Recenzia: Fujitsu Esprimo E720

Napísal: Péter, furbify 12. 06. 2023 09:37

Pamätáte si, koľko ste zaplatili za svoj posledný počítač? Alebo koľko stál váš úplne prvý? Mnoho ľudí má ešte stále predstavu, že počítače sú drahé, ak majú byť na niečo dobré. Avšak, čo by ste povedali na tvrdenie, že počítač so zárukou je možné si kúpiť už aj za sumu okolo 120 eur? Presne toľko totiž stojí testovaný Fujitsu Esprimo E720. Ako funguje počítač v tejto cenovej kategórii? 

Začnime „vnútrom“ počítača – hardvérom. E720 disponuje procesorom Intel Core I5 – 4570. Je to už starší procesor, avšak vďaka svojim štyrom jadrám a základnému taktu 3.2 GHz je aj dnes na množstvo úloh viac než dostačujúci. Operačná pamäť má kapacitu 8  GB – väčšinou každému odporúčam 16GB, avšak hovoríme o počítači v neuveriteľne zaujímavej cenovej kategórii. Kapacita 8 GB je v tomto prípade skvelá. Ak by vám nestačila, je možné ju rozšíriť.
 

Malý trik – veľká zmena

Počítač má aj problém, ktorý však nemusí prekážať každému a je pomerne ľahko riešiteľný. Je ním disk. Je staršieho typu HDD, teda mechanický. Znamená to, že je pomalý a aj keď hardvér procesor má naviac, tento disk ho brzdí.

 

Recenzia: Fujitsu Esprimo E720

 

Pri používaní počítača treba počítať s tým, že na jeho spustenie a otvorenie aplikácii si, skrátka, počkáte. Keď už počítač beží a máte otvorený program, s ktorým pracujete, pôsobí oveľa rýchlejšie. Ale: tento „problém“ je jednoducho odstrániteľný, a to výmenou disku za rýchly SSD disk, ktoré dnes už nestoja veľa. Stačí disk s menšou kapacitou. Zíde sa na operačný systém, na ukladanie dát môžete ďalej používať pôvodný HDD disk. Počítač tak aj s touto úpravou zostáva lacný a jeho rýchlosť sa zmení na nepoznanie. 

 

Šikovná konštrukcia 

Skrinka počítača je malá a pevná. Pokojne ju môžete mať pod monitorom. Výhodou tejto veľkosti je, že nemusí byť na zemi, a tým pádom sa ľahko udržiava. A čo prináša práve takáto konštrukcia používateľovi? Užívatelia, ktorí si chcú svoj počítač upraviť, majú do skrinky jednoduchý prístup a je v nej aj miesto na úpravy. Stav repasovaného počítača bol aj v tomto prípade takmer na nerozoznanie od nového produktu. 

 

Fujitsu Esprimo E720: Vecička, ktorú si môžete vylepšovať podľa ľubovôle

 

Pre koho je určený? 

Tento typ renovovaných počítačov má dve perspektívne cieľové skupiny:  

Seniori – pretože práve oni väčšinou nepotrebujú extra výkonný počítač, ale určite potrebujú počítač, na ktorý sa môžu dlhodobo spoľahnúť. Starší ľudia využívajú počítač najmä ako prostriedok pre kontakt so svetom a rodinou. Práve pre prístup k internetu, sociálnym sieťam a rôznym aplikáciám, im nebude prekážať pomalší chod HDD disku. 

IT kutili a hobby ítečkári – v spojení s počítačmi môže znieť pomenovanie kutil zvláštne, no myslím tým ľudí, ktorým nielenže nerobí problém zasiahnuť do vnútra počítača, ale možno práve na to sa veľmi tešia, pretože tieto veci radi upravujú podľa seba. Ak nemáte problém počítač si trochu „dorobiť“ – upraviť či takpovediac vyšperkovať – tak Esprimo E720 je skvelý základ a získate perfektný pomer ceny a výkonu. Vďaka spomínanej skrinke, nie je problém do počítača pridať napríklad grafickú kartu. Po domontovaní externej grafickej karty sa z tohto jednoduchého počítača môže bez problémov stať stroj, ktorý zvládne napríklad aj hranie hier na nižších detailoch. Pri výbere GPU však dávajte pozor, musí to byť karta, ktorá nevyžaduje prídavné napájanie, aby ju zvládol napájať zdroj počítača. 

 

Fujitsu Esprimo Repas PC

 

Počítač, ktorý nemusí byť počítačom 

Ak stále pochybujete o využiteľnosti tohoto PC, máme pre vás ešte jeden tip. Tento počítač totiž vôbec nemusíte používať ako klasický počítač. Svojimi parametrami a cenovkou je priam ideálnou voľbou aj pre vytvorenie tzv. domáceho serveru. Pýtate sa: Čo je to domáci server a potrebujem ho vôbec?  

Domáci server je niečo ako miesto, ktoré je dostupné z každého počítača, alebo smart zariadenia vo vašej domácej sieti. Môžete si tak vytvoriť sieťové úložisko – dostupné napríklad z televízora a jednoducho sa tak dostanete k svojim médiám. Docielite to nastavením zdieľania disku v rámci siete, a tým môžete nahradiť často veľmi drahé NAS riešenia. 

Fujitsu Esprimo E720 je skvelý počítač pre niekoho, kto neočakáva nekompromisný výkon, ale potrebuje počítač na bežné úkony. Skvelou voľbou je aj pre mierne pokročilejších použivateľov, ktorí vidia jeho skrytý potenciál a vedia ho využiť. 

Autor recenzie Matej Paulík patrí ku generácii, ktorá vyrástla s počítačovými a smart technológiami. Zaujíma sa o ne vo všetkých formách – od áut cez mobily, počítače a hodinky až po e-biky. Baví ho sledovať vývojové trendy a komfort, ktorý moderné vymoženosti užívateľom prinášajú.   

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky