Dotykový notebook: výhody a nevýhody

Napísal: Péter, furbify 09. 01. 2023 13:41

V predošlom článku sme rozoberali výhody tabletov a porovnávali sme ich aj s notebookmi. Čo ak vám ale povieme, že existujú notebooky, ktoré môžete konvertovať na tablet? Dnešný článok budeme venovať práve dotykovým notebookom a ich výhodám.

Komerčne dostupné dotykové notebooky tu máme od roku 2011. V priebehu rokov prešli výrazným vývojom. Nie sú vhodné pre každého a funkciu dotyku nevyužijú všetci. Pre iných môže byť, naopak, táto funkcia rozhodujúcim faktorom pri výbere prenosného počítača.

Dotyková obrazovka

Dotykové notebooky majú najčastejšie 14-palcové obrazovky, ktoré niekedy ponúkajú rozlíšenie až 4K. Majú pevné pánty, ktoré sa otáčajú v 360° uhle, takže je možné obrazovku preklopiť až na zadnú stranu notebooku. Tým prakticky získate z notebooku tablet. Ten si môžete položiť na stôl a pracovať na ňom ako na bežnom tablete. Alebo si obrazovku preklopíte len do tvaru V, aby ste si notebook vedeli postaviť. Takto postavený notebook dáva väčší priestor na konzumovanie obsahu, ktorý je nutné scrollovať. Možnosť preklopenia obrazovky ocenia aj ľudia, ktorí si so sebou notebook nosia do postele alebo na gauč.

Dotykový notebook: výhody a nevýhody

Grafickí dizajnéri schvaľujú

K dotykovým notebookom je možné prikúpiť si aj dotykové pero, to však nemusí byť vždy súčasťou balenia. Dotykové pero ocenia všetci kreatívni jedinci používajúci notebook na kreslenie alebo tvorbu grafického dizajnu. Práca s dotykovým notebookom je pre nich jednoduchšia, pretože doň nemusia zapájať ďalšie príslušenstvo, ako napríklad grafický tablet. Navyše, dotykový notebook je stále notebookom, takže v ňom beží operačný systém Windows, ktorý disponuje radou profesionálnych grafických programov ako Adobe Illustrator alebo Affinity Designer.

tablet notebook pre grafikov

Dostatočný výkon

Keďže dotykové notebooky sú určené práve pre kreatívnych ľudí, je potrebné, aby zvládali aj graficky náročnejšiu prácu. O to sa postará hardware, ktorý je na túto prácu prispôsobený. To znamená, že aj keď nebudete takýto notebook používať na kreatívnu tvorbu, tak jeho výkon oceníte napr. pri kancelárskej práci, ktorá si vyžaduje multitasking medzi viacerými otvorenými programami.

Pozrite si aj našu ponuku notebookov na prácu.

Kompaktnosť a ľahká prenášateľnosť

Dotykové notebooky od značky Microsoft sú známe tým, že ich hlavné komponenty nie sú v časti klávesnice, ale v časti obrazovky. To im dáva výhodu: využijú ju najmä ľudia, ktorí so svojím notebookom často cestujú – ide o odpojiteľnosť klávesnice. Tým získate plnohodnotný tablet, ktorý je tenší, váhovo ľahší a ľahšie prenášateľný než klasický notebook. Nie vždy potrebujete klávesnicu a touchpad. Klávesnica sa vám zobrazí na obrazovke, podobne ako na vašom smartfóne, a touchpad nahradí váš prst, ktorý jazdí po dotykovej obrazovke.

tablet notebook 2v1

Zdroj: Unsplash.com

Nevýhody dotykových notebookov

Jednou z hlavných nevýhod dotykových notebookov je paradoxne práve ich jedinečný displej. Tým, že je dotykový, je pokrytý vrstvou skla, ktorá sa na svetle leskne a odráža. To však výrobcovia kompenzujú vyššou svietivosťou. Tiež si pri nich budete musieť zvyknúť na častejšie utieranie, pretože odtlačky prstov a šmuhy budete mať pri dotykovom ovládaní všade po obrazovke. Všetko má však svoju cenu – a rovnako je to aj pri dotykových notebookoch. Ak chcete využívať otočný displej, odpojiteľnú klávesnicu a dotykovú obrazovku, musíte si za to pri nových produktoch priplatiť.

Pozor, to však neznamená, že dotykové notebooky nie sú dostupné. U nás kúpite repasovaný dotykový notebook už od 180 €! Spomenutých nevýhod skutočne nie je veľa, pretože v podstate ide o vylepšené notebooky, ktoré už dávno poznáte :)

Kategórie
Odporúčané články
Štítky