Time management - tipy na užitočné appky

Napísal: Péter, furbify 03. 03. 2023 14:34

Strácate sa v čase a až na konci dňa si uvedomíte, že ste stihli minimum z vašich aktivít? Namiesto toho, aby ste sa držali hlavných priorít, nechávate sa rozptýliť rôznymi maličkosťami, ktoré vás vykoľaja zo sústredenia sa?

Rozplánovanie si dňa na menšie kúsky je naozaj efektívne. Možno ste si tento spôsob práce všimli u viacerých ľudí vo vašom okolí. Ísť krok za krokom a dosahovať postupne menšie ciele vás dokáže posunúť ďalej, než si myslíte. Pojem time management zahŕňa všetko, k čomu sa chcete dopracovať.
 

Time management a jeho význam


Preklad slovného spojenia time management do slovenčiny vieme uchopiť ako proces vedenia a smerovania času, poprípade postup plánovania a organizácie či rozdelenia svojho času medzi rôzne aktivity. Urobte to správne a nakoniec budete pracovať inteligentnejšie, nie ťažšie – aby ste stihli viac za kratší čas, aj keď čas je obmedzený a tlak je vysoký. Tí najlepší dokážu hospodáriť so svojím časom mimoriadne dobre.

 

Time management tipy a triky

 

Aké sú výhody time managementu?


Riadenie času nie je nič iné, než mať ho plne pod kontrolou a presne vedieť, čo robiť v každom okamihu. Aké výhody prináša toto rázne nastavenie mysle?  
 

1. Vyhýbanie sa stresu a frustrácii

Na pracovisku, v škole alebo aj v domácnosti sa človek dostáva veľmi ľahko pod ťarchu stresu. Nesprávnym nastavením časového harmonogramu sa stáva, že nestíhame vykonať každú dôležitú činnosť, čo často vedie až k zdravotným problémom. Vďaka vhodnému rozloženiu dňa sa dá predísť stresu či dokonca frustrácii.
 

2. Ľahšie zvládanie náročných situácií

Čistá myseľ je jednou z priorít v úspešnom zvládaní náročných situácií. Ak sa dostávate každodenne do styku so závažnými rozhodnutiami, je potrebná plná sústredenosť. Myseľ pod náporom tlaku nie je slobodná. Time management je výborný presne na tieto typy okolností.
 

3. Efektívnosť práce z časového hľadiska

Deň má 24 hodín, a to platí pre každého jedného človeka. V čom je teda rozdiel medzi tými, ktorí sú úspešnejší vo viacerých sférach života a medzi tými, ktorým to nefunguje? Pracovať dobre a ešte k tomu efektívne je kľúčom k rýchlemu dosiahnutiu cieľa. Plánovanie a organizácia je pri tomto vzácnym pomocníkom.
 

4. Príležitosti na viac voľného času

Kto by nechcel mať dostatok času na prácu, rodinu, blízkych a aj na seba samého? Ľudia sa nevedia rozštvrtiť, no čas áno. Uchopenie vedenia a moci nad svojím vlastným časom je náročné, no nie nemožné. V živote je dôležitý balans. Na vašom trávení voľného času záleží.
 

5. Žiadne zmeny nálad a emočná nestabilita

Vedomie, že nie je možné stihnúť všetko, čo si zaumienime, doháňa ľudí k nepriaznivým a nechceným zmenám nálad. Stres z pracovného prostredia si prinášajú do svojich domovov a vybíjajú si ho na tých najbližších. Dokáže manažment času ovplyvniť emočnú nestálosť človeka natoľko, aby prestala hrať rolu v jeho živote?  

Time management podporuje vysoký výkon a spokojnosť, pretože môžete robiť všetko vo svojom vlastnom čase, ľahšie si zorganizovať svoje úlohy a dokončiť ich v stanovenom termíne.

 

Kde začať?


Pripravili sme si pre vás nami odporúčané aplikácie, ktorých hlavným cieľom je pomôcť vám správne si rozplánovať deň a mať pevnú vôľu pri plnení všetkých aktivít.

 

Notion


Aplikácia Notion je pracovným priestorom, ktorý kombinuje poznámky, dokumenty, projektový manažment a wiki – a robí ich všetky prispôsobiteľné. Desiatky tisíc tímov a spoločností na celom svete ho využívajú na spoluprácu, informovanie sa a na to, aby spolu dokázali viac.

Výhody, ktoré ponúka:

  • Schopnosť organizovať poznámky štruktúrovaným a komplexným spôsobom.
  • Všetky informácie sú uložené na jednom mieste.
  • Umožňuje ideálny priestor na spoluprácu – projekty.
  • Je jednoducho použiteľný v prehliadači – JavaScript.
  • Sledovanie vedeckej literatúry a experimentov.
  • Uchovávanie rôznych prednášok a blogov nájdených na internete.
  • Vlastnosť druhého mozgu – možné pripomienky, dátumy v kalendári či kontrolovanie si svojich financií.


Nevýhody, na ktorých pracuje:

  • Pomalá a nepohodlná verzia mobilnej aplikácie.
  • Ojedinelé neprimerane vysoké časy načítania stránok.
  • Pomerne zložitý nástroj na jednoduchšie úkony.

Aplikácia je pre jednotlivca zdarma. Finančne prijateľná je aj pre kolaboráciu menších a väčších skupín.
 

 

Serene


Serene je aplikácia určená výhradne pre macOS. Jej prioritným zámerom je dodať vám motiváciu a hlavne byť produktívnym. Pomocou vrstvenia troch osvedčených techník je viac ako pravdepodobná úspešnosť sústredenia sa.

Prednosti a klady:
-        Využívanie hudby pre lepšiu koncentráciu.
-        Nastavenie si svojich vlastných cieľov a pomoc pri ich plnení.
-        Blokuje webové stránky a iné aplikácie možného narušiteľného charakteru.
-        Efektivita popri časovom ohraničení.
-        Rýchle a jednoduché prihlásenie sa.
-        Nie je potrebné pripojenie k prehliadačom.


Nepriaznivé vlastnosti:
-        Menšia flexibilita pri organizovaní/odkladaní aktivít.
-        Nie je prístupná na všetkých platformách.

Serene je bezplatne dostupná na desať pracovných hodín s možnosťou využitia všetkých funkcií – a to skutočne stačí, aby ste zistili, či vám vyhovuje.
 

 

TickTick


Efektívna aplikácia TickTick sa zameriava na vytvorenie zoznamu úloh, ktoré musíte vykonať počas dňa. Zmanažuje plán a taktiež nastaví časový harmonogram. TickTick vám pomôže vyťažiť maximum z vášho dňa!

Silné stránky:

  • Jednoduchosť a efektívnosť – funkcia „rýchleho vstupu“.
  • Pripomienky termínov a organizovanie života doma, v práci a v podstate kdekoľvek.
  • Najlepšia je pre osobné využitie, ale je vhodná aj pre spolupráce.
  • Multiplatformová aplikácia – prístup z webu, desktopu aj z mobilného zariadenia.
  • Možné ľahké zdieľanie konkrétnych zoznamov.
  • Aplikovaná užitočná Kanban board – vizuálna tabuľa s potrebnými úlohami.

Slabé stránky:

  • Nie úplne dokonalá verzia v telefóne.
  • Nedostatočné pripomienky vo forme upozornení, nie e-mailov.

Základné vybavenie je bezplatne dostupné pre každého. Pre úplné ponorenie sa do kvalít TickTick-u je možné zakúpenie balíka Premium.
 

 

Tick Tock

 

Motivácia je pevným základom, no vytrvalosť skutočne posúva vpred. Vďaka time managementu si budete vedieť určiť priority a stanoviť ciele, ktoré sa naučíte dosahovať. A hoci je to zo začiatku riadna drina, odmenou vám bude zdravší životný štýl, menej stresu a viac voľného času s cenným zameraním. Vyskúšajte si to a uvidíte. 
 

 


 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky