Kde mám bezpečne uchovávať svoje digitálne fotografie?

Napísal: Péter, furbify 22. 01. 2020 15:08

Už aj teba možno napadla myšlienka, čo sa stane, ak si tvoj počítač zmyslí a zrazu prestane fungovať?  Keď nastane táto chvíľa neočakávane a ty nie si pripravení, môžeš sa rozlúčiť s celým obsahom svojho počítača, lebo tvoj digitálny svet zmizne v kope spálených bitov a bajtov. Mohlo to mať aj iný scenár, keby si bol býval pripravený na takýto scenár, veď je to také jednoduché.

Pravidelným zálohovaním dôležitých súborov, nenahraditeľných spomienok môžeš predísť najhoršiemu. Ale akým spôsobom toto všetko zvládnuť? Dva počítače, externé zariadenie alebo virtuálne úložisko je najlepšie a najbezpečnejšie riešenie na archiváciu?

 

PC a notebook

Ak uchovávaš dôležité veci na počítači, treba ich zálohovať. To znamená, že budeš mať kópiu zo všetkého. Ak nemáš externé zariadenie, môžeš pridať do počítača ešte jedno HDD/SSD, ale túto úlohu ti môže splniť aj ďalší počítač alebo notebook. Populárnym riešením je kompaktný mini počítač, ktorý môžeš použiť aj ako mediálne centrum.

Dôležité je, aby si išiel na to systematicky: zálohovať treba aspoň raz štvrťročne.  Ak totiž nastane problém, máš možnosť si údaje, súbory a tak vzácne spomienky obnoviť.

HP-EliteDesk-705-G2-DM-Tiny-2 mini počítač

Praktickým a priestorovo úsporným riešením je kompaktný mini stolný počítač, ktorý sa dá použiť aj ako mediálne centrum. (napr. HP EliteDesk 705 G2 Tiny)

 

Externé úložisko

Zabudnite na CD a DVD, veď tieto médiá sú už zastaralé. Dnes už existujú oveľa spoľahlivejšie formy externých úložísk a na zálohovanie môžeš použiť ktorýkoľvek z nich.

Externé úložisko (externý pevný disk alebo SSD) je najlepšou a najspoľahlivejšou alternatívou a tiež najdrahšou. Túto prácu samozrejme zvládnu oveľa lacnejšie flashdisky a pamäťové karty, ale jednou z najväčších nevýhod je to, že sa kvôli svojej veľkosti dajú ľahko stratiť.

Používanie externých zariadení na ukladanie údajov môže byť v závislosti od typu nákladné, ale sú spoľahlivým a hmatateľným riešením. Môžeš nimi zaistiť, aby k tvojim údajom nemal prístup nikto iný.

 

Externé úložisko (externý pevný disk alebo SSD) je najlepšou a najspoľahlivejšou alternatívou a tiež najdrahšou.

 

Cloudové úložisko

Pokiaľ ide o ukladanie a zálohovanie údajov, využívanie cloudových služieb sa v posledných rokoch stalo veľmi populárnym. Cloud funguje ako akýsi virtuálny online úložný priestor, ktorý vylučuje potrebu ukladať súbory na počítači alebo na externom úložisku. Môžeš ich jednoducho nahrať na internet, kde k nim budeš mať kedykoľvek a kdekoľvek prístup. Sú rýchle a ľahko použiteľné. Poskytujú veľký úložný priestor pre dôležité súbory a naše spomienky.

Mnohí však stále nedôverujú dnešnej populárnej technológii. Predovšetkým sa obávajú, že ich nahraný obsah môže ľahko padnúť do rúk neoprávneným kybernetickým zločincom a stať sa obeťou phishingu. Toto je však len tak pravdepodobné u známych a dôveryhodných poskytovateľov týchto služieb, ako pri ukladaní tvojich údajov na tvojom vlastnom počítači pripojenom k internetu.

 

Ktoré cloudové úložisko si mám vybrať?

Môžeš si vybrať z viacerých poskytovateľov, záleží od tvojich potrieb, pre ktoré sa rozhodneš. Väčšina z nich môže byť použitá len na súkromné účely, ale nájdu sa aj také, na ktorých môžeš svoje fotky zdielať aj s verejnosťou.

Jeden z najpopulárnejších riešení je Google Drive, ktorý môže používať každý bezplatne, kto má založenú Google schránku. Na Drive môžeš nahrať viac giga vlastných údajov bez ohľadu na formát, ktoré môžeš usporiadať do súkromných, zdieľaných alebo verejných priečinkov. Ďalšou veľkou výhodou tejto platformy je, že obsahuje sadu nástrojov balíka Office na vytváranie textových dokumentov alebo tabuliek, ktoré sa dajú zdieľať online.

Cloudové úložisko

Populárnym a spoľahlivým riešením je aj Dropbox, ktorý dokáže uložiť akýkoľvek typ súboru rovnako, ako Google Drive a to nielen na archiváciu, ale aj na virtuálne zdieľanie s priateľmi.

Flickr je platforma na zdieľanie fotografií, ktorá je obľúbená medzi profesionálmi a milovníkmi digitálnej fotografie na celom svete. Flickr umožňuje nahrávať tvoje digitálne fotografie bez straty kvality, vytvárať samostatné galérie a vytvárať verejný alebo súkromný profil, ktorý je k dispozícii iba pre teba.

Platforma je v podstate bezplatná, ale ak chceš používať nekonečné úložisko, môžeš sa prihlásiť na odber služby Flickr Pro, ktorá ju sprístupňuje. Flickr je tiež zaujímavý tým, že funguje ako určitý druh sociálnej siete. Jeho jedinou nevýhodou je, že ešte nie je schopný spracovať fotografie vo formáte .RAW.
 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky