Je tablet lepšia voľba ako notebook?

Napísal: Péter, furbify 15. 12. 2022 14:53

Tablety tu máme už dlhý čas. Pre niekoho sú tou najlepšou voľbou, ako konzumovať obsah. Pre iného, naopak, nemajú využitie, pretože neponúkajú to, čo normálny počítač. Sú vhodné práve pre vás? Na to sa pozrieme v tomto článku.

Rozmer tabletov sa pohybuje niekde medzi smartfónmi a notebookmi, čím získavajú to najlepšie z oboch týchto zariadení: kompaktnosť a ľahkosť smartfónu a výkon a väčšiu obrazovku laptopu. Mnoho ľudí, ktorí tablet nevyužívajú, tak robia práve preto, že prácu si rozdeľujú medzi tieto dve zariadenia.

 

Ľahko ho prenesiete kamkoľvek

Medzi hlavné výhody tabletov patrí práve ich spomínaná kompaktnosť a ľahkosť. Tablet schovajú dámy bez väčších problémov do kabelky a mužom nebude prekážať držať ho v rukách aj popri cestovaní. Svojou funkcionalitou dokážu v niektorých aspektoch nahradiť aj nemotorný notebook. 

 

výhody tabletov patrí práve ich spomínaná kompaktnosť

zdroj: unsplash.com

 

Odolnosť

Ďalšou výhodou je kvalitné spracovanie a väčšia odolnosť než pri notebookoch. Tablety sú veľakrát vyrobené tak, že ich telo je monolitné, čo znamená, že je vyrobené z jedného kusa hliníka alebo odolného plastu. To zaručuje, že sa doň ťažšie dostane prach a pri nešťastnom páde tak nedôjde k poškodeniu, ktoré by nastalo pri spomínaných notebookoch.

 

Veľká obrazovka a dobrý zvuk

Ak ste fanúšikom sledovania seriálov a filmov pri cestovaní, tablet bude vašou správnou voľbou. Na smartfóne si pozriete film len obtiažne a taktiež so sebou nechcete vždy ťahať notebook. Tablety majú uhlopriečku obrazovky väčšinou 11 až 13 palcov, čo zaručuje dostatočne veľký displej, na ktorom môžete film alebo seriál sledovať. Obrazovkou sa to však nekončí, pretože tablety ponúkajú kvalitný a náležite hlasný zvuk.

 

tablet sledovanie seriálov a filmov

zdroj: unsplash.com

 

Príslušenstvo k tabletom

Výrobcovia tabletov ponúkajú množstvo doplnkov a príslušenstvo k tabletom, ktoré ocenia najmä používatelia, ktorí na ňom potrebujú často písať. Reč je najmä o študentoch. Použiť ho môžu na písanie poznámok, tvorbu seminárnych prác alebo prezentácií do školy. Medzi najčastejšie doplnky patrí puzdro so zabudovanou klávesnicou alebo akákoľvek bluetooth klávesnica a myš.

 

Videohovor

Možno ste prekvapený, ale tablet perfektne využijete práve na videohovory. Ak cestujete a potrebujete si vybaviť pracovný videohovor, tablet je tou správnou voľbou. Všetky tablety sú vybavené prednou kamerou, ktorá je navrhnutá tak, aby obraz z nej vyhovoval tejto funkcii. Ocenia to aj vaši starí rodičia, pre ktorých môže byť tablet jednoduchšou voľbou než notebook. Spojenie s kolegami v práci alebo s rodinou bude teda pohodlnejšie a jednoduchšie.


Pre kreatívnych

Značky ako Samsung a Apple ponúkajú k svojim tabletom originálny stylus – dotykové pero, ktoré je perfektne prispôsobené na prácu s daným tabletom. Pokiaľ teda radi kreslíte alebo si to vaša práce vyžaduje, tento typ príslušenstva oceníte. Dotykové perá disponujú veľmi presnou technológiou, vďaka ktorej bude kreatívna práca skutočne jednoduchá. Perá majú zabudované aj rôzne funkcie – napr. tlačidlá pre rýchlu navigáciu v systéme či možnosť rýchleho zvolenia gumy, keď potrebujete niečo vymazať. Tí, ktorí sú zvyknutí kresliť na papier, nemusia byť smutní, pretože v ponuke sú tzv. „paper-like“ fólie napodobňujúce pocit písania ceruzkou na papier.

 

tablet pre kreatívnych

zdroj: unsplash.com

 

Kancelárska práca

Ako sme už spomínali vyššie v článku, pomocou bluetooth-u môžete k tabletu pripojiť klávesnicu alebo myš. Tým sa z neho stáva niečo podobné ako notebook, len s tým rozdielom, že neprichádzate o množstvo výhod, ktoré tablet ponúka. Softvérové vybavenie tabletov dnes ponúka plnohodnotné aplikácie z balíka Microsoft Office. Pokiaľ aplikácia, na ktorú ste zvyknutý z počítačov, nie je v Obchode Play (alebo v App Store v iPadoch), vo väčšine prípadov nájdete jej náhradu. Existuje množstvo kvalitných aplikácií, ktoré zvládnu aj profesionálnu úpravu fotiek, strih videa, tvorbu interaktívnych prezentácií či tvorbu grafiky.


Pre koho nie je tablet určený

Pokiaľ ste zvyknutý pracovať pri veľkej obrazovke doma alebo v kancelárii, tablet nebude pre vás. V súčasnosti je možné k tabletu pripojiť aj externý monitor, avšak tablet bude stále tabletom a práci na počítači sa maximálne iba priblíži. Rovnako to platí aj s konzumovaním obsahu z internetu – ak nie ste práve gaučový typ, tak tablet nevyužijete. Nie je vhodný ani pre ľudí, ktorí potrebujú vysoký výkon počítača, pretože výkon tabletov je limitujúci. Nemôžete v nich ani rozširovať komponenty – napr. o väčšiu pamäť RAM. 

Tablet vie byť skvelým pomocníkom a využije ho množstvo ľudí. Pozrite si preto našu ponuku repasovaných tabletov a vyberte si ten svoj. Je tiež vhodným darčekom na Vianoce pre vás alebo vašich blízkych.

Kategórie
Odporúčané články
Štítky