Aký je rozdiel medzi repasovaným a použitým počítačom alebo mobilom?

Napísal: Péter, furbify 29. 03. 2023 09:43

V súčasnosti sú počítače a mobily neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. S rastúcim počtom používateľov sa zvyšuje aj dopyt po týchto zariadeniach, čo vedie k tomu, že mnohí ľudia sa z rôznych dôvodov rozhodnú kúpiť si použitý počítač alebo mobil. Často sa však stáva, že tieto pojmy sú mylne zamieňané s pojmom „repasovaný“. V tomto článku sa pozrieme na hlavné rozdiely medzi použitým a repasovaným počítačom alebo mobilom.
 

Cesta k rozhodnutiu


Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma pojmami je, že repasovaný počítač alebo mobil prechádza celým procesom obnovy, zatiaľ čo použitý sa predáva taký, aký je. To znamená, že repasované zariadenie sa skontroluje, opraví, vyčistí a v prípade potreby sa nainštaluje nový softvér. Na druhej strane, použitý aparát sa predáva v stave, v akom bol pôvodne zakúpený a predchádzajúcim majiteľom využívaný, a to bez akýchkoľvek dodatočných úprav alebo opráv.
 

Repasované počítače a mobily


Všetky produkty, ktoré sa dostanú do rúk odborníkov na zrepasovanie, prejdú výberovým procesom. Nie každý bežne používaný počítač je vhodný. Správna firma si vyberá podnikateľmi používané počítače a mobily. Sú odolnejšie a využívané iba na krátke obdobie. Samotný proces trvá od niekoľkých hodín po jeden až dva dni. Ako už bolo spomenuté v úvode, všetky súčasti zariadenia sú preverené. Sú mu vymenené alebo opravené súčiastky, ktoré nie sú v poriadku a preveruje sa, či je všetko v súlade s bezpečnostnými a environmentálnymi normami. Následne sa vyčistí a nainštaluje nový softvér. Výsledkom je tak prístroj, ktorý je v skvelom stave – podobne, ako keby bol úplne nový.

Tento proces obnovy zabezpečuje pripravenosť na predaj. Repasovanými počítačmi a mobilmi sú často obnovené zariadenia, ktoré boli vrátené do predajne z rôznych dôvodov, ako sú napríklad vrátenie zákazníkom, ukážkové kusy alebo zariadenia z výstav.
 

repasované notebooky

 

Použité počítače a mobily


Použitý počítač alebo mobil sa predáva tak, ako bol pôvodne zakúpený. Môže mať príznaky opotrebovania, ako sú napríklad škrabance, no taktiež aj drobné nedostatky z výroby. Použitý prístroj nemusí byť preverený, nekontrolujú sa jeho súčasti a softvér je väčšinou zastaraný.
 

Porovnanie repasovaných a používaných prístrojov


1. Cenová dostupnosť

V závislosti od vášho rozpočtu a potrieb by ste mali zvážiť vaše možnosti. Pri kúpe repasovaného zariadenia máte väčšiu istotu, že ho získate vo výbornom stave a súčasne ušetríte peniaze – v porovnaní s nákupom nového. Je pravidlom, že sú vždy lacnejšie ako nové – z dôvodu predošlého majiteľa. Použitý produkt je dobrá voľba pre tých, ktorí majú limitované zdroje a predošlé používanie im neprekáža.


2. Poskytovaná záruka

Vzhľadom na to, že repasované zariadenia prechádzajú procesom obnovy, sú zvyčajne poskytované s minimálne dvojročnou zárukou.


3. Vysoká kvalita

Ak sú repasované produkty správne obnovené, sú vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zariadenie s vysokou kvalitou za nižšiu cenu. Ponúkajú rovnakú výkonnosť a funkcie ako úplne nové produkty. Túto kvalitu zaručujú prioritne prvotriedne materiály, vďaka ktorým majú väčšiu odolnosť.


4. Overovanie a opatrenia

Ak kupujete predtým používaný produkt, musíte byť opatrní a vykonávať dodatočné overovanie. Môže sa stať, že má skryté nedostatky, ktoré môžu byť nezreteľné v čase nákupu a prejavia sa až po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch používania. Okrem toho môže byť zariadenie zastarané. To vedie k nižšej výkonnosti v porovnaní s novým alebo repasovaným ekvivalentom.


5. Šetrnosť k prostrediu

Pri tomto porovnaní nemožno nájsť rozdiel. Ekologické normy sa dodržiavajú pri oboch typoch produktov. To spôsobuje, že pri pohľade na šetrnosť k prostrediu sú na rovnakej úrovni.


6. Zdroj kúpy

Je dôležité zvážiť zdroj, odkiaľ zariadenie kupujete. Repasované počítače a mobily od dôveryhodných predajcov sú veľakrát bezpečnejšie a poskytované s dlhšou zárukou. Pri nákupe použitého zariadenia by ste mali byť opatrní a vykonať dôkladnú kontrolu pred konečným výberom.

Pri nákupe produktov je nevyhnutné brať do úvahy svoje potreby a rozpočet – či je vo vašom záujme prístroj s vysokou kvalitou a funkčnosťou za nižšiu cenu, alebo zariadenie, pri ktorom si nikdy nemôžete byť stopercentne istí.

 

repasovaný iphone

 


Posledný krok ku kúpe patrí vám


V záverečnom zhrnutí, je dôležité zdôrazniť, že medzi repasovanými a použitými zariadeniami existuje významný rozdiel. Repasovaný prístroj prechádza procesom obnovy, ktorý zaručuje jeho vysokú kvalitu a funkčnosť. Na druhej strane, použité zariadenia môžu mať skryté chyby.

Najdôležitejšou časťou pred finálnym nákupom je zvážiť všetky faktory a zvoliť zariadenie, ktoré vám najlepšie vyhovuje. Bez ohľadu na to, či si vyberiete repasované, nové alebo použité zariadenie, mali by ste si byť istí funkčnosťou, kvalitou a cenou.

Viac o ceste repasovaného počítača sa dočítate v našej infografike TU.
 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky