Predĺžte životnosť notebooku vďaka chladiacej podložke

Napísal: Péter, furbify 05. 09. 2022 16:16

Hodiny a hodiny strávené prácou alebo zábavou na notebooku nestoja len čas a vaše zdravie – na svedomí majú aj opotrebovanie zariadenia. Inovatívnym pomocníkom na predĺženie životnosti notebookov je chladič – chladiaca podložka. 

Zariadenia ako mobilné telefóny, tablety a notebooky potrebujú dobíjať svoje batérie. No a keďže nabíjanie poháňa elektrická energia, asi nikoho neprekvapí, že pri tomto procese môže dôjsť k zahrievaniu, až prehrievaniu počítačov a notebookov. Prehrievanie škodí zariadeniu ako celku, zároveň však môže viesť k poruchám alebo úplnému ochromeniu niektorých častí, predovšetkým napájacieho systému. 

 

Keď hrozí prehrievanie 

Prečo však k prehrievaniu a obzvlášť v prípade notebookov dochádza? Najčastejšou príčinou je dlhý čas používania. Keď notebook pracuje neustále, ventilátor alebo chladiaci systém, ktorý je v ňom zabudovaný, sa nedokáže dostatočne ochladzovať. Nepomáha tomu, ak je notebook položený na rýchlo sa nahrievajúcich povrchoch, akými sú čalúnenia pohoviek, posteľné obliečky, deky, hrubšie oblečenie či nohy človeka prekrížené do tureckého sedu a nebodaj ešte vonku na slnku.

 

Prečo však k prehrievaniu a obzvlášť v prípade notebookov dochádza?

 

Ak sedávate za počítačom dlho a neraz ho mávate na kolenách, oplatí sa rozmýšľať nad tým, akým spôsobom zabrániť jeho prehrievaniu sa. Je to podmienka dlhodobo dobrej kondície akéhokoľvek notebooku. Vhodným pomocníkom môže byť chladiaca podložka.

 

Čo je chladiaca podložka? 

Hovorí sa jej aj chladič. Ako vyplýva už z názvu, ide o doplnkový komponent, resp. príslušenstvo. Notebooky generujú veľa tepla. Kvalitná chladiaca podložka je jedným z najlepších spôsobov, ako dostať ich teplotu pod kontrolu a aktívne brániť poškodeniu. Používanie chladiacej podložky poskytuje najmä:  

Chladič má viacero výhod aj pre používateľa. S chladením získavate príjemnejšie pracovné prostredie, napríklad už len tým, že prsty sa vám pri písaní nedotýkajú horúcej klávesnice ani rozpáleného touchpadu a zápästia neopierate o horúce telo notebooku. Možno to znie ako maličkosť, ale zdravé kĺby a karpálne tunely nemajú rady vystavovanie prílišnej horúčave. 

Argumenty za kúpu chladiacej podložky naberajú tým väčšiu prioritu, čím viac nepretržitého času trávite pri práci či počítačových hrách. A nezáleží na tom, či vlastníte úplne nové zariadenie alebo myslíte na udržateľnosť a vyberáte si skôr z repasovaných produktov. V oboch prípadoch si výkon a funkčnosť udržia v prostredí s primeranou teplotou.

 

Čo je chladiaca podložka?

 

Ako to celé funguje? 

Chladiace podložky majú obdĺžnikový tvar a sú pokryté kovovou sieťovinou so vstavanými ventilátormi. Tie sú navrhnuté tak, aby do notebooku vháňali chladný vzduch, čím sa ochladzuje. Zvýšené prúdenie vzduchu znamená, že notebook zostane chladnejší a vlastný vnútorný ventilátor nemusí využívať. Tým sa predlžuje jednak životnosť ventilátora a jednak životnosť samotného zariadenia a jeho technológií. Chladiace podložky sa líšia dizajnom, ale i počtom a rozmiestnením ventilátorov – niektoré majú jeden veľký ventilátor, zatiaľ čo iné majú viacero menších.  

Existujú aj tzv. pasívne chladiace podložky, tie však nemajú ventilátory. Čiastočne pripomínajú stojany na notebook a fungujú tak, že okolo notebooku nechávajú dostatok priestoru na prirodzené prúdenie vzduchu. Pasívne chladiace podložky môžu mať drážky alebo hrbolčeky, ktoré ho zdvihnú o niekoľko centimetrov. Ak však uvažujete o kúpe naozaj účinnej pomôcky, lepšie je zaobstarať si chladiacu podložku s ventilátorom. 

 

5 zásadných benefitov  

Hoci primárnou funkciou chladičov pod notebook je ochladenie zariadenia, tým sa ich úloha zďaleka nekončí. Spoznajte 5 zásadných vylepšení, ktoré podložka ponúka:
 

Ochráni a ochladí

Už bolo spomenuté, že chladenie je najväčšia a najzrejmejšia výhoda chladiacej podložky. Či patríte k vášnivým hráčom, spúšťate rôzne hry a aplikácie alebo ho využívate na prácu, pri ktorej otvárate niekoľko webových prehliadačov naraz, notebook vystavujete neustálemu výkonu. Ten si vyžaduje veľa energie, v dôsledku čoho dochádza k prehrievaniu. Zapamätajte si, že bez ohľadu na to, aké pokročilé sú funkcie vnútorného chladenia, notebooky majú tendenciu prehrievať sa, ak na nich púšťate veľké súbory na dlhý čas. Ak trávite za počítačom celé dni, dôležitosť chladenia už istotne chápete.

 

Predĺžte životnosť notebooku vďaka chladiacej podložke

 

Poskytuje pevnú pracovnú plochu

Povrch chladiacej podložky je pevný, takže ponúka pevnú pracovnú plochu a s ňou pohodlnú a efektívnu prácu. Dôležité je to v pracovnom čase, ale i počas zábavného oddychu pri počítači aj pri obyčajnom pozeraní filmov. Ak s notebookom cestujete, oporná plocha je ešte vítanejšia. Niektoré chladiace podložky sú vybavené integrovaným organizérom káblov alebo umožňujú pripevniť notebook na miesto kvôli ľahšej preprave.

 

Zlepšuje držanie tela a pohodlie

Dlhý čas za počítačom neškodí len zariadeniu, ktoré sa začína prehrievať, ale aj ľudskému organizmu. Po dlhých sedeniach je náročné nájsť si dostatočne pohodlnú polohu, v ktorej sa necítite obmedzene a zároveň si nekrivíte chrbticu. Vďaka chladiacej podložke sa to dá. Inováciou niektorých typov je šikmá modulácia, ktorá zabezpečuje viacero uhlov sklonu alebo aj možnosť nastavenia výšky notebooku. Tú si volíte podľa osobných preferencií alebo aj podľa výšky postavy. Tieto funkcie dovoľujú vytvoriť si pohodlnú, tzv. úľavovú a ergonomickú polohu pri práci, čo výrazne zníži únavu či bolesť spôsobenú sedením a obmedzí nesprávne sedacie návyky.

 

Jednoduché používanie

Na rozdiel od niektorých iných doplnkov k notebookom, ako je napríklad externá grafická karta, ktorej nastavenie je príliš komplikované, používanie chladiacej podložky je veľmi jednoduché. Väčšina podložiek má USB port. Stačí ju ním pripojiť k notebooku a potom notebook na podložku položiť. Odpojenie po skončení práce je rovnako jednoduché. Pomocou nastavení, ktoré sú súčasťou takmer všetkých chladiacich podložiek, môžete nastavovať aj rýchlosť ventilátorov

 

Jednoduché používanie

 

Vylepší dizajn notebooku 

Chladiaca podložka dokáže notebooku ako bonus navyše prepožičať jedinečný vzhľad. Chladiče bývajú dostupné v rôznych tvaroch, dizajnoch a farbách. Niektoré disponujú trendovými LED svetlami, ktoré notebook často posunú na úplne inú úroveň. 

 

Ako si vybrať chladiacu podložku? 

Správny výber chladiacej podložky nie je celkom jednoduchý. Pri širokej ponuke s najrôznejšími funkciami dokáže človek zaváhať. V prvom rade myslite na to, aby bola podložka kompatibilná s notebookom, ktorý máte, a v druhom rade aby spĺňala vaše osobné požiadavky. Pokojne si nechajte poradiť. No nezabudnite, že akýkoľvek kompatibilný chladič je lepší než nič. A keďže nejde o veľkú investíciu, rovno vyberte podložku aj pre svojich rodičov na dôchodku – obzvlášť ak je notebook a telefonát cez sociálne siete hlavným spojením, ktoré s nimi máte.

 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky