Notebook na začiatok školského roka: 7 tipov ako to nepokašlať

Napísal: Szilvia, furbify 28. 08. 2020 16:45

Za chvíľku je tu začiatok školského roka, všetko je neisté, ale je tu pár vecí, ktoré nie je najlepší nápad nechať na poslednú chvíľu. Napríklad ak naše dieťa potrebuje notebook na doma kvôli škole. Musí si zvyknúť na nový notebook, treba naň nainštalovať potrebný softvér, aby sa dieťa v škole mohol sústrediť na učivo.

Vyberieš sa na víkendové nákupy do nákupného centra, zoberieš si pekný model z police a vybavené, však? Nerob to. Aspoň sa informuj predtým. Je dosť možné, že za toľko peňazí by si našiel aj oveľa lepšie riešenie. Keď však už presne vieš, aký notebook potrebuješ, tak si pozri našu ponuku akciových notebookov!

 

1.  Urči presne, čo potrebuješ!


Vybrať najlepší notebook nie je žiadna veda, vyžaduje si však určitú dávku ohľaduplnosti, najmä ak presne nevieš, čo všetko potrebuješ, alebo aké má potreby tvoje dieťa v tejto oblasti. S trochou starostlivosti môžeš ušetriť veľa peňazí, a to z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska.

Žiak základnej alebo strednej školy bude pravdepodobne potrebovať notebook s úplne iným výkonom ako vysokoškolský študent. Žiaci väčšinou pracujú iba so základnými programami, alebo s menej náročnými aplikáciami, takže nepotrebujú najmodernejšie a najdrahšie zariadenia.

Vysokoškolskí študenti sa však už často nezaobídu bez výkonu mobilnej pracovnej stanice. Hlavne tí, ktorí pracujú s grafickými programami (Photoshop, Illustrator, atď.), alebo ho používajú na renderovanie, strih videa alebo pracujú s 3D návrhovými programami (CAD, 3D MAX), takými odbormi sú napríklad masmediálna komunikácia, stavebníctvo alebo dizajn. 

V prípade oboch skupín sa líši nielen konfigurácia notebooku, ale aj v jeho cene môžu byť obrovské rozdiely.

Nepochyb tým, že sa rozhodneš výlučne na základe ceny, pretože tá nemusí byť úmerná kvalite alebo výkonnosti produktu. Ak si pred kúpou zmapuješ možnosti a presne určíš, aké zariadenie potrebuješ, môžeš veľa ušetriť.

 

mobile workstation zbook hp 15

 

2.    Takto vyzerá ideálna konfigurácia notebooku pre žiakov a študentov.


Konfigurácie vstupnej úrovne stačia na spustenie základného softvéru, surfovanie po internete, prácu s tabuľkami a sledovanie filmov. Tieto notebooky majú zvyčajne 4 GB pamäte DDR3 a procesor Intel Core i3 alebo i5. Pokiaľ ide o úložný priestor, stojí za to zvoliť SSD disk, pretože je výrazne rýchlejší, ako tradičné pevné disky (HDD). Jedinou nevýhodou SSD diskov je ich vyššie cenové rozpätie, ktoré je celkovo úmerné výhodám, ktoré ponúkajú. 

 

Notebook konfigurácia vstupnej úrovne na bežné použitie (príklad):

  • Procesor Intel Core i5-4300U 
  • Pamäť: minimálne 4GB DDR3 
  • 240 GB SSD disk 
  • 14” 1600 x 900 HD + displej

 

dell latitude e7240 laptop

 

Vyššie uvedená konfigurácia je dostatočná pre použitý notebook, ktorý chceš využiť predovšetkým na učenie, relaxáciu a udržiavanie kontaktov. 

Tí žiaci a študenti, ktorí pracujú s vážnejším softvérom si však už niekedy nepostačia základnou konfiguráciou. V prípade grafických softvérov a návrhových programov príde vhod, ak má notebook dedikovanú grafickú kartu a minimálne 8 GB pamäte.

Pokiaľ ide o procesor, vyber aspoň Intel Core i5, i7 (podľa možností QM) alebo v lepšom prípade Intel Xeon. Posledný typ sa zvyčajne vyskytuje na mobilných pracovných staniciach.

Pokiaľ ide o priemer obrázka, môžeš si vybrať z 12 až 15 palcových modelov. Kým notebooky s menším displejom sa pohodlnejšie zmestia do tašky, väčšia obrazovka je vhodnejšia na prácu a sledovanie filmov.

 

Ideálny notebook na prácu, grafiku a návrhové programy: 

  • Procesor Intel Core i7-3740QM
  • Pamäť: 8GB DDR3
  • 256 GB SSD disk
  • 15.6” FULL HD, IPS displej
  • Grafická karta NVIDIA Quadro K2000M 2GB

 

3.    Spoznaj možnosti: tablet notebook, mobile workstation alebo ultrabook!


Okrem bežných notebookov existuje niekoľko kategórií, ktoré sú navrhnuté tak, aby slúžili rôznym potrebám. Príkladom je kategória 2 v 1 tablet notebookov, ktorá kombinuje najvýhodnejšie vlastnosti notebookov a tabletov. Majú odnímateľný (detach) alebo konvertibilný (convertible) displej, ktorý umožňuje všestranné použitie. Často disponujú dotykovým displejom a stylusom (dotykovým perom). Ak sa nevieš rozhodnúť, či potrebuješ  tablet alebo notebook, máme pre teba riešenie. Viac informácií o tablet notebookoch si môžeš prečítať tu.

Už spomínané mobilné pracovné stanice sa odporúčajú predovšetkým pre odborníkov, inžinierov alebo študentov, ktorí potrebujú na spustenie programov seriózny výkon. Tieto zariadenia sú navrhnuté tak, aby vyhovovali potrebám grafických a dizajnových aplikácií. Sú o niečo robustnejšie ako bežné notebooky, pretože disponujú vážnym chladiacim systémom, silnou grafickou kartou a konfiguráciou. Ich cena je teda vyššia ako cena notebookov určených na každodenné použitie.

Ultrabooky sú ľahké špičkové notebooky, ktoré meria menej ako 21 mm (zvyčajne okolo 15 mm) a majú presvedčivý výkon. Zvyčajne je ich cena vyššia v porovnaní s jednoduchšími notebookmi.

 

tablet laptop, ultrabook, mobil munkaállomás

 

4.    NEvyber si najlacnejší notebook!


Začiatok školského roka väčšinou zásadne zaťažuje rodinný rozpočet, preto mnohí spravia tú chybu, že s hľadaním začnú v najlacnejšej kategórii akciových notebookov. Najprv sa to môže zdať ako dobré rozhodnutie, ale často nové zariadenia za menej ako 300 eur sklamú po pár týždňoch.

Pokiaľ ide o ich výkonnosť, prinášajú očakávanú úroveň a v mnohých prípadoch dokonca sľubujú ešte väčší výkon, ako sme si na začiatku mysleli. Sú ideálne na surfovanie, sledovanie filmov a všeobecné použitie. Aký by potom mohol byť problém?

V prípade lacných spotrebiteľských notebookov výrobcovia najviac šetria na kvalite materiálov a montáže. Preto sú lacnejšie, ako napríklad business class, ktoré sú určené na náročné a dlhodobé používanie. Nízka cena má na druhej strane aj svoje tienisté stránky: menej efektívny chladiaci systém, chrumkavý plastový kryt, ktorý zľahka praskne aj sa ľahko poškriabe, slabé pánty displeja, ktoré rýchlo vzdajú boj. 

Ak nechceš veľa minúť, je múdrejšie popozerať sa na trhu a investovať svoje peniaze do kvalitného notebooku. Práve toto ti dokážu ponúknuť renovované business class notebooky: spoľahlivú kvalitu za prijateľnú cenu

 

5. Plánuj dlhodobo!

 

Nákup notebooku je zvyčajne niečo, čo by si chcel rýchlo absolvovať a mať potom roky pokoj, pretože v živote sú aj dôležitejšie veci, na ktoré musíš míňať. Preto je účelné zvoliť zariadenie, ktoré je odolné a bude spoľahlivo fungovať ešte roky, aby si ho musel vymeniť  iba neskôr.

Najlacnejšie notebooky bohužiaľ nie sú veľmi odolné a zvyčajne sa rýchlo opotrebúvajú, ich kryt sa rýchlo ošúcha, ich chladiaci systém je po čase menej efektívny, takže sa môžu ľahšie zahrievať, čo ešte viac znižuje ich životnosť.

Ultrabooky a drahšie stredné až špičkové modely vydržia dlhšie, ale ozajstných vytrvalcov nájdeš v kategórii business class notebookov

 

Lenovo ThinkPad rollcage szerkezet

 

 

 

6.    Spoznaj kategóriu business class! 


Túto kategóriu buď nenájdeš na regáloch supermarketov alebo len veľmi zriedka. Pýtaš sa prečo? Na jednej strane sú špeciálne navrhnuté na firemné, profesionálne použitie a na druhej strane sú oveľa drahšie, ako spotrebiteľské notebooky určené pre širšie publikum.

Business class kategóriu charakterizujú precízne spracovanie, prvotriedne komponenty, vyspelé technológie a bezpečnostné riešenia (napr. snímač odtlačkov prstov). V mnohých prípadoch je ich kvalita zaručená aj skúšaním a certifikáciou na vojenskej úrovni. (napr. Lenovo ThinkPad alebo HP EliteBook).

Tieto produkty sú dostupné aj u najspoľahlivejších výrobcov notebookov, ako sú Lenovo, Dell a HP. Ich ceny sa zvyčajne pohybujú medzi vysokou a veľmi vysokou, takže v kruhu bežných používateľov nie sú veľmi rozšírené. V posledných rokoch sa to trochu zmenilo, pretože stále viac ľudí objavuje výhody tejto kategórie. Nie je náhodou, že medzi znalejšími majú niektoré modelové rady svoj kult. 

 

7.    Vyber renovovaný business notebook! 

 

Business class notebooky zvyčajne menia veľké spoločnosti po 2 až 3 rokoch, a to najmä z dôvodu inovácií modelov. Tieto vysoko kvalitné výrobky sa potom posielajú spoločnostiam špecializujúcim sa na renováciu, kde sa po dôkladnom vyčistení a údržbe predajú ako zánovné, možno s estetickými chybami za výrazne nižšiu (až o 70% lacnejšiu) cenu.

Nemusíš sa vzdať ani záruky, pretože garantujeme minimálne 2 roky na všetky naše renovované výrobky a doručenie zadarmo až k tebe domov! 30-dňová záruka vrátenia peňazí ti dáva možnosť vyskúšať produkt bez akýchkoľvek záväzkov. Ak sa ti zariadenie nepáči, môžeš nám ho poslať späť a my ti vrátime jeho cenu bez akýchkoľvek otázok.

Aby sme predišli nedorozumeniam: pod pojmom renovovaný notebook si netreba predstaviť chátrajúci použitý stroj, ktorý sa ti snažia predať cez inzerát. Ktoré dieťa by sa potešilo takému ...
Naše notebooky sú ideálne aj ako darček pre mladšiu generáciu.

Našu aktuálnu ponuku akciových notebookov nájdeš tu.

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky