Čo je All in One PC a ako si ho vyberieš?

Napísal: Péter, furbify 29. 06. 2020 14:41

Chceš si kúpiť nový počítač alebo notebook, no nevieš, ktorý si vybrať? Prehrievanie notebooku totiž môže byť niekedy otravné a stolový počítač, obzvlášť v malých bytoch, zaberá príliš veľa miesta. Počul si už niekedy výraz All in One (AIO) počítač? Práve ten by mohol byť totiž v tomto prípade ideálnym riešením. V článku ti predstavíme All in One PC, ich výhody a nevýhody a možnosti ich využitia.


Ako funguje All in One počítač

Ako už názov napovedá, počítač typu “všetko v jednom” je plnohodnotný počítač zabudovaný do monitora. Komponenty, jednotka DVD, SSD, HDD, procesor a pamäť sú tiež umiestnené pod krytom, takže monitor môže byť o niečo hrubší ako obvykle.

All in one PC od furbify

Počítače typu All in One sú estetické a aj praktické, pretože zaberajú minimálne miesto na vašom stole, majú nižšiu spotrebu energie v porovnaní s tradičným stolným počítačom. Dodávajú sa s jedným káblom, ktorý je k napájaniu čo je tiež výhoda a keď si zvolíte bezdrôtovú verziu myši a klávesnice, bude káblov ešte menej.

Väčšina modelov už má zabudované reproduktory a webovú kameru, takže ich nemusíte kupovať samostatne. V prípade, ak počítač chcete používať hlavne na jednoduchšie činnosti - kancelársku prácu, sledovanie filmov, chatovanie - možno stojí za uváženie kúpiť si práve tento typ počítača.


Repasované All in One PC

Rovnako ako v prípade bežných stolných počítačov a notebookov, aj pri tejto verzii existuje lacnejšia, ekologickejšia a odolnejšia alternatíva. V ponuke furbify nájdeš aj použité PC typu All in One, ktoré boli zaradené do rôznych estetických kategórií.

Repasujeme iba kvalitné All in One počítače, ktoré boli používané na jednoduché činnosti a prácu v kanceláriach nadnárodných korporácií iba počas niekoľkých hodín denne, poprípade slúžili ako výstavné kusy. Ide teda o kvalitné kúsky vyrobené z trvácnych materiálov, ktoré boli následne renovované, obnovené, vyčistené, otestované a znova uvedené do prevádzky.

Vo furbify sa nájdu zvyčajne prémiové značky All in One Lenovo, HP a Dell. Občas sa však dajú nájsť aj počítače Apple iMac AIO.


All in One počítače a ich výhody a nevýhody

Tak, ako aj samotný stolový počítač či notebook, aj špecifické All in One (AIO) počítače majú svoje výhody a nevýhody. Predstavíme ti tie najzákladnejšie z nich.


Výhody AIO počítačov

Ako už bolo spomenuté, hlavnou výhodou AIO PC je úspora miesta na stole a menší chaos bez množstva káblov prepletených cez seba. Sú vhodné najmä pre užívateľov, ktorí sa nechcú o nič starať - jednoducho ich iba zapojíš do zásuvky a môžeš fungovať.

Ďalšími výhodami sú:

  • kompaktné rozmery
  • ľahšia manipulácia oproti stolnému PC - ľahšie ich premiestniš kam chceš
  • nižšia spotreba než u klasických počítačov
  • dobrá cena
  • integrované zostavy sú energeticky úsporné
  • väčšia obrazovka než pri bežných klasických notebookoch
  • moderný dizajn

Výhody repasovaných AIO PC od furbify

Vieš, čo je na našich repasovaných AIO počítačoch ešte super? Ku každému kúsku máme pre teba pripravenú minimálne 2-ročnú záruku a legálny operačný systém Windows, ktorý dostaneš vďaka nášmu partnerstvu s Microsoftom (Microsoft Registered Refurbisher) iba za zlomok jeho bežnej predajnej ceny. Viac o výhodách nákupu u nás si môžeš prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

All in one počítač of furbify


Nevýhody AIO počítačov

Pretože počítače All in One sú zložitejšie, ich oprava môže byť drahšia, ako u stolných počítačoch. Ďalšou nevýhodou (ale tiež výhodou) je, že ide o vopred zmontované konfigurácie, ktoré je možné rozširovať iba minimálne. Podobne, ako v prípade notebookov je vo väčšine prípadov možné vyriešiť iba veľkosť pamäte a úložisko. Oprava počítačov typu All in One je náročná úloha, stojí za to sa obrátiť na skúseného profesionála.

Ďalšie nevýhody sú:

  • slabšie grafické chipy (neodporúčame pre hráčov)
  • zložitejšia opraviteľnosť
  • obmedzená rozšíriteľnosť


Komu ich odporúčame a komu nie

All in One počítač sa hodí najmä na bežné použitie pre nenáročného užívateľa. Môžeš si na ňom pozerať filmy, chatovať s kamošmi, písať seminárky do školy alebo vykonávať bežnú kancelársku prácu. Drahšie kúsky zvládnu aj náročnejšie úlohy.

Pokiaľ nechceš kupovať notebook alebo rozmerný stolový počítač napríklad pre svojich starých rodičov, avšak chceš byť s nimi v kontakte, je All in One PC ideálnym riešením. Nebudú mať zbytočne veľa káblov a budú používať iba jednu obrazovku.

All in One počítače rozhodne neodporúčame pre gamerov a milovníkov počítačových hier. Vášniví hráči, ktorí používajú svoj počítač na hry, potrebujú mať vysokorýchlostný prístroj. Obmedzený vnútorný priestor týchto počítačov nie je dostatočný pre umiestnenie toho najvýkonnejšieho hardvéru. Preto náročným hráčom odporúčame radšej plne vybavené nové alebo repasované herné počítačem resp. herné notebooky.

Existujú však aj silnejšie konfigurácie so silnými grafickými kartami a AIO počítače vhodné aj na hry. No tieto nie sú až také populárne, nakoľko sú vo všeobecnosti drahšie ako PC a za tú cenu sa hráčom oplatí viac PC alebo notebook.

All in One PC zostava


Ako si vybrať All In One PC?

Zvíťazil v tvojom rozmýšľaní All in One počítač? Poradíme ti, ako si vyberieš ten správny pre teba a na čo sa zamerať pri jeho výbere.


Procesor pre All in One PC

Od samotného procesora sa odvíja výkon AIO počítača a platí, že čím má procesor viac jadier a vyššiu frekvenciu, tým výkonnejší je aj samotný prístroj. A teda, čím náročnejšie činnosti na PC robíš, tým potrebuješ výkonnejší procesor.

Výkon počítača typu All in One závisí od procesora a je pravda, že čím viac jadier má a čím vyššia je jeho frekvencia, tým silnejší je výkon počítača. Čím náročnejšie úlohy vykonávaš na svojom stroji, tým výkonnejší procesor potrebuješ.

Medzi najvýkonnejšie procesory patrí Intel Core i7, Intel Core i9 alebo AMD Ryzen. Tieto sa oplatia, ak hľadáš počítač na zložitejšie úlohy (strih videa, návrhový softvér). Pre všeobecné použitie sú procesory Intel i3 a i5 tiež vynikajúce.

Ak si u nás kúpiš repasovaný All in One a potrebuješ viac pamäte, stačí v konfigurátore vybrať jej veľkosť a naši technici ju nainštalujú.


Operačná pamäť (RAM)

Pri operačnej pamäti (RAM) platí, že čím je väčšia, tým viac programov môžeš mať spustených naraz.

Na bežné a nekomplikované činnosti ti postačí pre operačný systém Windows 10 operačná pamäť minimalne 4 GB. Pokiaľ však chceš používať svoj nový All in One PC napríklad na zložitejšie grafické práce, siahni radšej po 8 GB alebo vyššej RAM-ke, aby mal PC kam zapisovať načítané súbory.

Ak si u nás kúpiš repasovaný All in One PC a chceš do neho viac pamäte, stačí si v konfigurátore vybrať jej veľkosť a naši technici ju nainštalujú.

Viac o operačnej pamäti (RAM) sa môžeš dočítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.


Monitor All in One počítačov

Keďže je All in One PC v podstate iba monitor, samotný monitor tu tak zohráva omnoho významnejšiu rolu než u bežných stolových počítačov alebo notebookov. All in One PC majú väčšie monitory ako bežné stolné PC alebo notebooky, vďaka čomu si prídu na svoje najmä milovníci filmov a veľkých obrazoviek.



All in One počítač, stolný počítač alebo notebook?

Upřednostňuješ úsporný a estetický All in One počítač, klasický „bedňový“ stolný počítač alebo skladný a ľahko prenosný notebook? Ktorého fanúšikom si ty? Sme zvedaví na tvoj názor! Podeľ sa oň s nami v komentároch.

Kategórie
Odporúčané články
Štítky