Nový, obnovený alebo použitý notebook a počítač. Ktorý si vybrať?

Napísal: Péter, furbify 06. 08. 2019 15:29

Ak si chceš kúpiť notebook alebo počítač, ale ešte nie si rozhodnutý o tom, aký produkt si zvolíš, ponúkame ti pomocnú ruku. Poradíme ti, ktorý typ ti najviac pasuje na základe tvojich očakávaní: či to bude nový, obnovený (repasovaný) alebo použitý notebook či počítač. Vysvetlíme ti, čo je obnovený počítač, aké má výhody a nevýhody. Porovnáme uvedené tri kategórie na základe 4+1 aspektov a uľahčíme ti tým tvoje rozhodnutie.


Čo je obnovený počítač a prečo by si si ho mal zvoliť aj ty

Nemýľ si obnovený počítač s použitými výrobkami objavujúcimi sa v inzerátoch. Už aj na Slovensku existuje viac e-shopov, ktoré predávajú výlučne obnovené počítače a notebooky. Napriek tomu, že kvalita výrobkov i doplnkových služieb sa pohybuje v širokej škále, v našom texte sa snažíme poskytnúť všeobecnú charakteristiku, ktorá platí pre väčšinu obnovených počítačov na našom trhu.

Obnovené počítače sú zvyčajne 3- až 4-ročné PC najväčších svetových výrobcov (HP, Lenovo, Dell), ktoré boli vrátené leasingovým spoločnostiam. Používajúce spoločnosti ich vymenili napriek tomu, že fungovali bezchybne. Tieto spoločnosti (väčšinou ide o banky a nadnárodné korporácie v západnej Európe) nevyhnutne potrebujú pracovať s najnovšou výpočtovou technikou, a preto im nevyhovujú staršie modely.

Nový, obnovený alebo použitý notebook a počítač. Ktorý si vybrať?

Odkúpené notebooky od týchto spoločností sú následne obnovené, t. j. sú dôkladne otestované a vyčistené. Ak je to nutné, vymenia sa i nefunkčné či chybné súčiastky, aby mohli pre svojho nového majiteľa poskytovať 100% výkon. Následne sa tieto laptopy znova dostanú do obehu za zlomok ceny rovnakého nového počítača. Obnovený business notebook môžeš dostať už za 300 €, zatiaľ čo rovnaký, úplne nový laptop, stojí okolo 1 000 €. A to je veľký rozdiel.

Od nich kúpené notebooky sú obnovené, t. j. sú dôkladne otestované a vyčistené. Ak je to nutné, vymenia sa i nefunkčné/chybné súčiastky, aby mohli znova poskytovať 100 percentný výkon. Následne sa tieto laptopy znova dostanú do obehu za zlomok ceny rovnakého nového počítača. Obnovený business notebook môžeme dostať už za 300 eur, zatiaľ čo rovnaký úplne nový laptop stojí okolo 1 000 eur. Je to veľký rozdiel.

4+1 aspektov, ktoré sa oplatí mať na pamäti pri kúpe počítača alebo notebooku

Rozhoduješ sa medzi kúpou obnoveného, alebo nového počítaču či notebooku? Pripravili sme si pre teba 4+1 aspektov, ktoré ti určite pomôžu v tvojom nákupe.

1. Obnovený počítač a jeho cena

Ak máš neobmedzené finančné možnosti a môžeš si dovoliť zaplatiť za nový kus viac ako 1 000 €, tak nemáš nad čím rozmýšľať. Pokiaľ sa uspokojíš len s aktuálnou špičkou a novinkami na trhu, našu ponuku obnovených počítačov si pozerať nemusíš. Tam by si totiž nenašiel ten, ktorý hľadáš.

Ak máš však obmedzený rozpočet, ale chcel by si dobrý a lacný notebook alebo PC, mrkni na naše obnovené počítače. Pokiaľ si chceš kúpiť notebook za čo najmenej peňazí (100-150 €), vyber si použitý z inzerátu na internete. Rátaj však s tým, že pravdepodobne na neho nedostaneš záruku a reklamácia s veľkou pravdepodobnosťou taktiež nebude možná. Navyše by si sa mal uskromniť aj vo svojich očakávaniach pokiaľ ide o jeho výkon.

2. Výkon obnoveného počítača a notebooku

Ak chceš mať vynikajúci počítač, ktorý zvládne najnovšie počítačové hry a jeho výkon je pre teba kľúčový, tak siahni po novom PC. Ak však hľadáš spoľahlivý notebook na prácu, si študent, alebo by si chcel prekvapiť takýmto darčekom svoju babku, určite sa rozhodni pre obnovený počítač. Tie totiž majú priaznivejšiu cenu a zvládnu takmer to isté, ako ich úplne noví kolegovia. Do týchto počítačov je taktiež možné dokúpiť väčšiu pamäť alebo nové SSD (takáto možnosť existuje vo väčšine e-shopov).

3. Vzhľad

Ak ti záleží na tom, ako vyzerá tvoj notebook, opäť bude lepšie si vybrať úplne nový. Pokiaľ je pre teba dôležitá otázka prestíže, vzhľad počítača, jeho tenkosť a farba, radšej si kúp nový. V prípade, že ho používaš hlavne doma a nevadí ti, že sa tvoj notebook alebo počítač neblýska novotou, obnovený notebook rozhodne stojí za zváženie.

HP-EliteBook-Revolve-810-G2

Lacnejšie modely sú o niečo hranatejšie, ich vzhľad je klasický a jednoduchší. Drahšie obnovené počítače reprezentujú novšie generácie, t. j. sú oveľa pôsobivejšie pokiaľ ide o ich dizajn. Obvykle sú sivej alebo čiernej farby, avšak sú vďaka použitým kvalitným materiálom trvácnejšie.

TIP: V prípade obnovených výrobkov treba venovať osobitnú pozornosť tomu, do akej kategórie podľa vzhľadu zaraďuje e-shop tvoj vyhliadnutý výrobok. Notebooky patriace do najvyššej triedy sú bezchybné aj zvonka (zvyčajne ide o predvádzacie vzorky z predajní), v prípade najnižšej triedy sa už nájdu aj väčšie škrabance alebo preliačiny. Kupuj preto pre istotu od takého predajcu, ktorý uvádza aj estetickú kategorizáciu svojich výrobkov.

4. Trvácnosť

Keďže obnovené sú jedine prémiové business notebooky, môžeme skonštatovať, že všetky obnovené počítače sú trvácne a kvalitné výrobky. Sú určené na každodenné používanie a odolnejšie voči vonkajším vplyvom, ako dizajnové notebooky pre spotrebiteľov. V prípade, ak ti náhodou spadnú na zem, tak sa okamžite nepokazia a hravo zvládnu aj menšiu dávku vlhkosti.

Úplne nový spotrebiteľský notebook stojí zhruba toľko, koľko silnejší obnovený počítač. Lenže má slabší výkon a je menej odolný. Aby mohli výrobcovia tieto notebooky predávať za priaznivejšiu cenu, šetria práve na surovinách. Väčšinou je ich kryt vyrobený z plastu, vďaka čomu sú ľahšie. Z rovnakého dôvodu je však ich životnosť kratšia. Nerozhoduj sa preto len na základe ceny. V prípade, že je úplne nový a obnovený laptop za rovnakú cenu, vždy dostaneš kvalitnejší výrobok, pokiaľ si vyberieš ten obnovený (i keď je menej žiarivý alebo hrubší).

lenovo-ThinkPad-X1-Carbon

Nevýhodou obnovených notebookov môže byť kratšia životnosť batérie (ak si ho kúpiš s pôvodnou batériou). Niektoré e-shopy však umožňujú kúpu novej batérie aj k obnoveným výrobkom. Ak úplne nový a obnovený laptop sú za rovnakú cenu, vždy dostaneme kvalitnejší výrobok, ak si vyberieme obnovený, i keď je menej farebný a hrubší.

5. Služby navyše

Ak sa rozhodneš pre repasovaný počítač alebo notebook, mal by si vedieť aj o ponúknutých službách navyše. Je pomerne časté, že predajcovia ponúkajú na tieto výrobky 2- alebo viacročnú záruku. Preto sa neuspokoj so slabšou ponukou. Bezplatné a rýchle doručenie, softvérové balíky a cenovo dostupné Windows operačné systémy sú ďalším príslušenstvom, ktoré k obnoveným notebookom ponúkajú niektoré e-shopy.

Ak teda vyslovene trváš na tom, aby si mal najkrajší a/alebo najvýkonnejší počítač na trhu a môžeš si ho aj dovoliť, odporúčame ti kúpiť si nový notebook. Ak ti na uvedených parametroch až tak nezáleží, určite zváž kúpu obnoveného počítača. Obnovené počítače a notebooky sú trvácne a neporaziteľné, pokiaľ ide o pomer kvality a ceny.

Kúpu spotrebiteľského notebooku odporúčame tým, ktorí počítač používajú na pár hodín denne a to hlavne na surfovanie po internete a na online komunikáciu napríklad s priateľmi, alebo rodinou žijúcou v zahraničí. Následne aj tým, ktorým až tak veľmi nezáleží na výkone počítača, no je pre nich dôležitý vzhľad výrobku. Najlacnejšie si môžeš kúpiť notebook z inzerátov, avšak buď pripravený, že za túto cenu dostaneš aj nižšiu hodnotu a kvalitu.

Naša ponuka:

Repasované notebooky
Repasované počítače
Repasované monitory

Kategórie
Odporúčané články
Štítky