Čo je SSD a ako si ho správne vybrať?

Napísal: Péter, furbify 06. 08. 2019 15:21

Ak ste už hľadali na internete alebo ste navštívili niektoré predajne výpočtovej techniky, určite ste sa stretli s pojmom SSD. Ak však nie ste odborníkom na túto oblasť, tak je pravdepodobné, že tento termín Vám veľa nepovie. Aby sme Vám uľahčili kúpu, priblížime Vám tento koncept a prezradíme Vám, na základe čoho sa oplatí vybrať SSD.

Zlé rozhodnutie Vám totiž môže ľahko sťažiť každodenný život. Nech už je reč o počítači na prácu alebo o notebooku, ktorý bude používaný hlavne na relax (surfovanie po internete, pozeranie filmov) je dobré vedieť, na čo dávať pozor. Týmto spôsobom sa môžete vyhnúť vysokým nákladom, ako aj bolestiam hlavy, ktoré môže zapríčiniť nevhodná kúpa.


Čo je teda SSD?

SSD je taký disk, ktorý po inštalácii výrazne zrýchli Váš počítač alebo notebook. Je pomenovaný podľa skratky anglického výrazu solid-state drive. Jeho fungovanie sa nachádza niekde medzi pamäťovou kartou a pevným diskom (HDD - hard disc drive). Vďaka nemu môže byť načítanie programov a spravovanie súborov priemere až 5-8-krát rýchlejšie.

Ako to naznačuje aj jeho názov, jednotka SSD neobsahuje žiadne pohyblivé časti, takže sa nemusíte báť toho, že postupom času sa opotrebuje. Oproti pevnému disku môžete získať menej úložnej kapacity za rovnakú cenu, ale je oveľa rýchlejší ako HDD. Dostanete teda veľmi rýchly a bezpečný nástroj, ktorý môže značne urýchliť Vašu prácu.

 


HDD a SSD naraz? Získajte z oboch maximum!

Nie je nezvyčajné, aby počítač mal viac ako jeden disk. Tým sa zvyšuje kapacita úložného priestoru, ale rýchlosť nie je znížená. Ak chcete trochu ušetriť, používajte súčasne HDD aj SSD a skombinujte ich výhody. Pokiaľ ide o rýchlosť, SSD dokáže zázraky; pri tom šetrí energiu a je bezpečný, ale jeho cena je pomerne vysoká. Na rozdiel od neho je HDD pomalší, na ňom však môžeme uložiť viac dát a je cenovo dostupnejší.
Preto na SSD nainštalujte najdôležitejšie softvéry a operačný systém. Ak si budujete vlastnú hráčsku zostavu, tak je dobrým nápadom sem uložiť aj obľúbené počítačové hry. Ostatné počítačové programy, filmy a fotografie sú na lepšom mieste na HDD. Takže stačí kúpiť menší SSD a ostane Vám viac peňazí.


Na čo dávať pozor pri nakupovaní?

Skôr než by ste začali nakupovať, je dobré vedieť, na čom môže stroskotať výber. Záleží totiž na tom, ako sa SSD pripája, akej je značky a ktorý operačný systém používate. Mali by ste sa vopred rozhodnúť, aký veľký úložný priestor budete potrebovať, lebo ho neskôr bude ťažšie vymeniť.
Väčšina SSD diskov je vybavená rozhraním SATA, ktoré zvyčajne nájdeme aj na väčšine počítačov. Okrem toho existujú aj Msata a M.2 SATA rozhrania. Pred nákupom sa vždy uistite, že máte správne vybraté rozhranie, pretože v niektorých prípadoch, ako napr. NVME SSD, rozhranie SATA bohužiaľ nie je možnosťou.

Otázka operačného systému je dôležitá kvôli tomu, že niektoré typy Windows alebo Linux nepodporujú takzvanú funkciu TRIM. Aj bez nej môžeme samozrejme používať SSD, ale musíme rátať s tým, že sa výrazne zníži jeho životnosť. Navyše ani z pohľadu úložného priestoru to nie je jedno, nakoľko aj úložná kapacita jednotlivých operačných systémov je odlišná.

Veľkosť úložného priestoru závisí iba od toho, koľko kapacity budete potrebovať a čo chcete uložiť na SSD. Ak už viete približne koľko miesta budete potrebovať, najjednoduchším spôsobom zistenia veľkosti je vynásobiť určenú kapacitu s dvomi. Samozrejme to nie je pevne dané, ale poskytne Vám približný obraz o tom, akú kapacitu budete potrebovať. Na bežné použitie Vám bohato postačia 240 gigový SSD disk.
Ak hľadáte vhodný úložný priestor do Vášho pracovného počítača/notebooku, SSD bezpochyby bude dobrou voľbou. Vďaka nemu budete môcť pracovať rýchlejšie a hladšie. Pomocou našich vyššie uvedených tipov bude jednoduchšie nájsť model, ktorý vyhovuje Vašim potrebám a zapadá do Vášho zariadenia.

V našom e-shope Vám umožníme, aby ste si mohli vybrať k vytúženému počítaču alebo notebooku SSD disk. Stačí, ak si na stránke produktu zaškrtnete medzi voliteľnými položkami SSD disk. Naši technici Vám ho namontujú do počítača/notebooku, takže po doručení ho môžete hneď používať. Ak máte ďalšie otázky týkajúce sa voliteľných položiek, obráťte sa na náš zákaznícky servis a my Vám pomôžeme.
 

Naša ponuka:

Repasované notebooky  →
Repasované počítače
Repasované monitory

Kategórie
Odporúčané články
Štítky

Štítky:

dobré rady hdd ssd