Lenovo ThinkStation P330 Tiny: mini, ktoré rúca zastaralé mýty

Napísal: Péter, furbify 08. 06. 2023 13:47

Mnoho ľudí má jasné preferencie v tom, či chcú radšej notebook alebo klasický počítač, teda skrinku pod stolom pripojenú k monitoru i ostatným perifériám. Každý typ má svoje zásadné plusy aj mínusy. A presne kvôli tomu majú mini PC trochu zvláštne postavenie na trhu. Aké sú výhody mini počítačov a je Lenovo ThinkStation P330 Tiny dobrý mini počítač? To všetko sa dozviete v našej recenzii. 

Niektorí ľudia ani netušia, že existuje niečo ako minipočítač. Ako sa dá v mori zariadení rozoznať? Minipočítač spoznáte vďaka jeho konštrukcii – je prosto „mini“

 

Repasované Mini PC Lenovo

 

Kľúčová je konštrukcia  


Ak bežne nosievate „kapšáčové“ nohavice, môžete ho pokojne nosiť vo vrecku. ThinkStation P330 Tiny je po stránke konštrukcie vyrobený z kvalitných materiálov – z kombinácie kovu a plastov a pôsobí hodnotným dojmom. Je to dôležité, pretože konštrukcia je kľúčovou vlastnosťou tohto počítača. Aké výhody prináša?  

Vďaka minimálnym rozmerom ho ľahko schováte kdekoľvek, a to bez ohľadu na to, či nemáte veľa priestoru, alebo len túžite po minimalistickom pracovnom stole s minimom káblov. Dokonca ho ani nemusíte požívať ako počítač, pokojne môže byť pripojený k televízii a získate tak extrémne výkonné multimediálne centrum. 

 

Repasované Lenovo Thinkstation P330 Tiny PC

 

Hardvér – viac než dobrý základ 


Výkon mini počítačov zvykol byť v minulosti, najmä v ich počiatkoch, slabší. Na svedomí to mali predovšetkým ich malé rozmery. ThinkStation P330 Tiny však toto pravidlo kompletne rúca. Vďačí za to procesoru Intel Core i5-8500. Má 6 jadier a základnú frekvenciu 3 GHz. To skutočne nie sú zlé hodnoty. Počítač sa vďaka nim nezľakne ani náročnejších úloh, ktoré vyžadujú výkonný procesor. Neurazí ani integrovaná grafická karta Intel UHD 630. Na pomery integrovaných grafických kariet nie je ani zďaleka „na zahodenie“ – bez problémov zvládne aj menej náročné, alebo staršie hry.  

Operačná pamäť testovaného modelu mala kapacitu 8 GB. Ak by vám nestačila, je možné ju rozšíriť. To isté platí aj pre SSD úložisko. Počítač má v sebe zabudovaný reproduktor, ten však berte skôr ako núdzové riešenie. Pre ideálny zvukový zážitok odporúčame pripojiť externé reproduktory, alebo slúchadlá. 

 

Konektivita 


Túto oblasť treba vnímať pri úvahách o mini PC za kľúčovú – minipočítač potrebuje mať také porty, alebo možnosti bezdrôtového pripojenia, aby ste s ním bez problémov prepojili všetky periférie, ktoré využívate. Pre ThinkStation P330 to nie je žiadny problém. Monitor pripojíte cez Display port a HDMi, ostatné zariadenie cez 6 dostupných USB portov.

Pochvalu si zaslúži aj moderný USB-C konektor. Bonusom je bezdrôtová WiFi a bluetooth konektivita – ak využijete bezdrôtové periférie a pripojenie k internetu, tak na prevádzku počítača vám postačia len dva káble – jeden do elektrickej zásuvky a druhý do monitora.

 

Lenovo Thinkstation P330 Tiny PC

 

Oplatí sa repas?  


Testované zariadenie malo visačku kategórie GOLD a tomuto označeniu plne zodpovedá. Na počítači nenájdete jediný škrabanec ani akúkoľvek inú známku používania. Náš konkrétny kus mal dokonca stále nalepené ochranné fólie na tlačidlách, ktoré sa tam lepia pri samotnej výrobe. Skutočne tak nie je možné nájsť vizuálny rozdiel medzi úplne novým a týmto repasovaným kusom. Ak vám záleží na vzhľade zariadenia, kategória GOLD je to pravé.  

 

Ekologické balenie 

Repasované zariadenia sú zaujímavé asi z dvoch hlavných dôvodov:  

  • pre niekoho je to nízka, resp. veľmi zaujímavá cena oproti novému zariadeniu,  
  • pre niekoho je zas najdôležitejšie myslieť na klímu a planétu a dávať šancu už použitému, no stále perfektne funkčnému zariadeniu.  

Práve ekologicky zmýšľajúcich ľudí poteší, že v škatuliach Furbify sa už nachádza len skutočne nevyhnutné minimum plastov. Pri dávnejšie testovaných zariadeniach boli škatuľky občas vystlané aj bublinkovými fóliami, no aktuálne v nájdete už len recyklovaný papier. Ten zariadenie ochráni pri prevoze a zároveň je ľahko opätovne zrecyklovateľný. 

 

Repas Mini PC Lenovo P330

 

Oplatí sa mini PC? 


Hoci na túto otázku si musí dať konečnú odpovedať každý sám, oplatí sa povedať, že takéto zariadenie spĺňa všetky nároky na počítač a v mnohom dokáže predstavy budúceho majiteľa predstihnúť. Lenovo ThinkStation P330 Tiny je príkladnou prezentáciou kategórie, ktorá za rozumné peniaze ponúka univerzálneho pracanta do domácnosti aj kancelárie a nijakej z týchto miestností neuškodí ani dizajnovo – napríklad svojou neprimeranou rozmernosťou. 

Autor recenzie Matej Paulík patrí ku generácii, ktorá vyrástla s počítačovými a smart technológiami. Zaujíma sa o ne vo všetkých formách – od áut cez mobily, počítače a hodinky až po e-biky. Baví ho sledovať vývojové trendy a komfort, ktorý moderné vymoženosti užívateľom prinášajú.

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky

Štítky:

recenzie lenovo mini pc