Súboj monitorov: je lepší matný alebo lesklý?

Napísal: Péter, furbify 21. 11. 2022 11:02

Monitory vedia zásadne ovplyvniť rozhodovanie sa pri výbere, ale i komfort pri používaní či už notebookov, alebo „veľkých“, teda stolných počítačov. Sú lepšie s lesklým alebo skôr s matným displejom? Od čoho to závisí? A vôbec, čo všetko si pri kúpe všímať? 

Obrovský technologický pokrok spôsobil, že pri kúpe nového či kvalitného repasovaného počítača, notebooku alebo tabletu berieme do úvahy čoraz viac parametrov. Jasné, najmä výkon, veľkosť pamäte a dizajn, rozhodujúci však je aj typ monitora, ktorým počítač disponuje. Viete sa v nich orientovať?

 

Nie je obrazovka ako obrazovka 


Vystavené či v e-shope vyobrazené monitory vyzerajú na prvý pohľad neraz úplne identicky, no ukrývajú veľa rozdielov. Asi najväčšou dilemou je správna voľba medzi lesklým a matným typom. Za podobnosti medzi nimi sú zodpovedné LCD panely, ktoré majú oba druhy. Zásadný rozdiel však spočíva vo vrchnej vrstve – na jej pleciach leží zodpovednosť za podstatné odlišnosti medzi nimi.

 

Matný vs. lesklý monitor

 

O čo ide? Matná obrazovka eliminuje odlesky a odrazy svetla. V povrchovej vrstve jej LCD panela nie je žiadny ďalší materiál. Pri výrobe lesklých monitorov je potrebný aj dodatočný materiál, tzv. lesklý panel s antireflexnou úpravou, ktorý rozptyľuje odrazy a pomáha dosiahnuť efektný vysoký lesk. Čím ďalším sa ešte líšia?

 

Matný monitor


Má vonkajšiu polarizačnú vrstvu zdrsnenú mechanickým alebo chemickým spracovaním. Výroba povrchu zahŕňa viacvrstvové nanášanie náteru, po ktorom nasleduje chemické ošetrenie. Cieľom týchto krokov je jediné: dosiahnuť matnosť, ktorá dokáže rozptyľovať okolité svetlo tak, aby sa odrážalo späť k používateľovi.

Optické vlastnosti matného monitora však fungujú obojstranne – ovplyvnené je aj svetlo vyžarované z monitora. Navyše existuje určitý stupeň vzájomného prelínania vyžarovaného svetla s rozptýleným dopadajúcim.

 

Výhody matného monitora 


Eliminuje odrazy: Matný displej dokáže nielen rozptýliť okolité svetlo, ale i výrazne likvidovať odrazy. Je zrejmé, že obraz, v ktorom sa zrkadlia okolité predmety alebo sa v ňom odráža jasné svetlo z prostredia, neposkytne plnohodnotný filmový zážitok. Sú to rušivé podnety, no treba uznať, že kvalitný antireflexný displej si s nimi hravo poradí. Obraz s vysokou kvalitou poskytne dokonca aj na priamom slnku alebo pri intenzívnom osvetlení.

Chráni zrak: Pri dlhom a častom pozeraní do počítača či notebooku trpia predovšetkým oči. Zdravím by sme nemali platiť za prácu či zábavu. Matný monitor znižuje vyžarovanie škodlivých lúčov a tým chráni zrak. To však neznamená, že notebook s matným displejom možno používať v tesnej blízkosti očí. Vždy je dôležité dodržiavať bezpečnú vzdialenosť.

Jednoduchá údržba: Starostlivosť o počítač, resp. notebook je dôležitá, no starostlivosť o monitor je osobitnou záležitosťou. Predsa len, na obrazovke vidno takmer každú špinu a prach, a preto k jej údržbe treba pristupovať citlivo. Na matných monitoroch nie je príliš vidno šmuhy po utieraní. Prach zotriete ľahko a rýchlo, ideálne v čase, keď je zariadenie vypnuté, a to špeciálnymi obrúskami alebo handričkou z mikrovlákna.

 

Výhody matného monitora

 

Nevýhody matného monitora 


Slabší kontrast farieb: Hlavnou nevýhodou matných monitorov je kontrast farieb – v porovnaní s lesklými zaostáva. Nižšia je aj presnosť ich rozlíšenia. Každý odtieň, avšak najviac z palety bielych, na nich vyzerá trochu rozmazane. 

Nízka popularita: Je to skôr zaujímavosť než nevýhoda, ale čísla o predaji nových produktov hovoria, že zariadenia s matnými monitormi sú na trhu menej rozšírené ako ich konkurencia. Väčšina ľudí uprednostňuje lesklé monitory a je po nich väčší dopyt.

 

Lesklý monitor 


Kvalitné lesklé monitory s antireflexnou úpravou sú u používateľov skutočne obľúbenejšie. Čím to je? Na rozdiel od hrubého povrchu matnej obrazovky má lesklý monitor oveľa hladšiu vonkajšiu polarizačnú vrstvu. Namiesto rozptýlenia okolitého svetla však má hladký povrch obrazovky tendenciu ostrejšie ho odrážať, čo spôsobuje aj nežiaduce odrazy a odlesky, ktoré sú viditeľné najmä na priamom svetle.  

Na druhej strane, obraz na lesklom monitore je farebnejší, živší a disponuje skvelou sýtosťou farieb. Lesklé monitory sa počas výroby upravujú pomocou antireflexného chemického povlaku (AR), ako je fluorid horečnatý a špeciálne polyméry. Ich úlohou je absorbovať časť okolitého svetla. Niektoré z lesklých monitorov majú na povrchu obrazovky aj strieborné nanočastice, ktoré vytvárajú „ultra clear panel“. Táto úprava napomáha ešte väčšej absorpcii okolitého svetla ako tradičný antireflexný chemický povlak, a to bez toho, aby sa znížila kvalita obrazu.

 

Výhody lesklého monitora

 

Výhody lesklého monitora 


Sýtosť farieb: Lesklé obrazovky na rozdiel od matných disponujú živými farbami, ktoré sú sýte, jasné a kontrastné. Farby na lesklom monitore vyzerajú skvele a fotografie sú jasné a bez textúry. 

Rýchla odozva monitora: Väčšina zariadení s lesklým typom monitora má dotykovú obrazovku. Súvisí to s tým, že aj senzory majú na lesklých monitoroch rýchlu odozvu. Dotyk monitora s lesklým povrchom spúšťa okamžitú reakciu, čo šetrí čas a udržiava záujem používateľa. 

Ľahké čistenie: Na lesklom povrchu nečistoty a prach vidieť o niečo viac, no ani v tomto prípade nie je čistenie náročné. Keďže lesklý monitor má hladký povrch, čiastočky prachu sa ľahko zotierajú. Nečistoty a škvrny dokonca možno odstrániť bez použitia vody.

 

Nevýhody lesklého monitora 


Odrazy svetla: Odraz objektu na lesklej obrazovke môže počas práce vyrušovať. Navyše tieto odrazy môžu čiastočne znemožniť videnie toho, čo máte na monitore spustené. 

Únava očí: Lesklý monitor nemá na zrak pozitívny vplyv. Odlesky z lesklých displejov zvyšujú námahu očí, urýchľujú ich únavu a môžu čiastočne poškodzovať očný nerv.

 

Nevýhody lesklého monitora

 

Čo zvážiť pred kúpou? 


Opäť si kladiete otázku, či sa oplatí kúpiť zariadenie s matnou alebo skôr lesklou obrazovkou? Ktorá je lepšia? S rozhodnutím vám pomôžu ešte odpovede na dve jednoduché otázky: 

 

Kde ho budete používať? 


Prvá vec, ktorú musíte zvážiť, je miesto, kde budete zariadenie používať. Matný monitor je lepší, ak chcete notebook používať vonku, teda ak ho potrebujete aj v exteriéri. Na druhej strane, lesklá obrazovka je dobrou voľbou, ak zariadenie plánujete používať v interiéri s malým dosahom slnfečného svetla. Hlavným dôvodom sú, samozrejme, odrazy, ktoré môžu vyrušovať. 

 

Na čo ho budete používať? 


Zvážte aj účel zariadenia s matným alebo lesklým monitorom. Budete ho používať na správu, hry alebo kreativitu? Matný monitor je dobrou voľbou, ak je účelom vášho počítača odosielanie e-mailov, písanie poznámok alebo tvorba prezentácie.

Ak ste kreatívci a patríte k vášnivým tvorcom či hráčom počítačových hier, grafika musí byť vašou najvyššou prioritou. Na to sa oveľa viac hodí lesklý monitor s vysokým rozlíšením, ktorý dovoľuje vidieť obraz jasnejšie. Je však lepšie používať ho v interiéri a mimo prirodzeného svetla.

Vedeli ste? Pri zobrazovaní umenia a výsledkov umeleckej práce je výber monitora ťažšou voľbou. Lesklé obrazovky môžu umelo stmaviť farby, aby vyzerali jasnejšie. Veľa umelcov preto odporúča matné monitory, ktoré dovoľujú vidieť skutočnú farbu a kontrasty umeleckého diela. 

 

Osobná preferencia

 

Osobná preferencia  


Či už vás výhody alebo nevýhody jedného či druhého typu monitora presvedčia viac, alebo menej, vždy je tu ešte osobná preferencia. Niektorí ľudia uprednostňujú matný typ, zatiaľ čo iní nedajú dopustiť na lesk. Závisí to od toho, k čomu človeka „viac tiahne“. Osobné preferencie v konečnom dôsledku rozhodnú o všetkom a asi je dôležité skonštatovať, že pri súčasných technológiách by ste nemali šliapnuť vedľa, či už zvolíte matný, alebo lesklý displej, resp. monitor.
 

Kvalitné repasované monitory so zárukou

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky