Darujte kvalitný počítač a s ním ten najlepší pocit

Napísal: Péter, furbify 10. 12. 2021 10:31

Čo tak potešiť tento rok blízkych užitočnou technikou – počítačom, notebookom? Vyzerá to ako priveľké „sústo“ pod vianočný stromček? Vyberať môžete z ponuky repasovaných stolových počítačov i notebookov. Ak viete, ako hľadať, dokážete nájsť ideálny darček pre ktoréhokoľvek člena rodiny. Čo všetko si treba všímať?

Na zoznamoch vianočných prianí sa čoraz častejšie objavujú najrôznejšie technické vychytávky. Ak sú to rovno počítače alebo notebooky, neraz nútia siahať na absolútne dno peňaženky, a tým pádom sa túžba – najmä našich najmenších – mení na nereálny sen. Nemusí to tak byť. Trh ponúka renovované notebooky aj stolové počítače, ktoré sú alternatívou kvality za viac než rozumnú cenu. 

 

Čo sú repasované počítače?


Najskôr treba na pravú mieru uviesť pojem repasovaný počítač, resp. notebook. Mnoho ľudí si totiž myslí, že ide o techniku z druhej ruky. Nie je to tak. Repasovaný počítač je kompletne renovovaný počítač. Je po profesionálnej kontrole buď priamo výrobcom, alebo odborníkom. Nie je dôvod obávať sa jeho pochybného pôvodu či nefunkčnosti. Nespornou výhodou je cena, ktorá býva aj o polovicu nižšia ako cena rovnakého nového zariadenia. 

 

Vedeli ste, že?

Okrem výrazne nižšej ceny vynikajú repasované počítače aj tým, že ich dopad na životné prostredie je minimálny. Technika vstupuje do nového životného cyklu, a tým znižuje dopyt po výrobe nových počítačov. Kúpou teda nešetríte len peniaze, ale aj životné prostredie. 

Asi najlepšou správou je, že aj na tieto notebooky a počítače môžete mať 2- až 5-ročnú záruku. Hovoríme o osvedčených značkách, akými sú Dell, HP, Lenovo či Fujitsu.

 

Notebooky, ktoré uľahčia vzdelávanie

Notebook poteší snáď každého, no najviac mládež či dospievajúcich. Práve oni sú v technickom svete najzdatnejší. A, ako ukazuje súčasná situácia, počítače a notebooky budú zrejme neoddeliteľnou súčasťou ich života, vzdelávania i trávenia voľného času.

Vybrať počítač či notebook však pre mnohých rodičov nie je jednoduché. Predsa len, vyznať sa v množstve technických výrazov a parametrov je náročné. Čo treba mať na zreteli? V prvom rade potreby študenta. Väčšine študentov vyhovuje klasický notebook s kvalitným dizajnom, dostatočne veľkou obrazovkou, dobrou pamäťou a dlhou výdržou batérie. Všetky tieto požiadavky spĺňajú napríklad notebooky HP EliteBook 8440p. Ponúkajú rôzne konfiguračné možnosti, či už z pohľadu procesora, alebo rozlíšenia displeja. Uhlopriečka je pri jednotlivých typoch identická, a to v rozmere 14" (35,5 cm). Voľba veľkosti pevného disku závisí od individuálnych potrieb, avšak 320 GB už predstavuje dostatočný priestor na ukladanie súborov a dokumentov. Pre náročnejších študentov, ktorí si prednášky radi ukladajú do notebooku, je ideálny aj Fujitsu LifeBook. Disponuje až 8 GB vnútornou pamäťou, takže starostlivo uchová všetky študijné materiály, a zmení sa tak na spoľahlivého a užitočného pomocníka na ceste za vzdelaním.

Ak máte doma kreatívne dieťa, ktoré sa venuje alebo chce venovať aj grafike, architektúre či profesionálnemu kresleniu, potrebuje špeciálny typ notebooku. Dobrým tipom je notebook Microsoft Surface Pro 6 s vysokým rozlíšením obrazovky (2736 × 1824). Vyššiu triedu notebookov predstavujú tie s Full HD rozlíšením. Práve vyššie rozlíšenie zlepší kvalitu práce i samotných výstupov.

Pri kreslení je dôležitá aj presnosť. S modernými technológiami ju možno dosiahnuť už nielen na papieri, ale aj digitálne. To všetko vďaka novinke v podobe notebooku 2 v 1. K takýmto patrí aj Lenovo ThinkPad X1. Je to hybridný model notebooku a tabletu s dotykovou obrazovkou a možnosťou jej oddelenia od klávesnice. Funkcia dotykového pera navyše umožňuje presné pohyby po obrazovke, vďaka čomu je tento model ideálny pre všetkých súčasných či budúcich kreatívcov. 
 

furbify microsoft surface

 

Fortnite alebo Minecraft? 


Sú vám tieto slová povedomé? Zrejme preto, že máte doma vášnivého hráča videohier. Nie je na tom nič zlé, najmä ak sa jeho študijná a profesionálna cesta bude uberať týmto smerom. Grafický priemysel prahne po špecialistoch, ktorí sa podieľajú na vymýšľaní a realizácii hier. Ako v tom môžete svoje graficky nadané dieťa podporiť? No trebárs kúpou nadupaného herného počítača, vďaka ktorému svoje zručnosti ešte viac zdokonalí. 

 

Tip na vianočný darček?

Stolový počítač vybavený silnou grafickou kartou v kombinácii s repasovaným monitorom s uhlopriečkou aspoň 24" (61 cm) predstavujú dvojicu, s ktorou sa zážitok z hry môže stať takmer reálnym. A to všetko za skvelú a výhodnú cenu!


Praktický pomocník pre starších


Na Vianoce obdarúvame všetkých, no asi uznáte, že vybrať užitočný a ozaj dobrý dar pre našich starších (rodičov či starých rodičov) je v predvianočnom zhone snáď tá najťažšia výzva. Starí rodičia poväčšine „nič nechcú a nepotrebujú“, a tak je fuška pripraviť im prekvapenie, ktoré im bude aj každodenne dobre slúžiť. No čo tak risknúť to a darovať im notebook? Pandémia nám predsa už stihla ukázať, že seniori chcú byť online a nevypadnúť zo sveta, ktorý sa tam za posledné dva roky presťahoval. Notebooky sú jeden z najmodernejších spôsobov, ako sa skontaktovať s rodinou či s priateľmi, aj keď sú reálne na druhom konci sveta.

Okrem toho ich môžu využívať na napĺňanie či rozširovanie koníčkov a záľub. Čítanie zaujímavých článkov alebo používanie sociálnych sietí je len zlomkom toho, čo všetko vie počítať ponúknuť ľuďom vo vyššom veku. Ako teda vybrať ten správny? Čo sa týka parametrov, starí rodičia nepotrebujú tak veľkú pamäť notebooku. Dôležitá je tu skôr jednoduchá obsluha a, pozor, aj väčšia obrazovka. Takéto parametre spĺňajú notebooky Dell Latitude s praktickým zaobleným dizajnom. Ich obsluha je jednoduchá, za zmienku snáď stojí viditeľné tlačidlo zapnutia, čím sa do práce s týmto zariadením odvážnejšie pustia všetci, ktorí sa technických vychytávok v praktickom živote trochu obávajú.

Pri výbere notebooku pre starších ľudí je tiež dôležité zvážiť rozmery či hmotnosť výrobku. Mali by dosahovať čo najnižšie hodnoty. Predsa len, prenášanie ťažkého zariadenia – hoci len doma – môže byť pre seniorov náročné. Repasovaný notebook HP EliteBook 840 G3 s uhlopriečkou 14" (35,5 cm) je vhodnou, ale aj ľahšou alternatívou klasických notebookov. S hmotnosťou len 1,7 kg nepredstavuje pre nikoho výraznú záťaž a manipulácia s ním je jednoduchá. Ak ešte váhate, vedzte, že notebook je skvelým a praktickým darčekom pre každého, kto ho ešte nevlastní. A rozhodne prekvapí!


Čo pre drahú polovičku?

Notebook pod stromčekom môže byť ideálnym darčekom aj pre ňu. V tomto prípade by asi nemal byť len praktický a kvalitný, ale aj trochu dizajnový. Pre dámu je neraz ako druhá kabelka! Pri výbere je dobré zvážiť najmä jeho veľkosť a váhu, keďže ženy uprednostňujú skôr spratnejšie veci – technické vychytávky nevynímajúc. Skvelou voľbou je HP EliteBook Folio 1040 G3, ktorý v sebe kombinuje niekoľko nadštandardných funkcií. Rozhodne zaujme uhlopriečkou 14" (35,5 cm) a hmotnosťou len 1,5 kg. Ide o ľahký a praktický notebook s elegantným dizajnom v striebornej farbe. Ideálny pre každú elegantnú ženu. Ďalším z kandidátov môže byť kategória Lenovo ThinkPad Yoga. K jeho prednostiam patrí dotyková otočná obrazovka, ktorá je pre ženy zrejme ešte praktickejšia ako klasická. Notebook môže byť skrátka šikovným, štýlovým, dokonca i mierne extravagantným darčekom. Čo viac by ste jej dopriali?
 

furbify dell xps

 

Aby zdravie netrpelo

Zdravie je dôležité, uvedomujeme si to každodenne čoraz viac. Práve malým displejom mobilov a notebookov vyčítame poškodzovanie zraku či spúšťanie migrén a bolestí hlavy. Aj tomu sa dá predísť investíciou do zaujímavého funkčného darčeka. Mnoho detí je odkázaných na dištančné vzdelávanie a dospelí zasa na home office. Nepremýšľali ste ešte nad alternatívou rozšíriť možnosti  notebooku či tabletu o kvalitný monitor, prípadne pracovať s dvoma a vytvoriť si tak kvalitnejšie domáce pracovisko či zázemie na štúdium? Na trhu sú dostupné širokouhlé monitory s väčšou uhlopriečkou, ktoré vďaka vysokému rozlíšeniu nenútia používateľov sledovať obraz príliš zblízka. Tým sa značne eliminuje riziko poškodenia zraku. 

Jedným z praktických je monitor Philips 220B1 v striebornej farbe s 22" (55,8 cm) uhlopriečkou a viac ako 16 miliónmi farieb. Benefity a zážitok z práce s ním znásobí vstavaný reproduktor a vy získate všetky skvelé vlastnosti v jednom produkte. Takýto darček je vlastne vhodný pre každého. Pre dieťa, pre mužov aj ženy, ale aj pre seniorov. Každému poskytne kvalitný zážitok, a pritom neškodí zdraviu. Dokonca naň môžete staviť ako na spoločný dar pre celú rodinu a vďaka rozprávkam a filmom v skutočne špičkovom rozlíšení si vychutnať príjemnú domácu vianočnú atmosféru. 

 

Repasovaný produkt je dobrý nápad

Renovovaná elektronika môže byť vhodným darčekom pre každého člena rodiny. Či už potrebujete vyhovieť požiadavkám pracovne vyťaženého manžela, školopovinných detí, či vyplneniu voľného času vašich starých rodičov. Darujte cenný, kvalitný a praktický darček, ktorým šetríte financie, ale i životné prostredie. Mnohé rady repasovaných produktov sú na nerozoznanie od nových.

Potrebujete poradiť s výberom produktov? Obráťte sa na zákaznícky servis, kde vám poskytnú bližšie informácie a zodpovedajú konkrétne otázky. 
 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky