých a jej cesta sa nemá skončiť tým, že ju vydrancuje jedna či dve nenásytné generácie.  

 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky