Ako si vybrať notebook na cesty?

Napísal: Péter, furbify 11. 07. 2023 10:17

Ak kvôli svojej práci často cestujete alebo žijete ako digitálny nomád, kľúčový je spoľahlivý malý notebook, s ktorým môžete vždy počítať. Pomocou dobre zvoleného prenosného zariadenia môžete efektívne pracovať a zostať v kontakte aj na cestách. V našom článku sme zhromaždili najdôležitejšie informácie a tipy, ktoré vám pomôžu ľahko nájsť ten najvhodnejší cestovný notebook. 
 

Ako vyzerá ideálny notebook na cesty?

Na začiatok by sme mali vyvrátiť mýtus, že nič také, ako cestovný notebook neexistuje. V ponuke sú typy a modely, ktoré sú lepšími spoločníkmi na cesty, než klasické notebooky. Nižšie uvádzame niektoré faktory, ktoré je pred kúpou dobré brať do úvahy. Bližšie vám predstavíme aj niekoľko konkrétnych typov notebookov.  

 

Ako si vybrať notebook na cesty?

 

1. Ľahko sa prenáša

Hlavnou charakteristikou ideálneho cestovného notebooku je, že je ľahko prenášateľný a zmestí sa do malého až stredne veľkého batohu alebo cestovnej tašky. Odporúčame hľadať ľahký notebook s uhlopriečkou menšou ako 14 palcov (35,5 cm). Jeho hmotnosť sa zvyčajne pohybuje okolo 1,5 kg, takže s nabíjacím káblom, napájacím káblom a myšou neváži viac ako dva kilogramy. Samozrejme, hmotnosť závisí aj od modelu, ale väčšina modelov v našej ponuke spĺňa tieto parametre.

Najbežnejšie kompaktné veľkosti laptopov:

  • 11,6” (29,4 cm)
  • 12” (30,4 cm)
  • 12,5” (31,7 cm)
  • 13,3” (33,8 cm)

Nevýhodou kompaktných veľkostí je spravidla menší displej. Vo väčšine prípadov to však nie je problém, keďže si môžete vybrať aj modely s lepším rozlíšením (Full HD alebo 2K, 3K, 4K). Je vhodné zvoliť si notebook s takým rozlíšením displeja, ktoré vyhovuje vašim individuálnym potrebám. Zväčša je ideálnou voľbou displej s rozlíšením Full HD.

 

malé notebooky

 

2. Dlhá výdrž batérie

Dlhá prevádzková doba je nevyhnutná pre nepretržitú prácu počas cestovania. Vyberte si preto notebook s väčšou kapacitou batérie.

 

3. Vysoká odolnosť a zvládanie náročných podmienok 

Nemá zmysel, ak notebook nezvládne nástrahy cestovania. Pre jeho dlhú životnosť by ste si mali vybrať taký, ktorý je dostatočne odolný voči vonkajším vplyvom, ako je napríklad slnečné žiarenie, teplotné zmeny, nárazy a podobne. V našej ponuke nájdete repasované biznis notebooky, ktoré tieto vlastnosti majú – pri väčšine modelov to potvrdzuje aj vojenský certifikát (MIL-STD). V praxi to znamená, že notebook je odolný voči spomínaným fyzickým vplyvom a nemusíte sa obávať jeho predčasného opotrebovania.

 

4. Musí mať pripojenie 

Notebooky s viacerými USB portami, HDMI výstupmi, slotmi pre SD kartu a spoľahlivým Wi-Fi pripojením alebo ethernetovým pripojením umožňujú pripojenie k rôznym zariadeniam a sieťam, a to kdekoľvek. Je tiež výhodou, ak majú vstavaný modul Bluetooth.

 

5. Zabezpečenie a bezpečnostné prvky

Určite nie je zlý nápad myslieť aj na bezpečnosť. Odporúčame vám vybrať si notebook, ktorý má základné bezpečnostné funkcie, ako je čítačka odtlačkov prstov alebo funkcia rozpoznávania tváre. Vďaka tomu budete mať dodatočnú úroveň ochrany, ktorá pomôže chrániť vaše citlivé údaje pred neoprávneným prístupom.

 

Aký typ laptopu by ste si mali vybrať na cestovanie?

Ultrabook je ochranná známka zavedená spoločnosťou Intel, ktorá sa vzťahuje na ľahké a tenké notebooky. Ultrabooky by mali mať určité charakteristiky, ako je maximálna hrúbka do 15 mm a hmotnosť do 1,5 kg, vysoký výkon a rýchle spustenie systému. Príkladmi sú určité modely zo série HP EliteBook, Dell Latitude a Lenovo ThinkPad. Dôležité je spomenúť, že ochranná známka Ultrabook sa vzťahuje iba na notebooky s procesormi Intel Core.

Výhody:

  • nízka hmotnosť, 
  • elegantný, štíhly dizajn, 
  • dlhá výdrž batérie, 
  • vysoký výkon, 
  • rýchle spustenie systému.

 
Nevýhody:

  • vyššia cenová kategória, 
  • môžu chýbať niektoré porty, ako napríklad Ethernet alebo DVD mechanika.

 

Ultrabooky/tenké a ľahké notebooky

HP Elitebook (ultrabook)
 

2 v 1 alebo konvertibilný tablet laptop 

Notebook 2 v 1, známy tiež ako konvertibilný alebo hybridný notebook, je zariadenie, ktoré spája funkcie notebooku a tabletu do jedného. V podstate je to dvojica zariadení (tablet a notebook) v jednom. Majú špeciálny dizajn, ktorý umožňuje otáčanie alebo oddeľovanie obrazovky od klávesnice. Môžeme ich použiť na šírku, na výšku, v normálnom aj v tabletovom režime, čo ich robí vhodnými pre prakticky akúkoľvek manažérsku alebo kreatívnu prácu.

Výhody:

  • všestrannosť, 
  • možnosť použitia ako notebook aj tablet, 
  • dotyková obrazovka,
  • kompaktný dizajn,
  • vynikajúca kvalita obrazu.

 
Nevýhody:

  • vyššia cenová kategória,
  • lesklý displej (pri niektorých modeloch môže byť rušivý).

 

2v1 talbet notebook

2 in 1 tablet laptop

 

Chromebook

Chromebook je typ notebooku, ktorý je založený na operačnom systéme Google Chrome a spolieha sa na cloudové služby a aplikácie. Je primárne navrhnutý pre každodenné používanie, teda na prehliadanie internetu, posielanie e-mailov, udržiavanie kontaktov, úpravu dokumentov, streamovanie multimédií a pre ďalšie online aktivity. Jeho dizajn je ľahký a odolný. Dôležité je poznamenať, že Chromebooky sú primárne určené na online prácu a zábavu, a tak niektoré tradičné softvéry a offline funkcie môžu byť obmedzené.

Výhody:

  • cenovo dostupné, 
  • dlhá výdrž batérie, 
  • rýchle zapnutie,
  • ľahká integrácia so službami od Google.

Nevýhody:

  • obmedzené offline funkcie,
  • na používanie si vyžadujú pripojenie k internetu, 
  • môžu sa vyskytnúť problémy s kompatibilitou s určitými softvérmi.ChromebookChromebook

 

Tipy, na ktoré by ste mali myslieť pri kúpe cestovného notebooku


1. Pred nákupom zhodnoťte svoje potreby

Vymedzte si konkrétne či špecifické požiadavky súvisiace s vašou prácou a vyberte si notebook, ktorý má dostatočný výkon na splnenie potrebných úloh. Vo všeobecnosti sa odporúča vyberať si zariadenie s procesorom Intel Core, SSD úložiskom a minimálne 8 GB RAM. Táto konfigurácia zvládne väčšinu kancelárskych aplikácií.
 

2. Displej a rozlíšenie 

Vyberte si displej, ktorý spĺňa kritériá pre vašu prácu. Odporúča sa hľadať notebooky s vyšším rozlíšením (Full HD alebo 2K), ktoré sú ideálne pre väčšinu úloh. Ak hľadáte notebook na grafickú prácu, odporúčame modely s vyšším rozlíšením a IPS panelom.
 

3. Vyberte si notebook s SSD diskom

Okrem procesora je toto komponent, ktorý najviac ovplyvňuje rýchlosť notebooku. Je dôležité, aby mal váš notebook SSD úložisko, pretože umožňuje oveľa rýchlejšie spúšťanie programov, rýchlejší štart systému a dokonca to má priaznivý vplyv aj na hmotnosť notebooku.
 

4. Odolná konštrukcia 

Kúpte si notebook, ktorý znesie pravidelné cestovanie. Notebooky kategórie biznis sú na to obzvlášť vhodné: vyznačujú sa odolným povrchom z uhlíkových vlákien alebo hliníka, kovovými pántmi a posilnenou vnútornou konštrukciu. Príklady takýchto notebookov sú HP EliteBooky alebo Lenovo ThinkPady.
 

5. Majte zabudovanú webkameru 

Väčšina notebookov má zabudovanú webkameru, ale oplatí sa tomu venovať osobitnú pozornosť. V opačnom prípade môžu byť online stretnutia alebo udržiavanie kontaktu nepraktické a náročnejšie.

Stručne povedané, ak hľadáte notebook na cestovanie, najdôležitejšie je zvážiť vaše individuálne potreby. Ideálny cestovný notebook je ľahký, zmestí sa do batohu, je odolný a má optimálny výkon.
 

Venujte pozornosť:

  • malým rozmerom a nízkej hmotnosti (priemer medzi 11-14 palcov a hmotnosť okolo 1,5 kg),
  • odolnej konštrukcii (napr. notebooky obchodnej triedy),
  • vstavanej webkamere,
  • bezpečnostným funkciám (napr. čítačke odtlačkov prstov),
  • SSD disku a procesoru Intel Core.

Popozerajte si našu ponuku notebookov – pomocou filtrov si ľahko nájdete ten pravý pre vás. Keby ste si chceli nechať poradiť, pokojne nás kontaktujte! Ak sa vám náš článok páčil, potešíte nás, ak mu dáte like a budete ho zdieľať ho so svojimi priateľmi.
 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky