Vyberáme grafickú kartu – aké parametre sú podstatné?

Napísal: Péter, furbify 27. 04. 2022 11:10

Grafická karta je kľúčovým komponentom každého herného počítača. Jej výber nepodceňujte, ani keď chcete upravovať fotografie a videá či pracovať so softvérmi na tvorbu grafiky alebo projektovanie. Ako grafické karty pracujú? Pozrite sa, ako sa zorientovať v jednotlivých typoch a ktoré parametre sú dôležité. 

Grafická karta zabezpečuje generovanie a vykresľovanie obrazu z počítača na monitore alebo inom zobrazovacom zariadení (projektor, TV a pod.). Slúži aj na akceleráciu grafických výpočtov, čo je v praxi nevyhnutné pre plynulé hranie hier, ale i plynulé prehrávanie videí

Trh ponúka stovky druhov grafických kariet. Líšia sa vyhotovením, no ešte viac výpočtovým výkonom. Vysoký grafický výkon potrebujete, ak chcete hrať najnovšie hry vo vysokých detailoch, ak potrebujete strihať video, pracovať s 3D alebo 2D grafikou, alebo pri práci s technickými grafickými editormi na projektovanie v architektúre, strojárstve, stavebníctve, dizajne, teda napríklad CAD programami. Výkon grafickej karty sa využíva tiež na ťažbu kryptomien alebo iné špeciálne výpočtové operácie, ktoré karta zvláda lepšie než procesor počítača.

 

Nielen pre herný počítač 


Podľa vyhotovenia môžeme grafické karty rozdeliť na 2 základné skupiny: 

Integrovaná grafická karta: V minulosti bývali grafické jednotky (GPU) integrované do základnej dosky. V súčasnosti sa integrované grafické karty vkladajú priamo do procesora počítača. Ich výkon je obmedzený práve kvôli malým rozmerom procesora (odvod tepla je tu problematickejší) a faktu, že namiesto vlastnej pamäte využívajú spoločnú RAM pamäť počítača. Hodia sa teda skôr na kancelársku prácu, prehliadanie internetu či sledovanie videí. Na profesionálnu prácu s grafikou či hranie najmodernejších hier s integrovanou grafickou kartou určite zabudnite. 

Dedikovaná grafická karta: Tento samostatný počítačový komponent sa v prípade stolových počítačov najčastejšie vkladá do PCI express slotu na základnej doske, zatiaľ čo v notebookoch je pevne zabudovaný. Dedikovaná grafická karta je vybavená vlastným grafickým čipom (GPU), vlastnou pamäťou, vlastnými napájacími a pomocnými obvodmi a tiež vlastným chladením. Jej výkon teda môže byť násobne vyšší ako pri integrovaných grafických kartách. Dedikované grafické karty sú nevyhnutné pre hranie moderných hier a aj prácu s grafikou či videom. 

 

Aby bolo výkonu stále dosť   


Najdôležitejším parametrom grafickej karty je výpočtový výkon. Mal by byť tým vyšší, čím vyššie detaily a rozlíšenie obrazu požadujete. Pri nedostatku výkonu bude obraz trhaný, hra nemusí byť hrateľná a práca s grafickým programom môže byť zdĺhavá a nekomfortná.  

 

grafická karta MSI

 

Čo sa týka detailov, platí, že čím výkonnejšia je grafická karta, tým vernejšie je zobrazenie 3D objektov vrátane kvality osvetlenia vizualizovanej scény, tieňovania, drobných detailov, vernosti štruktúr a farebnosti vytváraných povrchov a pod.  

Rozlíšenie vyjadruje počet obrazových bodov (pixelov, resp. px), ktoré grafická karta vykreslí na monitore alebo inom zariadení. Čím viac bodov na rovnakej ploche, tým je obraz jemnejší. Rozlíšenie sa udáva ako počet vodorovných a zvislých bodov, pričom za štandard dnes môžeme považovať rozlíšenie 1 920 × 1 080 pixelov (označované tiež skratkou Full HD). 

 

Vedeli ste? V prípade väčších monitorov od 27 palcov môže mať štandardné rozlíšenie na svedomí príliš hrubý obraz. Používajú sa pri nich rozlíšenia 2 560 × 1 440 pixelov (označované ako QHD, resp. WQHD), 3 840 × 2 160 pixelov (s označením UHD) či 4 096 × 2 160 pixelov (s označením 4K).  

 

Niekedy však môže nastať problém – LCD monitory (s displejmi z tekutých kryštálov) majú totiž pevne daný počet obrazových bodov, sú vyrobené pre konkrétne rozlíšenie. Ak na nich zobrazíte nižšie rozlíšenie, obraz môže byť rozmazaný a neostrý. To znamená, že ak budete mať tento typ monitora napríklad s UHD rozlíšením, aj grafická karta by mala zvládať UHD rozlíšenie. Pri bežnej kancelárskej práci nemusí nesúlad znamenať hneď problém, hry a grafické programy však v takomto rozlíšení kladú na grafickú kartu extrémne nároky. Pokojne si to prepočítajte a zistíte, že pri UHD musia vykresľovať až 4-krát viac pixelov ako Full HD. Rovnako nemá zmysel zobrazovať na monitore obraz s vyšším rozlíšením.

 

V praxi veľmi nemá význam ani snaha o kvalitný obraz v rozlíšení 4K na Full HD monitore. Niektoré grafické karty a hry to vedia využiť tak, že obraz prepočítajú akoby vo vyššom rozlíšení, čím dosiahnu jeho zjemnenie. Takéto výkonové predimenzovanie by vám ale nákup grafickej karty zbytočne predražilo

 

Pravdu odhalia iba testy 


Problém je, že výpočtový výkon grafickej karty na prvý pohľad nedokážete určiť jednoznačne tak, aby ste mohli jednotlivé modely kariet navzájom porovnať. Závisí totiž od použitých komponentov a ich parametrov. Jediné objektívne porovnanie získate z výsledkov tzv. benchmarkov. Ide o porovnávacie testy grafických kariet, ktoré s pomocou špecializovaných programov vykonávajú magazíny venujúce sa počítačovému hardvéru. 

Čo sa týka výkonových parametrov karty, niečo vám napovie frekvencia GPU, no dôležitá je tiež architektúra (vnútorné usporiadanie) čipu, šírka pamäťovej zbernice či počet stream procesorov. Nemôžeme jednoznačne prehlásiť, že čím vyššia frekvencia, tým je karta výkonnejšia. Novšie grafické karty mávajú GPU založenú na modernejšej architektúre a môžu byť rýchlejšie aj napriek tomu, že sú taktované na nižšiu frekvenciu.  

Dôležitá je takisto veľkosť pamäte grafickej karty – na najmodernejšie hry pri vysokých detailoch je rozumnou veľkosťou 6 GB. Okrem veľkosti si však všímajte aj typ: čím novšia generácia, tým je pamäť rýchlejšia. Pri starších alebo lacnejších kartách sa môžete stretnúť s pomalšími pamäťami typu GDDR3. Novšie karty sú osadené niekoľkonásobne rýchlejšími pamäťami GDDR5, GDDR5X, resp. GDDR6, prípadne pri najnovších modeloch od AMD pamäťami HBM2. 

 

Jednoduchšie je teda orientovať sa podľa už spomínaných benchmarkov a tiež podľa ceny, ktorá narastá priamoúmerne s výkonovými parametrami karty.  

 

Podľa cenových hladín a použitia môžeme grafické karty rozdeliť na: 


Multimediálne, resp. kancelárske – Ide o najlacnejšie (tzv. low-end) grafické karty pre stolové počítače s o málo väčším výkonom, než ponúkajú integrované karty. Dobre zvládajú prehrávanie videí a bežnú kancelársku prácu. Nové hry si s nimi však zahráte len na nízkych detailoch, ak vôbec. Kúpite ich za cenu pod 100 eur. Ich výhodou je nízka spotreba a nízka hlučnosť (niektoré mávajú dokonca pasívne chladenie bez ventilátora). Siahnite po nich v prípade, ak vám výkon integrovanej karty už nepostačuje, ale neplánujete hrať hry ani pracovať s grafikou. Sú tiež ideálne do multimediálnych počítačov (tzv. HTPC), ktoré sú primárne určené do obývačky. 

Herné – Sú vyrobené s cieľom poskytnúť maximálny zážitok z počítačových hier. Majú vysokú cenu, vysokú spotrebu energie a pri vysokej záťaži môžu byť dosť hlučné. Okrem hier ich však bez problémov môžete použiť aj na prácu s grafikou či strih videa. Tento segment je najširší – nájdete v rámci neho nespočet modelov, ktorých cena začína približne na dvoch stovkách eur a stúpa až do tisícok pri najvýkonnejších modeloch. 

Profesionálne – Ich cieľovou skupinou sú, ako už názov napovedá, profesionálni grafici, projektanti, architekti, priemyselní dizajnéri. Majú optimalizovaný hardvér i ovládače pre prácu s grafickými a CAD programami. Vyrábajú sa v širokom spektre výkonov, niektoré modely sú na tom dokonca lepšie ako herné grafické karty. Ich ceny začínajú na stovkách eur, ale môžu sa bez problémov vyšplhať na tisícky. Pomer cena – výkon je v ich prípade omnoho horší než pri herných kartách. Najznámejšími zástupcami profesionálnych grafických kariet sú produktové rady NVIDIA Quadro a AMD FirePro. 

 

Tip pre vás: Ak sa zaoberáte profesionálnou prácou s grafikou alebo videom, pred výberom grafickej karty si preverte, ktoré modely kariet váš program podporuje. V prípade nekompatibilnej karty sa program bude tváriť, ako keby tam žiadna nebola, a na vykresľovanie grafiky bude používať procesor, čo je – ako iste viete – veľmi pomalé. 

Pri výbere komponentov počítača je správne výkon procesora a grafickej karty rozumne vyvážiť. Príliš slabý procesor môže celkový výkon počítača obmedziť natoľko, že možnosti karty nevyužijete  naplno. Je teda zbytočné kupovať novú high-end grafickú kartu za tisíc eur k 15 rokov starému počítaču. 

Tip pre vás: Výkon grafickej karty môžete zvýšiť pretaktovaním jej čipu aj pamäte o niekoľko jednotiek až desiatok percent. Karta však musí mať kvalitné chladenie. Navyše, mnohí výrobcovia po jej pretaktovaní neuznávajú záruku v prípade poruchy. 

 

Ďalšie parametre a funkcie grafických kariet 


Porty pre zobrazovacie zariadenia – Karta musí byť vybavená rovnakým alebo kompatibilným konektorom ako monitor, TV či iné zobrazovacie zariadenie, ku ktorému ju chcete pripojiť. Najmodernejšie karty používajú konektory typu Display Port, ktoré sú bez problémov schopné preniesť aj veľmi vysoké UHD a 4K rozlíšenia. Ďalšie používané typy sú HDMI (nájdete ich väčšinou na TV), DVI (nájdete ich na monitoroch či projektoroch, pomocou redukcie ich možno premeniť na HDMI) alebo VGA, nazývaný aj D-Sub (analógový s nižšou kvalitou obrazu, nachádza sa na starších monitoroch).   

TDP – Tento parameter vyjadruje množstvo tepla, ktoré karta vyprodukuje v záťaži. Udáva sa vo wattoch (W) a môžete podľa neho odhadnúť potrebný výkon napájacieho zdroja počítača. Mnohí výrobcovia však udávajú aj odporúčaný výkon zdroja – je lepšie, ak sa budete riadiť ním.

 

Rozmery karty – Čím výkonnejšia karta, tým väčšie rozmery (väčší chladič, viac komponentov). V praxi sa môže stať, že daná grafická karta sa vám do počítačovej skrinky nezmestí. Nanešťastie, neexistujú žiadne štandardy pre rozmery grafických kariet. Jedinou možnosťou je zmerať si priestor na kartu priamo v skrinke, resp. zistiť maximálne rozmery karty z manuálu ku skrinke. Problémom býva dĺžka karty i jej hrúbka – výkonné karty majú robustné chladiče, kvôli čomu často zaberú aj dve pozície. Obzvlášť pozor si dajte pri menších PC skrinkách typu mini ITX a micro ATX. 

 

NVIDIA alebo AMD? Vyskúšajte renovované karty so zárukou. 


Čo sa týka výrobcov, resp. značiek grafických kariet, je potrebné rozlišovať medzi výrobcami čipov a výrobcami samotných kariet. Vo svete osobných počítačov sú najvýznamnejšími výrobcami grafických čipov NVIDIA (pod značkou GeForce) a AMD (pod značkou Radeon). Čipy dodávajú výrobcom grafických kariet, ktorí potom navrhujú samotné obvody, rozloženie súčiastok na karte a podobne. Najznámejšími výrobcami sú ASUS, Sapphire, EVGA, Gigabyte, MSI, Inno3D či Gainward, existuje však mnoho ďalších.   

Ako vidíte, investícia do grafickej karty môže bez problémov dosiahnuť celé stovky eur. Za posledný rok ženie ceny kariet nahor najmä nedostatok čipov, ale aj veľký dopyt tzv. ťažiarov, ktorí ich využívajú na výpočty pre ťažbu kryptomien.  

Pri nákupe môžete ušetriť, ak sa rozhodnete pre renovované grafické karty. Sú plne funkčné a oproti novým stoja zlomok ceny, navyše s rovnakou 2-ročnou zárukou. 

 

 

Kategórie
Odporúčané články
Štítky