Čo je to notebook 2 v 1?

Napísal: Péter, furbify 24. 08. 2020 13:45

Nie vždy je ti používanie notebooku pohodlné? Hýbeš s ním veľa a je únavné s ním behať hore-dole po rôznych častiach bytu? Počas pozerania filmov už máš ťažké a horúce nohy? Tablet by bol dobrý, ale nechceš sa vzdať výhod notebooku? Prečo nie oboje súčasne? Riešením je notebook 2 v 1, ktorý je súčasne tablet aj notebook, a to za cenu jedného zariadenia.

Hybridné notebooky typu „dva v jednom“ sú kompaktné prenosné počítače, ktorých displej je možné odpojiť, otočiť i sklopiť, pričom tieto zariadenia môžeš používať aj ako tablet.

 

HP Pro X2 612 G1  Intel Core i5-4202Y, HD 4200, 8GB DDR3 RAM, 256GB (M.2) SSD, 12", 1920 x 1280, IPS

HP Pro X2 612 G1

Koncept hybridných notebookov 2 v 1 nie je ničím novým. Úplne prvé takéto zariadenie predstavila spoločnosť Compaq už v roku 1993 (Compaq Concerto, zdroj: Wikipedia), ale v tom čase si tablet notebook nezískal fanúšikov.

Skutočný prelom nastal až v roku 2011, keď najväčší výrobcovia (Acer, HP, Lenovo) tiež predstavili svoje hybridné notebooky na báze Microsoft Windows, aby konkurovali iPadom a  Android tabletom. Z tých zariadení, ktoré boli v tom čase predstavené, prvým skutočne úspešným modelom bol Lenovo ThinkPad X220T.
 

 

Krátky sprievodca tabletmi

Aby sme pochopili dôvod existencie hybridných, resp. konvertibilných zariadení, poďme sa bližšie pozrieť na tablety.
Tablety sa stali populárnymi predovšetkým kvôli ich prenosnosti, nízkej hmotnosti a skvelej výdrži batérie, pritom sa ukázalo, že ide o oveľa lacnejšiu voľbu v porovnaní s plnohodnotným notebookom.

Najväčšou nevýhodou tabletov je, že okrem konzumovania multimediálneho obsahu nie sú vhodné na serióznejšie práce. Výnimkou sú grafické práce, pretože používanie dotykového pera (stylusu) môže byť veľmi príjemné pri úprave obrázkov.

Keďže obmedzené možnosti použitia tabletov úplne nesplnili očakávania spotrebiteľov, ich popularita v posledných rokoch mierne klesla. Dôvodom je aj skutočnosť, že najväčší výrobcovia zaviedli stále viac a viac kvalitných hybridných notebookov v posledných rokoch.

 

Výhody notebooku 2 v 1

Notebooky 2 v 1 kombinujú najvýhodnejšie vlastnosti notebookov a tabletov. Sú prenosné, dajú sa pohodlne používať a sú dokonalé na prácu vďaka výkonnejšiemu hardvéru a skvelej klávesnici.

Výhody:

  • Ide o notebook aj tablet, takže si môžeš vybrať, ktoré zariadenie je aktuálne praktickejšie pre teba 
  • ľahko transformovateľná a odnímateľná dotyková obrazovka
  • Univerzálne použitie
  • Business class modely je často možné ďalej rozšíriť (napr. s väčším SSD diskom)
  • ľahko použiteľný

 

Dva v jednom, dvoma spôsobmi

V rámci kategórie „dva v jednom“ rozlišujeme dva typy notebookov: konvertibilné (convertible / revolve) a hybridné (detachable). Displej hybridných (detachable) zariadení sa dá ľahko odpojiť od klávesnice a je ho možné použiť ako tablet. Displej konvertibilných strojov je možné sklopiť dozadu (otočenie o 360 stupňov na starších modeloch) na zadnú stranu notebooku, aby sa dal používať ako tablet, i  keď ide o menej elegantné riešenie, ako v prípade hybridných (detachable) zariadení.

Existujú alternatívne spôsoby, ako zložiť displej a klávesnicu; napríklad v prípade Acer TravelMate C2010 tablet môžeš vytvoriť vďaka posunutiu displeja na klávesnicu namiesto otočenia.

Obe kategórie majú svoje výhody aj nevýhody.

 

Výhody hybridných (detachable) strojov

  • Dlhšia výdrž batérie (samostatná batéria v displeji aj v klávesnici)
  • Dá sa použiť ako plnohodnotný tablet, odnímateľný displej
  • Ide o lacnejšie riešenie, ako samostatne kúpiť dve zariadenia (tablet a notebook)

Nevýhody:

  • Obmedzená rozšíriteľnosť (v závislosti od modelu)
  • Staršie modely majú slabší procesor
  • Chýbajúce aplikácie Android/IOS

 

Výhody konvertibilných (convertible / revolve) strojov:

  • Výkonnejší hardvér, výkon ekvivalentný notebookom
  • Kvalitný odolný kryt, elegantný dizajn
  • použitie aj v režime „stan“

Nevýhody:

  • Sú hrubšie a ťažšie ako tablety
  • Displej nie je odnímateľný

 

P Elitebook Revolve 810 G2

HP Elitebook Revolve 810 G2
 

"Rozumiem, ale na čo slúži?"

Hybridné stroje odporúčame hlavne tým, ktorí cestujú veľa, alebo tým, ktorí pri svojej práci potrebujú tablet, napr. počas rokovaní alebo prezentácií. Môže byť tiež dobrou voľbou pre tých, ktorí vytvárajú digitálny obsah a grafiku, pretože dotykové pero umožňuje precíznu prácu v grafických programoch. Samozrejme je tiež skvelou voľbou, ak ho chceš používať iba na každodenné úlohy, surfovanie po internete a sledovanie filmov.

 

2 v 1 notebooky v ponuke spoločnosti furbify

Náš internetový obchod ponúka z času na čas 2 v 1 notebooky (business class aj spotrebiteľské modely) od najväčších výrobcov (Dell, Acer, Lenovo, HP), ktoré si môžeš kúpiť s dvojročnou zárukou, a to až o 60% lacnejšie v porovnaní s ich pôvodnou cenou.

Viac informácií o počítačoch Lenovo ThinkPad Yoga 12 alebo HP Elitebook Revolve 810 G2 nájdeš v našich predchádzajúcich článkoch.


 


 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky