Ako využiť starý počítač alebo notebook?

Napísal: Péter, furbify 31. 01. 2023 15:11

Mnohí z nás majú doma lapač prachu, ktorý pôvodne slúžil ako dobrý pomocník. Nahradil ho ale výkonnejší, krajší alebo prenosnejší stroj. Ako sa dá využiť starý počítač alebo notebook a prečo si myslíme, že vyhodenie by ste mali zvažovať až ako posledný variant?

Starý počítač alebo notebook nemusíte hneď vyhadzovať. Je niekoľko spôsobov, ako môžete jeho život predĺžiť. Mnohé z nich by vám možno ani nenapadli – alebo ste o nich, naopak, už aj uvažovali.


Nové komponenty

Ak používate stolný počítač, ktorý disponuje nie až takými starými komponentmi, tak prvou vecou, nad ktorou by ste mohli rozmýšľať, je zakúpenie nových komponentov. Takzvaný „upgrade“ je možné urobiť na pamätiach RAM, procesore, grafickej karte alebo už len základnou výmenou pevného disku za SSD. Tým získa váš počítač lepší výkon, ktorý využijete vy, iní členovia vašej rodiny alebo kamaráti. Takúto úpravu ale odporúčame vykonať len vtedy, ak nemusíte meniť matičnú dosku. Keby ste museli meniť aj tú, bolo by finančne efektívnejšie kúpiť si nový počítač alebo zakúpiť si repasovaný.

 

PC tuning

Zdroj: unsplash

 

Darujte a urobte tak niekomu radosť

Niekedy si to ani neuvedomujeme, ale v okolí máme ľudí, ktorí by boli radi za akýkoľvek počítač, na ktorom by mohli pracovať. Reč je napríklad o starých rodičoch – tí nepotrebujú fantastický výkon na renderovanie 3D postáv, ale stačí im len počítač, na ktorom by si pozreli online nejaký obsah alebo napísali svojim blízkym.

Darovať starý počítač môžete aj ľuďom, ktorí sú na tom finančne horšie, a tak si nemôžu dovoliť pre seba alebo svoje deti nový počítač či notebook. Dnes sa v školách počíta s tým, že každá domácnosť má doma funkčný počítač aj napriek tomu, že to tak vôbec nemusí byť. Zistite, či vo vašom okolí nie je takáto rodina, a ponúknite jej vami nepoužívaný počítač alebo notebook. Určite sa potešia.


ChromeOS je spása

Ak starý počítač nepoužívate preto, že je už jednoducho pomalý, a teda už ani starí rodičia by na ňom nevedeli fungovať, nainštalujte doň ChromeOS. Tento operačný systém vdýchne vášmu starému zariadeniu nový život. Je ideálny na prácu s online aplikáciami a na konzumovanie obsahu. Je tiež hardvérovo nenáročný. A ak ste zvyknutý na rozhranie z telefónov, je to ideálna voľba presne pre vás.


PC alebo notebook ako domáce kino

Streamovacie služby ako Netflix alebo Disney+ ovládli svet sledovania filmov a seriálov. Nie každý má však doma Smart TV, na ktorej by tieto služby vedel využiť. Práve preto vám odporúčame použiť starý počítač alebo notebook ako multimediálne zariadenie, ktoré jednoducho pripojíte k vašej TV a môžete sa pustiť do sledovania. Takýmto spôsobom viete využiť napríklad notebook, ktorý má poškodený displej. Pre takéto riešenie si odporúčame zakúpiť bezdrôtové príslušenstvo, aby ste mohli počítač ovládať z pohodlia vášho gauča.

 

pc ako domáce kino

Zdroj: unsplash


Pohodlná práca s veľkým množstvom súborov

Ak vlastníte nevyužité zariadenie, ktoré je stále funkčné a má dostatok úložného priestoru na pevnom disku, môžete ho využiť ako úložisko NAS. Táto skratka znamená sieťové uloženie súborov, teda vytvorenie zdieľaného priečinka, ku ktorému sa dostanete, ak ste na rovnakej wi-fi sieti ako daný počítač. Vytvorenie NAS-u je pomerne jednoduché. Stiahnite si zadarmo program, ktorý sa volá FreeNAS, nainštalujte si ho a môžete ho používať ako zálohové úložisko. Ak pracujete s veľkým množstvom dát, toto využitie nepotrebného počítača alebo notebooku naozaj využijete. Ak daný počítač nemá dostatok miesta, jednoducho ho aktualizujte. Na stolných počítačoch je väčšinou „upgrade“ pevného disku otázkou niekoľkých minút.

TIP: Ak chcete túto možnosť posunúť na vyšší level, pripojte si počítač k internetu – vytvoríte si tak domáci server, ku ktorému sa budete môcť pripojiť kdekoľvek zo sveta. Ak ste napríklad mimo svojho domova a potrebujete sa dostať ku svojim dátam, fotkám alebo videám, jednoducho sa pripojíte na svoj domáci server a potrebné súbory si stiahnete.

 

Ak radi experimentujete

Starý funkčný počítač môžete využiť aj ako „pokusného králika“. Ak ste nikdy neskúšali Linux alebo ste sa báli rôznych typov softvéru, tak tento počítač vám presne poslúži na takéto experimenty. Keby ste aj niečo pokazili, o svoje dáta neprídete, pretože si HDD jednoducho formátujete a môžete pokračovať so svojimi pokusmi.

Ak ani jednu z týchto rád nepovažujete za vhodnú pre vaše zariadenie, ešte stále ho môžete predať. Buď ako celok, alebo na súčiastky, ktoré môžu využiť iní ľudia. Zapamätajte si ale, že starý počítač alebo notebook má taký veľký potenciál, aký má vaša kreativita.
 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky