Vyberáme notebook – kúpa notebooku na prácu

Napísal: Péter, furbify 30. 08. 2022 10:15

V dobe, ktorá je silno spätá s modernými výpočtovými technológiami, len ťažko nájdete prácu, pri ktorej sa dá zaobísť bez „slušného“ notebooku či počítača. Aké sú teda znaky pracovného notebooku a ako si vybrať ten pravý práve pre váš typ profesie?  

Pracovné notebooky sa od klasických odlišujú v niekoľkých aspektoch. To vie každý, však? Lenže ktoré presne to sú? Za kľúčové by sme pri každej profesii mali považovať:  

  • kvalitné spracovanie,  
  • stabilita systému pri práci,  
  • dostatočný výkon (samozrejme, vzhľadom na typ práce, ktorú vykonávate),  
  • aspoň teoretická možnosť jeho rozšírenia, navýšenia, nadstavby.

Ale poďme po poriadku. Pracovný notebook má byť kvalitne spracovaný. Čo to znamená? Mal by byť vyrobený z kvalitných materiálov, akými sú napríklad hliník a iné kovy. Kovové vyhotovenie prináša niekoľko zásadných benefitov – notebook je odolnejší ako konštrukčný celok a zároveň sa vďaka dobrej tepelnej vodivosti kovov chladí lepšie ako klasický „plasťák“

Stabilita systému je pre pracovný notebook alfou a omegou. Na notebook určený na prácu – na činnosť, ktorá produkuje hodnoty a prináša vám obživu – sa skrátka musíte môcť spoľahnúť. Veď posúďte sami – ako by sa vám pracovalo s notebookom, ktorý „seká“ a zamŕza? Nielenže je to pri práci nepohodlné, odvádza to pozornosť, narúša sústredenie sa a rozbíja pracovný čas, ale hrozí aj reálne riziko straty dát, na ktorých práve pracujete. Stabilitu systému zabezpečíte tak, že si vyberiete notebook, ktorého výkon bude pri vašej práci využívaný maximálne na 80 až 90 percent. Ak totiž budete notebook využívať pravidelne na jeho limite, môže sa stať, že to jednoducho preženiete, notebook to nezvládne a systém padne. 

 

Vyberáme notebook – kúpa notebooku na prácu

 

Notebooky na kancelársku prácu

Ak pracujete prevažne na tom istom mieste, v officee, a počítač využívate najmä na prácu s internetovým prehliadačom, kancelárskym balíkom Office od Microsoftu alebo v iných podobných aplikáciách, potrebujete notebook adekvátny na túto prácu. Pri výbere sa zamerajte hlavne na dostatok operačnej pamäte (RAM). Hovorí sa, že 8 GB na bežnú prácu bohato stačí, no v roku 2022 to vo väčšine prípadov už nie je celkom pravda. Stačí otvoriť pár kariet v Google Chrome, k tomu pár dokumentov vo Worde a zo dve obsažné tabuľky v Exceli a operačná pamäť bude raz-dva plná. Čo sa stane? Počítač začne strácať výkon, čím môže pri práci brzdiť aj vás. Poobzerajte sa po počítačoch aspoň s 12, ešte lepšie so 16 GB operačnej pamäte. Ak sa rozhodujete pre počítač, ktorý má menej RAM, uistite sa, že disponuje možnosťou jej rozšírenia

Pri voľbe procesora sa pozrite na jeho generáciu. Ak uvažujete nad starším zariadením so staršou generáciou procesora, uistite sa, že má aspoň štyri jadrá. Pri novších a modernejších procesoroch vám môžu stačiť aj dve.

Mnohí to neradi počúvame – veď notebooky chceme mať ultratenké, ultraľahké, ultraskladné –, no na každodennú prácu uprednostnite zariadenie s väčšou obrazovkou, ideálne aspoň 15-palcovou, pred tým s menšou. Na väčšiu obrazovku sa zmestí viac obsahu a aj vďaka tomu budete prácu vykonávať efektívnejšie a, samozrejme, s menšou záťažou zraku. S väčšou uhlopriečkou získavate aj viac priestoru na klávesy a obvykle už aj numerickú klávesnicu, ktorá menším notebookom chýba. Úložisko by ste mali zvoliť primerane svojim potrebám, avšak dajte pozor, aby mal notebook rýchly SSD disk.

 

Workstation notebooky – čo to je?

Zatiaľ čo kancelárskym notebookom môže byť v podstate každý notebook so správne zvolenou konfiguráciou, workstation notebooky boli od základu navrhnuté ako pracovné stroje pre profesionálov. Ak hľadáte notebook na náročnú prácu v rôznych grafických programoch – bez ohľadu na to, či hovoríme o oblasti techniky, vývoja, výskumu, priemyslu, dizajnu, hudby či iného umenia –, táto kategória notebookov je práve pre vás.

 

Workstation notebooky – čo to je?

Ich kľúčovými vlastnosťami sú vysoký výkon, možnosti rozšírenia, kvalitnejšia obrazovka a množstvo rôznych portov na pripojenie externých monitorov a iných periférií, ktoré pri práci potrebujete. Zatiaľ čo k bežnému notebooku môžete väčšinou priamo pripojiť maximálne jeden externý monitor, k workstation notebookom ich pridáte aj viac, čo je pri týchto profesiách dôležité.

Pri kancelárskych notebookoch je 16 GB RAM skôr odporúčaním, pri workstation pracovných staniciach je táto kapacita nutnosťou a minimom. Najdôležitejším parametrom je procesor a grafická karta. Pri ich výbere myslite na druh svojej práce a na to, aký výkon pri nej vyžadujete. Dobrou voľbou je notebook s dedikovanou grafickou kartou Nvidia alebo AMD, nespoliehajte sa na tú integrovanú v procesore. Nezabudnite ani na kvalitný displej a dostatok úložiska

 

Cestovné notebooky

Aj cestovné notebooky či ultrabooky môžu byť pre niekoho tými pracovnými. Ak ste kvôli práci často na cestách a od svojho pracovného počítača vyžadujete vysokú mobilitu, mali by ste sa poobzerať po notebookoch práve z tejto kategórie. Medzi ich prednosti patria malé rozmery a nízka hmotnosť. Mali by mať dlhú výdrž batérie, čo však nemusí byť pravidlo – stav a zdravie batérie je vždy potrebné sledovať a venovať im starostlivosť. Ak má notebook starší procesor, bude mať aj vyššiu spotrebu, čiže batéria sa bude rýchlejšie vybíjať.  

Ak sú pre vás prioritou malé rozmery a dlhá výdrž batérie na cestách či pri pracovných úkonoch v exteriéri, vyberte si notebook s uhlopriečkou do 14 palcov, s novším procesorom a kovovým vyhotovením, aby ste sa oň nemuseli báť, keď ho vložíte do tašky alebo ho náhodou niekde prudšie či nešetrnejšie položíte.

 

Cestovné notebooky

Ak k vašim pracovným úlohám patrí pravidelné meranie či iný zber dát v exteriéri, alternatívou dobrého a skladného pracovného notebooku môže byť notebook 2 v 1 – kompaktné prenosné zariadenie, z ktorého možno displej odpojiť a používať ho ako tablet

Pri výbere pracovného notebooku je naozaj dôležité brať ohľad na druh a podstatu svojej práce. Je to najdôležitejšia požiadavka a jej treba prispôsobiť vlastnosti, konštrukciu i konfiguráciu konkrétneho počítačového zariadenia. Ak pracujete v kancelárii a notebook využívate na bežné kancelárske úkony, notebookom s dobrou konfiguráciou nemôžete spraviť chybu. Ak vaša práca vyžaduje silný výpočtový výkon, budú pre vás tým pravým workstation notebooky. A ak pri práci veľa cestujete, poobzerajte sa po ľahších a menších odolných notebookoch vhodných do príručnej tašky, auta, batohu i na časté premiestňovanie z miesta na miesto.  

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky