Lenovo ThinkCentre M93z AIO – počítač, ktorému sa oplatí nájsť miesto

Napísal: Péter, furbify 22. 04. 2022 14:06

Lenovo ThinkCentre M93z zaujme na prvý pohľad. Je to monitor? Je to počítač? Či tipujete jedno, či druhé, máte pravdu. Je to monitor, v ktorom je zabudovaný počítač. Takéto počítače sa nazývajú All in One PC a kancelárii alebo domácemu interiéru dokážu dodať nezameniteľný štýl.

Balenie a stav renovovaného All in One


Oproti predošlej recenzii nastala zmena a tentokrát sme na test dostali počítač s hodnotením kvality Silver. K hodnoteniu Bronze som sa už raz vyjadril kladne, avšak Silver je úplne iný svet. Počítač je takmer na nerozoznanie od nového a chvíľu mi trvalo, kým som prišiel na to, prečo toto PC zariadenie dostalo visačku Silver. Môže za to pár malých škrabancov na plastovom podstavci. Okrem nich je počítač vo výbornom vizuálnom aj technickom stave. Balenie bolo opäť veľmi precízne, počítaču teda počas prepravy nič nehrozí.

Konštrukcia nahráva variabilnejšej práci


All in One počítače sú charakteristické svojou konštrukciou. Na prvý pohľad vyzerajú ako úplne obyčajný monitor, avšak skrýva sa v nich počítač so všetkým, čo k nemu patrí. Testované Lenovo má plastovú konštrukciu. Ide o kvalitný čierny plast a počítač vďaka nemu pôsobí prvotriedne.

Lenovo ThinkCentre M93z – počítač, ktorému sa oplatí nájsť miesto

Spomeniem aj stojan – nejde o bežný držiak na počítač, je to skôr nosná konzola. Nastavujete si ňou výšku aj sklon obrazovky. Stretávate sa v praxi so situáciou, keď potrebujete kolegom vysvetliť niečo na rozbehnutom projekte, prebrať s nimi pár detailov, ktoré si treba ujasniť, a oni sa kvôli tomu natlačia okolo vášho pracovného stola a v podivných predklonoch vám dýchajú na chrbát, len aby dovideli na monitor a otvorené súbory? Lenovo ThinkCentre M93z môžete vysunúť do výšky, sklopiť takmer do vodorovnej polohy, a vzhľadom na 23-palcovú uhlopriečku zvolať kolegov na rýchly pohodlný „brífing“ priamo nad otvorenou prácou. Pokojne aj s kávou v ruke. Len teda pozor na váš nový All in One, nech ho ňou neoblejete. V komornom tíme možno „monitor-počítač v jednom“ použiť rovnako vhodne aj na prezentáciu projektu. Odpadá nutnosť prenášať prácu na veľký monitor a odchádzať kvôli tomu do lepšie vybavenej kancelárie.

TIP: Pri manipulácii so stojanom a akomkoľvek prestavovaní si dajte pozor, aby ste nestlačili zapínacie tlačidlo, ktoré sa nachádza na pravom boku počítača – mne sa to raz podarilo. Otvorenú prácu som si nechtiac vypol.

Okrem povinností aj hobby a koníčky


V nami testovanej konfigurácii bol centrom diania procesor Intel Core i5-4590s. Je to štvorjadrový procesor strednej triedy a je vhodný nielen na bežnú kancelársku prácu a multimédiá – zvládne aj menej náročnú prácu s grafikou. Ak si chcete upravovať fotky v niektorom z grafických programov, počítač to bez problémov zvládne. Je to hobby, ktorému sa venuje čoraz viac ľudí a v každej vekovej kategórii, a to aj kvôli zdieľaniu fotiek na sociálnych sieťach. Ak patríte medzi nich, veľký a dobre prispôsobiteľný monitor, ktorým disponuje Lenovo ThinkCentre M93z a ktorý umožňuje výborný náhľad na všetky detaily, by vám mohol vyhovovať.

Lenovo ThinkCentre M93z All in One – počítač, ktorému sa oplatí nájsť miesto

Operačná pamäť má kapacitu 8 GB a možno ju rozšíriť až na 32 GB. Samozrejmosťou je rýchly SSD disk s kapacitou 240 GB. Zabezpečuje rýchly štart a chod systému. Výhodou je bezdrôtová Wi-Fi a Bluetooth konektivita, takže ak sa chcete pripojiť k internetu, nemusí to byť cez kábel. Rovnako jednoducho si dokážete pripojiť aj bezdrôtové slúchadlá. Menej káblov na stole a pod ním je celkovo zaujímavým benefitom All in One počítačov.

S dotykovou obrazovkou nepotrebujete myš


Mali ste niekedy pri práci na počítači pocit, že sa vám s myšou nepracuje vo všetkých programoch dostatočne pohodlne alebo presne? Testované Lenovo ráta s používateľmi, ktorí sa s týmto problémom stretávajú a potrebujú ho vyriešiť. Jeho odpoveďou je dotyková obrazovka. Namiesto myšky môžete používať svoje prsty a vďaka nim sa posúvať a scrollovať. Ovládanie počítača je potom veľmi podobné tomu, ako ovládate svoj smartfón. Displej má uhlopriečku 23 palcov s rozlíšením 1920 × 1080 a je full HD. Zobrazenie farieb a pozorovacie uhly sú tiež dobré, pri pohľade zo strany sa farby nemenia.

Lenovo ThinkCentre M93z AIO – počítač, ktorému sa oplatí nájsť miesto

Pre koho je počítač určený?


Ak plánujete kúpu „skladného“ počítača, ktorý má „všetko v jednom“, máte dve alternatívy: V prípade, že vyžadujete mobilitu a často sa presúvate z miesta na miesto, mali by ste si zaobstarať skôr notebook. Ak bude váš počítač stále na tom istom mieste a nepresúvate ho, môže byť pre vás ideálnym riešením práve All in One – počítač, ktorý vyzerá, akoby to bol iba monitor. Oproti klasickému PC prináša jeho konštrukcia viacero výhod. Najväčšou je jednoduchosť. Po vybalení ho stačí položiť na stôl, pripojiť klávesnicu a myš a môžete ho hneď naplno využívať. V porovnaní s notebookom je výhodou naviac veľkosť displeja. Všetky spomínané vlastnosti robia z Lenova ThinkCentre M93z ideálneho spoločníka do kancelárie aj domácnosti a ak nepracujete v graficky náročných programoch, jeho výkon vám bez problémov vystačí.

Možno je trochu škoda, že All in One počítače ešte stále nepatria medzi všeobecne známe možnosti počítačových riešení. Ak mám po skúsenosti s Lenovom ThinkCentre M93z odpovedať na otázku, kde všade sa takýto počítač hodí, zhrniem to takto:

  • Do škôl a na vybavenie učební – okrem toho, že aj školské učebne sa s nimi menia na pekné pracoviská bez množstva ďalších zariadení a všade prekážajúcich káblov, obrovským benefitom je tu predovšetkým ľahká údržba. Upratovanie plôch a dezinfekcia priestorov pri nich prebieha podstatne rýchlejšie a efektívnejšie než v učebniach zaprataných klasickými počítačmi.
  • Na vybavenie kancelárií a pracovísk typu open space – hodia sa sem nielen kvôli zjednodušeniu upratovania, ale i z hľadiska zachovania moderného vzhľadu a štýlovosti týchto objektov.
  • Do domácich pracovní a všetkých pracovných priestorov, v ktorých sa kladie dôraz na dizajn.

Špeciálny tip: Veľa ľudí sa pri výbere počítača pre seniorov automaticky obzerá po cenovo dostupnejších, a teda výkonovo menej náročných notebookoch. Čo však seniori obvykle od počítača potrebujú? Áno, nesmie zaberať veľa miesta, no v skutočnosti ho zväčša nikam nenosia. Musí im umožniť pohodlné čítanie článkov na internete, sledovanie videí, „scrollovanie“ na sociálnych sieťach a telefonovanie s deťmi a vnúčatami, s ktorými sa chcú vidieť aspoň cez webkameru. Nie je na tieto požiadavky vhodnou odpoveďou práve All in one PC s väčším monitorom, ktorý je šetrnejší aj k očiam?

Lenovo ThinkCentre M93z all in one pc posuvný kryt na webkameru

Moderný a bezpečný


Lenovo ThinkCentre M93z je všestranný počítač, doslova ideálny pre každého, komu záleží na estetike pracoviska a nechce mať pod stolom „bedňu“, z ktorej vedie celá plejáda káblov. Jeho cena bola v čase testu 430 eur. V tejto investícii je dobre vybavený počítač s výborným monitorom, skvelou konektivitou a zaujímavými „vychytávkami“, z ktorých stojí za spomenutie napríklad posuvný kryt na webkameru. Vyzdvihujem ho pre prípad, že si tiež občas radi „zafilozofujete“ na tému, či je alebo nie je možné, aby vás aj cez kameru vypnutého počítača niekto naozaj sledoval. V tomto prípade webkameru prekryjete zabudovanou clonou a problém je fuč – bez nevzhľadného prelepovania lepiacou páskou, leukoplastom či iným domácim „zlepšovákom“. Samozrejmosťou je minimálne dvojročná záruka od spoločnosti Furbify.

Autor recenzie Matej Paulík patrí ku generácii, ktorá vyrástla s počítačovými a smart technológiami. Zaujíma sa o ne vo všetkých formách – od áut cez mobily, počítače a hodinky až po e-biky. Baví ho sledovať vývojové trendy a komfort, ktorý moderné vymoženosti užívateľom prinášajú.

Kategórie
Odporúčané články
Štítky